Bűnös gondolatok

Az ember sajnos úgy működik, hogy akármennyire is szeretne egy gondolatot elhessegetni a fókuszpontjából, ha túlságosan meg akar szabadulni egy gondolattól, akkor az a bizonyos cél megragad, és nincs mit tenni. Vagy mégis?

Az ember sajnos úgy működik, hogy akármennyire is szeretne egy gondolatot elhessegetni a fókuszpontjából, ha túlságosan meg akar szabadulni egy gondolattól, akkor az a bizonyos cél megragad, és nincs mit tenni. Vagy mégis?


Az emberi elme egyrészről rendkívül bonyolult módon működik, másrészről azonban nagyon is egyszerű és logikus megoldásokat produkál. Amennyiben például érzelmi bonyodalmakról van szó, agyunk sokszor képes a legalapvetőbb problémákon is csavarni még egyet, pusztán a racionalitás kívánalma okán.


Van az agynak azonban egy olyan tulajdonsága is, amit sokszor nagyon nehéz irányítani, ám pillanatok alatt képes beférkőzni a tudatunkba, és kontroll alatt tartani a mozdulatainkat. Ennek a lényege – természetesen a golf vonatkozásában -, hogy akármennyire erősen is koncentrálunk például arra, hogy egy akadályt kikerüljünk a pályán, annál erősebben koncentrál az agyunk arra, hogy beletrafáljunk az akadályba. Tehát, pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk.


Megan Padua
profi oktató véleménye szerint, ez egy rendkívül fontos szelete a játékosok mentális hozzáállásának, és igenis tudnunk kell bánni a gondolatainkkal, máskülönben az akarat tévútra tévedhet, és katasztrofális eredménye lehet a greenen a nemtörődömségnek.


Az oktató szerint, ha az ember folyamatosan mondogatja magában, hogy egy bizonyos dologra ne koncentráljon, akkor az agy nem tud különbséget tenni aközött, hogy tegye vagy ne tegye. Ez pedig zavart okozhat. Padua a következőt javasolja az ilyen esetekben: csukjuk be a szemünket, és képzeljünk el magunk elé egy oroszlánt. Lássuk magunk előtt a hatalmas sörényét és az éles fogait. Ezt követően ezt mondjuk magunknak: „Ne gondolj az oroszlánra! Ne gondolj az oroszlán sörényére! Ne gondolj az ijesztően hatalmas és éles fogaira!” Ezután már csak arra tudunk gondolni, hogy milyen nagy is az az oroszlán. Így működik az agy.


Hasonló folyamatokat figyelhetünk meg a golfban is. Amikor azt mondjuk magunknak, hogy ne üssük a labdát a vízbe, akkor az agyunk azt hallja/érti, hogy üssük a vízbe a labdát. Bármelyik ütésnél alapvető fontosságú, hogy legyünk elkötelezettek és determináltak a célt illetően. Azt kell mondogatnunk magunknak, amit el akarunk érni, nem azt, amit el akarunk kerülni. Ha ezt tesszük, akkor sokkal nagyobb eséllyel érhetünk el sikert a pályán.


Padua tippje az, hogy legközelebb ne arra gondoljunk a pályán, hogy ne üssük a labdát a vízbe, hanem azt mondjuk magunknak, hogy kerüljük ki az akadályt a fa mellett némi csavarással. Kötelezzük el magunkat és akarjuk a késztetést a sikeres ütés megvalósítására, lássuk tisztán a célt, és csakis arra koncentráljunk, hogy mit akarunk a labdával csinálni, elérni.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés