Rory vs Tiger

Rory McIlroy és Tiger Woods a modern golf két meghatározó alakja, ez kétségtelen. Igazi csodafegyverré válik a kezükben a driver, ám érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni, hogy mi a különbség kettejük mozdulatsorában.

Rory McIlroy és Tiger Woods a modern golf két meghatározó alakja, ez kétségtelen. Igazi csodafegyverré válik a kezükben a driver, ám érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni, hogy mi a különbség kettejük mozdulatsorában.


Valóban nem vitatkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy Rory McIlroy és Tiger Woods kezében a driver nem csak egy ütő, hanem potenciális birdiet előidéző pálca. Mindkét golfozó elképesztő kezdőütéseket tud produkálni a jobb napjain, és ez sokszor az eredményeken is nyomon követhető. Az északír fiatal ugyan most egy kisebb hullámvölgyben andalog, a technikáját illetően nem igazán lehet egy szavunk sem. A jelenlegi világelső amerikai pedig az utóbbi évek legjobb szezonját futja, amely sikerben természetesen nagy szerepe volt a kiváló kezdőütéseknek is.


Jim McLean oktató szerint, a két játékos swinghez való viszonya alapvetően rendkívül eltérő. Teljesen más filozófiáról beszélhetünk ugyanis. „Rory swingje olyan, amit Jackie Burke úgy hív, hogy érintetlen. Szabadon áramlik a mozdulat, természetes, és egyáltalán nem látszik rajta a technikai rész, főleg, ha lassítva nézzük. A megfelelő ütemre épít, a hosszúságra, a sebességre, valamint az érzetre. Az északír swingjében nagyon sok az elengedő elem. Valójában Tigerre emlékeztet az ő korában.” – mondta az oktató.


Tigerrel kapcsolatban pedig ezek a gondolatai: „Tiger swingjében nagyon sok a mechanikai megközelítés, amely evidens a játékos számára. A jobb kezét nagyon szorosan maga mellett tartja a backswing tetején például. Ez nem rosszabb vagy jobb, de mindenképpen különbség Rory-hoz képest.”


Ezek a technikai különbségek eltérő eredményeket is jelentenek a gyakorlatban. Rory a tee-től átlagosan 310 yardot ér el, míg Tiger majdnem 13 yarddal kevesebbet. Tiger sokkal pontosabb: 53. a Touron a drive-ok pontosságát tekintve, míg Rory a 151. ebben a rangsorban. McLean szerint azonban abban megegyezik a két játékos, hogy erőszakosan mennek a mozdulatok után. Az erőt, rugalmasságot tekintve is nagyon hasonlóak. A swingjük ugyan kicsit eltér, de az azonosságok jelentik számukra az igazi erősségüket.


A két játékos swingje képekben

 

 

 

 

 

 

 

 


 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés