Így látja a magyar golf fejlődését

Nem győzzük hangsúlyozni a kedves olvasóknak, legyenek felkészülve a hamarosan megjelenő év végi kiadványunkra, hiszen olyan interjúkat fog tartalmazni, amilyeneket még soha, és olyan mélységekig fogunk vájkálódni a magyar golf rejtelmeiben, mint még soha. Újabb ízelítőként olvassák el ezt a részletet Tringer Lászlóval, a magyar PGA elnökével készített interjúnkból.

Nem győzzük hangsúlyozni a kedves olvasóknak, legyenek felkészülve a hamarosan megjelenő év végi kiadványunkra, hiszen olyan interjúkat fog tartalmazni, amilyeneket még soha, és olyan mélységekig fogunk vájkálódni a magyar golf rejtelmeiben, mint még soha. Újabb ízelítőként olvassák el ezt a részletet Tringer Lászlóval, a magyar PGA elnökével készített interjúnkból.

Hogy látod a magyar golf fejlődését?

A világban kialakult gazdasági helyzet és légkör a magyar piacra, így a magyar golfra is negatív hatással van, ezzel együtt természetesen a golfozók létszámát is nehezen lehet növelni, illetve bizonyos visszaesés is mutatkozik. A golf nagymértékű fejlődésének hátráltatását Magyarországon nem a golfpályák mennyisége és minősége okozza, inkább emberi tényezők, mint például a klubok aktivitásának, az árak és szolgáltatások megfelelő összhangjának, különböző akviráló programok és csomagok, valamint a vendégbarát hangulat hiánya. Mindez professzionális klubvezetéssel hatékonyan megoldható lehetne, a jelenlegi helyzet nagymértékben javulhatna. Nagyon hiányzik a klubélet! Bizonyos pályákon a látszólag működő klubélet is inkább a tagok aktivitásának mintsem a klubvezetésnek köszönhető. Ez az érdem pedig közös kellene legyen. Ezt a gondolatot kizárólag építő kritikának szánom a klubok felé.

Nagyon sokan az MGSZ-től várják a megváltást. Ami biztos, a pályák és vezetőik eredményes közreműködése nélkül a Szövetség nem sokra képes.

A golfsport potenciálisan sokkal nagyobb lehetőségekkel bír, mint a jelenleg kihasznált opciói! Sokan, akik megtehetnék, még nem kerültek a golf közelébe, illetve sokan azok közül, akik a golf közelébe kerültek, az imént említett okok miatt meghátráltak. Sajnos reklámkampány beindítására jelenleg nincsen lehetőség, hiszen az százmilliókba kerülne, ez pillanatnyilag megoldhatatlan.

Ugyanakkor a golf színvonalát kizárólag új tagok megszerzéséért nem érdemes alacsonyabb szintre helyezni, hiszen e sportág fejlődésének alapvető építőköve a golf iránti tisztelet, itt elsősorban a golfetikai előírások betartására gondolok.

Másrészt üzleti szempontból megközelítve téves hit, hogy a golfberuházás a golfpálya elkészülésével befejeződik. Megfelelő, körültekintő tervezés és vezetés feltétele mellett minimum hároméves munkával és anyagi ráfordítással tehető versenyképessé egy golfpálya. Ezek a számok az üzleti tervekből nagyrészt hiányoznak.

 A PGA-t számos támadás érte, hogy a golfoktatók nem mindig optimális hozzáállása, illetve a golfoktatás ára a magyarországi golfozók stagnáló létszámának az oka. Ezt az állítást messzemenőkig szeretném visszautasítani. Kevés sport büszkélkedhet olyan relációval, mint a magyar golf, amely a golfozók létszámát tekintve magas képesítésű és nagyszámú professzionális oktatógárdát tudhat magának, akik természetesen szervezett, hosszantartó, alapos, államilag és az európai profi szervezet által is elismert képzésben részesültek.

Személy szerint anno németországi nyugodt, biztos gyarapodást hagytam hátra, hogy ezt az úttörő munkát végbe vigyem – kemény munkával értük el azt, hogy ma Magyarországon huszonnyolc képzett magyar golfoktató dolgozik. Köszönet a PGA azon tagjainak, akik ezt a munkát a vállukon viszik.

Mint minden más PGA-ben vagy akar más sportágban –  ahogy minden szakmában is – vannak gyengébb, jobb és léteznek kimagaslóan jó oktatók is. Mivel rálátásom van más országok golfoktatóinak oktatói minőségére, tiszta szívvel kijelenthetem, hogy semmi okunk nincs szégyenkezni Ugyan Magyarország még mindig a kezdeteknél tart, oktatóinknak egyelőre nincs meg a húsz-, harminc- vagy akár negyvenéves tapasztalatuk. Az oktatási minőség viszont továbbképzésekkel és folyamatos egyéni fejlődéssel javítható. Természetesen az elkövetett hibákat – ugyanúgy mint más országokban – látom, és ahol lehet, ezeken próbálunk javítani.

Bátran ki merem jelenteni, hogy ha nem létezne a PGA of Hungary szervezet, amely hazánkban immár tíz éve a golfoktatóképzést működteti, kvázi a magyar golfsportot életben tartja, akkor lényegesen szűkebb réteg ismerkedhetett volna meg ezzel a gyönyörű sportággal és valószínűnek tartom, hogy a hazai „golfoktatás” terén teljes káosz uralkodna.

Nem szeretnem kihagyni a golfpálya tulajdonosok érdemeit sem, ugyan nagyrészt üzleti megfontolásból építették pályáikat, azonban beruházásaik nélkül nem fejlődhetett volna a magyar golf.

Az interjút teljes egészében elolvashatja a hamarosan megjelenő Hungarian Golf Kincses Kalendáriumban!

Fotó: www.pillARTphoto.com


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés