Nyílegyenesen üt

Jason Dufner az elmúlt időszakban nem kevés órát töltött azzal, hogy a drive-ját tökéletesítse. A változtatások már a tavalyi évben éreztették hatásukat, és az is biztos, hogy a héten esedékes PGA Championshipen is elkelnek majd a pontos ütések.

Jason Dufner az elmúlt időszakban nem kevés órát töltött azzal, hogy a drive-ját tökéletesítse. A változtatások már a tavalyi évben éreztették hatásukat, és az is biztos, hogy a héten esedékes PGA Championshipen is elkelnek majd a pontos ütések.

Jason Dufner nem sűrűn drive-olja a drive-jait, és nem is fakulnak el a mozdulatai. Nem arról van szó, hogy nem tudja a labdát mindkét irányban ugyanúgy megütni, de a swingjére jellemző, hogy a labdája szó szerint egyenesen száll a levegőben. Ha jobban belegondolunk, a játékos swingje pontosan olyan, mint a saját személyisége: sziklaszilárd.


„Nem létezik olyan rossz pozíció, amiből ne tudná kivágni magát.” – mondja róla a tanára, Chuck Cook, aki 5 major bajnok útját is egyengette már, beleértve Payne Stewartot és Tom Kite-ot. „Az egész mozdulatsor alatt a kezei a teste előtt vannak, a swingje pedig virtuálisan egy síkban mozog le és fel. Mindez az időzítésben segít sokat.” – tette hozzá az oktató.


Tavaly Dufner a top 10-ben végzett a green-re történő ütések statisztikájában (7. lett), és a driving pontossága is javuló tendenciát mutatott. Tény, hogy a mutatói ebben az évben nem ilyen fényesek, de még így is messze jobbak, mint mondjuk 2007-ben, amikor a fairway ütések rangsorában a 135. volt. Öt év kemény munkája kellett ahhoz, hogy úgy tudja kontroll alatt tartani a labdákat, ahogyan most teszi. Ez vezetett oda, hogy 2012-ben két alkalommal is tudott nyerni, és a Ryder Cup csapatba is beverekedte magát. A sok változtatás tehát meghozta a gyümölcsét.


„A testem mozgásában is változtatnom kellett…kompenzálnom kellett sok mindent, a korábbi rossz mozdulatoknak pedig ma már nyoma sincsen.” – nyilatkozta Dufner. „Ma már úgy tudok swingelni, hogy közben nem gondolkodom felesleges dolgokon. Egy teljes fordulatot kell megvalósítanom az ütés közben, szóval, amikor lefelé irányul a swingem, lesz elég helye a jobb vállamnak, hogy a labda felé mozduljon. Ez segít abban, hogy egyenesen tudjam tartani az ütőfejet.” – tette hozzá a játékos.


Cook hozzátette: „Remek munkát végez azzal, hogy a swing alatt igyekszik a kezeit összehangoltan a testével együtt mozgatni. A cél, hogy minden egyszerre mozogjon.” A legnagyobb bók pedig így hangzik a mestertől a tanítvány felé: „Jason mozdulata Hoganére hasonlít, főleg a labdaérintést tekintve. A jobb alkarja ugyanis egy vonalban van az ütővel a becsapódáskor, ami az egyenes ütés legfontosabb kulcsa. Ennek volt Hogan a mestere.”


Jason Dufner swingje

 

 

 

 

 

 

 

 


 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés