Dubai magaslatain

Henrik Stenson ugyan ebben a szezonban nem térhetett még haza kupával a hóna alatt, ám ő vezeti az európai kereseti listát, vagyis a Race to Dubai névre hallgató rangsort. Kitart vajon ez az állapot az év végéig?

Henrik Stenson ugyan ebben a szezonban nem térhetett még haza kupával a hóna alatt, ám ő vezeti az európai kereseti listát, vagyis a Race to Dubai névre hallgató rangsort. Kitart vajon ez az állapot az év végéig?


Henrik Stenson kezében ott volt a győzelem esélye az idei szezon utolsó major versenyén, ám a játékos nem tudott elég közel kerülni amerikai kollégáihoz, így végül meg kellett elégednie a 3. hellyel. Mindazonáltal, a bronzérem is szépen csillog – főleg egy major tornán -, és eredményének köszönhetően fel is ugrott az európai sorozat kereseti listájának az élére. A cél: megtartani ezt a pozíciót, és némi örömkönnyet szerezni a svéd golfdrukkerek szemébe.


Nem lesz egyszerű dolga megőrizni ezt a helyet, hiszen még közel sincsen vége az évnek, és nem kevés nívós torna vár még a játékosokra. Olyan versenyekről van szó, ahol nagy valószínűséggel ütőt ragadnak majd a nagy nevek – bár Stenson sem ma kezdte ezt a sportot -, akik igyekeznek majd nyomást gyakorolni a mezőny többi tagjára, pusztán a jelenlétükkel. Nem fenyegetésről van itt szó, hanem talán a tisztelet okozta feszültségkeltésről.


A svéd golfozó azonban nagyon is tudja, mitől döglik a légy, hiszen karrierje során már 7 European Tour címet szerzett, ám a Race to Dubai rangsor elején állni mindenképpen különleges és új pozíciót jelent számára. Az európai sorozatban szereplő golfozók ezen a héten pihenhetnek, ám hamarosan ismét beindulnak a versenyek, és onnantól kezdve egy jó ideig nem lesz megállás. A következő verseny a jövő héten lesz, mégpedig Skóciában – Johnnie Walker Championship -, amely ugyancsak a nevesebb tornák közé sorolandó. Stenson azonban jó szezont fut, ezért sem kell annyira aggódnia amiatt, hogy hatékonyan forgatja-e majd az ütőjét majd a Gleneagles pályáján.


Persze, a golf a legkiszámíthatatlanabb sportok közé tartozik, ahol a mentális felkészültségen túl a legtöbbet az éppen adott forma adja, amit nagyon sokszor nehéz kontroll alatt tartani. Lehet ugyan különféle módszerekkel tudatosan irányítani a gondolatainkat és a mozdulatainkat a rizikósabb helyzetekben is, de vannak olyan napok, amikor a racionalitás önerőből dobja magát a kukába, a golfozó pedig nem tehet semmit. Nem kívánjuk ezt senkinek sem, de az elmúlt időszakban is olvashattunk jó néhány olyan nyilatkozatot – többek között Tiger Woods-tól is -, hogy bizony vannak olyan hetek, amikor egyszerűen semmi nem jön össze, függetlenül attól, hogy ki milyen mentális és fizikai állapotban van.



Többek között Stensonnak is van egy hete, hogy kicsit számot vessen eddigi teljesítményével, és rendezze a gondolatokat a saját fejében. A svéd játékos egyébként ebben a szezonban már jó néhány szép helyezést begyűjtött már. A Scottish Openen a 3. lett, a British Openen és a WGC-Bridgestone Invitational elnevezésű tornán a 2., legutóbbi megmérettetésén, a PGA Championshipen pedig ugyancsak a 3. helyet tudta elcsípni. Ha a 2013-as szezon nem is indult valami fényesen, a játékos hónapról hónapra magabiztosabb teljesítményt nyújt, és az elmúlt néhány hét termése valóban gyümölcsözőnek mondható, és nem csak a pénz szempontjából.


„Nagyon jó érzés a Race to Dubai rangsor elején állni, főleg egy ilyen kiváló hét után, amikor is még növelni is tudtam az előnyömet. Rendkívül jól játszottam az elmúlt időszakban, és nagyon élvezem, hogy a nagy versenyeken végig tűzközelben tudtam maradni. Természetesen azért egy kicsit csalódott vagyok amiatt, hogy egyszer sem tudtam győzelemmel hazatérni, de egy remek szezonzárást jósolok magamnak, és remélem, hogy az év végéig kitart a jó formám.” – mondta Stenson.


Robert Karlsson volt egyébként az első svéd golfozó, akinek sikerült Európa legjobbjaként elhódítani a neves címet, és most Stenson is nagyon jó úton halad afelé, hogy ismét egy északi játékosnak sikerüljön felérni Dubai legmagasabb pontjára. Persze, a golfozó is tudja, hogy addig még nagyon sok golf van hátra. De, álmok nélkül mit érne az egész?


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés