Felszakadt sebek

Majdnem tragédia lett a vége, de Jason Dufner éppen akkora előnyre tett szert az idei év utolsó major versenyének zárónapján, hogy még az utolsó két szakaszon beütött bogey-k is belefértek. A játékosnak így sikerült revánsot vennie.

Majdnem tragédia lett a vége, de Jason Dufner éppen akkora előnyre tett szert az idei év utolsó major versenyének zárónapján, hogy még az utolsó két szakaszon beütött bogey-k is belefértek. A játékosnak így sikerült revánsot vennie.


Két évvel ezelőtt Jason Dufner dühös volt – ki ne lenne az egy elvesztett playoff után, ami ráadásul egy major versenyen volt -, ám idén minden nyugalmát és lazaságát összeszedte, és ilyen lelkiállapotban lépett az Oak Hill pályájára a PGA Championship zárónapján. Valóban maga volt a megtestesült lazaság, és valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy remekül forgassa az ütőjét a szezon utolsó major tornájának döntőnapján.


Az amerikai ugyan hátrányból kezdhette meg a vasárnapot, de hamar világossá tette, hogy komolyan versenyben szerezte maradni, és el tudná magát képzelni az impozáns kupával az oldalán. Dufner az első 9-en beütött 3 birdiet, amivel aztán át is vette a vezetést Jim Furyktől, aki a vasárnapot az első helyről kezdhette meg. Utóbbi ugyan nem játszott kifejezetten halványan, de az első 9-en beütött birdie-bogey kombinációnak köszönhetően futnia kellett az eredmény után.


Mindkét játékos birdiet ért el ezt követően a 16-os szakaszon, aztán az idegesség vagy a verseny súlya miatt – nem tudni -, de érkeztek a hibák. Dufner és Furyk is bogey-t ütött a legutolsó 2 szakasznál, ám csak egyiküknek volt kétütéses előnye a másikkal szemben. Ha a végjáték nem is volt a legszebb – mert valljuk be, tényleg nem volt az -, a kupa végül gazdára talált, és elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy talán a legjobb helyre. Dufner ugyanis pénteken teljesen bekebelezte az Oak Hill pályáját, amikor megdöntötte a pályarekordot, és kis híján minden idők legalacsonyabb score-ját érte el a major versenyek történetében. Akkor 63-at játszott, vasárnap 68-at, de ez pont elég volt ahhoz, hogy élete első major győzelmével vonulhasson le a pályáról.


Volt miért kárpótolnia magát, hiszen a játékos 2011-ben már ott érezhette a kezében a kupát, ám a playoffban Keegan Bradley legyőzte őt. Az emlékek természetesen nem múltak el nyomtalanul, ahogyan a barátság sem egyébként, hiszen Bradley, már éppen tartott hazafelé, amikor megtudta, hogy egykori major ellenfele lett a friss bajnok, ő pedig visszafordult, hogy személyesen gratuláljon. Igen…a golf sokszor valóban az úriemberek játéka. (Persze nem akkor, amikor egy játékos dühében össze-vissza töri az ütőjét élő adásban, vagy küldi el a riportert melegebb éghajlatra.)


„Nagyon büszke vagyok rád. Sokat jelent számomra, hogy megnyerted ezt a tornát.” – mondta Bradley a barátjának. Az amerikai egyébként nagyon jól játszott vasárnap, hiszen egy 66-os score kártyát adhatott le, de mivel a korábbi napokon halmozta a hibákat, a versenyt végül -1-es eredménnyel a neve mellett fejezte be, akárcsak a fiatal Rickie Fowler.


„Valószínűleg túl vagyok már azon, ami Atlantában történt, körülbelül 95%-ban, de mindenképpen túl leszek rajta, mire a családommal hazatérek. Ezeket a sebeket egyébként örökké magával hordozza az ember, és nyilvánvalóan mindig is eszembe jut majd, hogy Keegannek is van egy hasonló darabja a házában, de megérdemelten nyert, mindazonáltal nagyon örülök, hogy végre nekem is lesz egy ilyen kupám otthon. Nagyon jó érzés visszatérni ide a torna helyszínére, és megnyerni egy ilyen nívós PGA tornát. Ez az őszinte véleményem.” – nyilatkozta tegnap este Dufner, aki a FedExCup ranglistán a 62. helyről a 14-re ugrott fel hirtelen.


Dunfer felesége, Amanda ugyancsak szerves része volt a győzelemnek, hiszen jelenléte mindenképpen segített szerelmének, aztán a sajtónak is kedélyesen nyilatkozott sportoló férjéről az elvesztett döntő kapcsán. „Mindenki azt hiszi, hogy a két évvel ezelőtti dolog tragédia volt. De emlékszem, hogy akkoriban tett egy olyan nyilatkozatot, hogy ezt nem úgy kell felfogni, mint egy golfozó temetését. Hogy ha az a playoff nem történt volna meg, nem hiszem, hogy ma győztesen távozott volna a pályáról. Nagyon sok elismerést kapott az elmúlt időszakban is, gyűjtögette a pontokat, a pénzt, és új barátokra tett szert Atlantában is. Ez egy tanulási folyamat. Az elvesztett playoff egy megálló volt az úton.” – tette hozzá Dufner felesége.


Furyk pedig így nyilatkozott a bajnokkal és a zárónappal kapcsolatban: „Nagyon tisztelem Jasont azért, ahogyan játszott, és ahogyan ütötte a labdákat. Úgy tűnt, hogy mindig a fairway-ek közepén van. Szinte minden greenen a birdie-ért harcolt, és ha jobban mentek volna neki ma a puttok, akkor ki tudja, milyen score-ra lett volna képes. Nagyon tisztelem őt…ahogyan ma játszott. Nem tudom, hogy könnyebbé teszi-e a dolgot számomra, de nem érzem úgy, hogy elvesztettem volna ezt a tornát. Úgy érzem, hogy egy olyan ember győzött le, aki ma sokkal jobb volt nálam.” – mondta Furyk.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés