Lányok! Irány golfozni!

Nem lehet komoly kérdés tárgya, hogy a világon férfi vagy női golfozóból van-e több. Természetesen az erősebbik nem markánsan több taggal rendelkezik, ám tény az is, hogy a lányok is könnyen beleszerethetnek ebbe a sportba.

Nem lehet komoly kérdés tárgya, hogy a világon férfi vagy női golfozóból van-e több. Természetesen az erősebbik nem markánsan több taggal rendelkezik, ám tény az is, hogy a lányok is könnyen beleszerethetnek ebbe a sportba.


A sportok között sokszor meg szoktunk különböztetni úgynevezett fiús és lányos ágakat. Olyanok például, mint a boksz, az autóversenyzés, a labdarúgás, ezeket általában az erősebbik nem képviselőinek zászlaja alatt „illik” emlegetni. Ezzel szemben például a tornát, az atlétika egy meghatározó részét, az akrobatikus rock and rollt vagy a szinkronúszást pedig a lányok körébe szokták sorolni.


Természetesen, nem létezik lányos vagy fiús sport, ám érdemes számításba venni, hogy minden ember meghatározott fizikai adottságokkal rendelkezik, és ha azt az alapvető állapotot nézzük, amikor egy élsportoló nem tömi tele magát szteroidokkal annak érdekében, hogy eltűnjenek – legalábbis külsőleg – a nemi szerepekből fakadó különbségek, akkor beszélhetünk olyan mozgásformákról, amelyek a férfiaknak, és olyanokról, amelyek tipikusan a női szervezet kialakításának kedveznek.


Nem arról van szó, hogy bizonyos sportokban meg kellene tiltani a női indulók versenyzési jogát, de a férfi és a női szervezet eltérő adottságokkal rendelkezik, eltérő izomtömegekkel, amelyek fejlesztése – normális, külső hatóanyag használata nélkül – ugyancsak különbséget jelent egy élsportoló esetében is. Természetesen állapotában egy nő sohasem fog olyan gyorsan futni, olyan nagyot ugrani, mint egy férfi, és nem azért, mert nem gyúrta ki magát eléggé, vagy rosszabb minőségű szteroidot kapott, hanem pusztán azért, mert nő.


Eltérő izomzattal rendelkezünk, ezért az eredmények hajszolása kicsit más perspektívába emeli a mozgás egészét, amit sokan nem értenek, vagy nem akarnak megérteni. De mi a helyzet a golffal? A világ egyik legnépszerűbb sportjánál is hasonló a helyzet, mint például a labdarúgással vagy a kosárlabdával. A férfiak túlsúlya sosem volt kérdés az említett területeken, ám arra sokan keresik a választ, hogy a hölgyek körében miért nem ennyire népszerű a golf, és miért ekkora a különbség a klubtagság függvényében a férfiak és a nők között?


Amennyiben szeretnénk lány gyermekünkkel megszerettetni a golfot, akkor a jövő hét tökéletes alkalom lehet rá, ugyanis startol az idei Solheim Cup, amely mindenképpen egy magas színvonalú versenyként aposztrofálható. Erika Larkinnak azonban van még néhány tippje arra vonatkozóan, hogyan lehetne szimpatikusabbá tenni a golfot a lányok számára.


„A lányok szeretik a közösségeket, és szeretnek a barátaikkal közös programokat csinálni. Ha az egyik barátot sikerül rávenni, hogy ragadjon ütőt, akkor biztosan többen fognak gyakorolni a pályán. Még akkor is, ha egy lány úgy dönt, hogy egyedül tanulja meg a golf alapjait, egyáltalán nem zavarja, ha más is ott van mellette hasonló célokkal. Sokkal nagyobb móka, ha valakivel együtt ütögetünk, de arra is rájövünk, hogy az egyéni célokat csakis saját magunk érhetjük el.” – mondja Larkin.


Az oktató továbbá azt is kiemeli, hogy a kezdeti időszakban nagyon fontos, hogy kialakuljon egy bizonyos közösség, egy baráti társaság, akik együtt járnak le a pályára gyakorolni. Tapasztalatai szerint, az azonos korú kezdők hamar megtalálják a közös hangot, és akár barátságok is létrejöhetnek a golfpályán, amely szintén egy fontos szempont.


Az egyik leghatásosabb „módszer” pedig az, ha a lányunkat elvisszük egy profi versenyre, hogy élesben is átélhesse, milyen jó móka, és mekkora élmény golfozni. A profi versenyzők által betekintést nyerhet abba, hogy nem egy szigorú, humormentes, és a nevetést nélkülöző sportról van szó, hanem egy kiváló közösségteremtő mozgásformáról, amely építi a csapatszellemet, fejleszti az egyéni képességeket, és a kudarcok feldolgozásában is szerepet játszhat.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés