Akárki, akármit huhog

  Szombaton véget ért a 35. Magyar Amatőr Nyílt Bajnokság Balatonudvariban. A versenyen Rózsa Csilla zsinórban negyedik nemzetközi versenyen szerzett győzelmét ünnepelhette, miközben a szervezők elégedetten konstatálták, minden rendben ment a versenyükön.

 Szombaton véget ért a 35. Magyar Amatőr Nyílt Bajnokság Balatonudvariban. A versenyen Rózsa Csilla zsinórban negyedik nemzetközi versenyen szerzett győzelmét ünnepelhette, miközben a szervezők elégedetten konstatálták, minden rendben ment a versenyükön.

A versenyre minden korábbinál több külföldi játékos nevezett, ami köszönhető a magyar golf növekvő hírnevének. Játékosaink külföldi szerepléseinek, pályáink versenyszervező képességeinek, és a Magyar Golf Szövetség munkájának egyszerre köszönhető az, hogy végre elindultunk az úton.

„Nem csak a siker érdekes, az oda vezető út is” – mondta Sugár András az MGSZ elnöke. A magyar golfban sok még a tennivaló, de azt már el kell ismerni, idén elindult valami változás és az elnök úr pontosan ezen az úton való haladásra utalt.

Elmondása szerint, idén minden várakozást felülmúlt a fiatal magyar játékosok külföldi szerepeltetése. A külföldi országok szövetségeivel még a szezon eleji European Olympic Hopes Trophy megrendezésének keretén belül tárgyaltak, ahol eldőlt, hogy a magyar játékosok mely kinti versenyekre kapnak majd szabadkártyát. Ezek a tárgyalások sok versenyt hoztak a junioroknak, akik igyekeznek is kihasználni a lehetőségeket.

„Ez egy nagy lépés az utánpótlás fejlesztésében. A nemzetközi versenyeken előforduló drukkot nem lehet pótolni, ahhoz másképp nem lehet hozzászokni, így óriási lehetőség a magyar játékosoknak, hogy ennyi külföldi versenyen indulhattak az idén. Eközben persze a környező országok is felfigyeltek ránk és arra, hogy nálunk is létezik golfélet. Nem csoda, hogy ennyien jöttek a mostani Nyílt Bajnokságra, hiszen látják, hogy nálunk is vannak jó versenyzők és ezért komolyan veszik a bajnokságainkat” – mondta Sugár András. Természetesen a magyarok sok helyen való szerepeltetése mellett fontos tényező még Rózsa Csilla külföldi sikerei és balatonudvari pálya hírneve is. Előbbiből nyílván látják, hogy milyen játékerőt képviselhet egy magyar golfozó, utóbbi pedig kétségtelen az elmúlt három év sikeres Young Masters-ei után.

„Igyekszünk minél több nagy külföldi versenyt Magyarországra hozni, hiszen ezáltal is megismer minket a nemzetközi közönség és mi is megtanuljuk, hogy hogyan kell ilyen versenyeket szervezni. Balatonudvari már élni tudott ezzel, hiszen a Young Masters-eknek hála pályájuk minőségének híre ment Európában. Emiatt nem meglepő a mostani létszám a Nyílt Bajnokságon, és az sem, hogy 14 különböző országból érkeztek versenyzők. A nagy versenyek Magyarországra hozásának sorába tartozik a szeptemberi Szeniorok Európai Klubbajnoksága Máriavölgyben. Idén 22 nemzet indul a versenyen, ami több, mint a tavalyi létszám Portugáliában. Ráadásul a magyar csapat is szabadkártyát kapott, egyébként a lengyelekkel egyetemben, akik szintén először lesznek ott ezen a versenyen” – nyilatkozta az elnök úr. Az, hogy mi is indulhatunk, és hogy egyáltalán ekkora az érdeklődés a szenior verseny iránt, az a Szövetség munkájának és a magyar golf pozitív hírnevének is köszönhető. Eddig akármilyen versenyt hoztunk ide, mindegyik jól sült el, mindegyik csak öregbítette a magyar golf nevét. Nincs kétségünk afelől, hogy ez idén sem lesz másként, és jövőre sem. Merthogy már a 2014-es Magyarországon tartott nagy golfverseny kiléte is ismert. Jövőre nálunk rendezik majd a European Boys’ Challenge-et.

Összegezve, akárki, akármit huhog, egyértelműen látszanak az itthoni golfhelyzetben elindult pozitív változások. Nyilván elő lehet hozni a még fennálló hiányosságokat, de azt is meg kell látni, a probléma már legalább meg lett fogva az egyik végéről. Magyarország már egyértelműen felkerült Európa golftérképére. Évente jönnek a nagyobbnál nagyobb versenyek hazánkba, a nyílt bajnokságunkra a kontinens minden pontjáról jobbnál jobb játékosok adják le a jelentkezésüket, és már saját játékosunk is van, aki sorra nyeri a versenyeket. Persze jó lenne, ha több olyan játékosunk lenne, aki esélyes lenne az utóbb említett teljesítmény produkálására, de meg kell látni, elindultunk arrafelé. Mindenen egyszerre nem lehet változtatni, de lépésről lépésre lehet haladni, és mi pontosan ezt tesszük.

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
3
7
8
9
10
11
15
16
20
21
22
23
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés