Álcázott kapitány

Hála Istennek, az idei év kapcsán elmondhatjuk, megmozdult valami a hazai golfutánpótlás terén. Természetesen örülnénk, ha a junior válogatottnak tízszer ennyi fiatalból lenne merítési lehetősége, de ki kell mondanunk, a lehetőségekhez képest szépen lavírozik a juniorok helyzete.

Hála Istennek, az idei év kapcsán elmondhatjuk, megmozdult valami a hazai golfutánpótlás terén. Természetesen örülnénk, ha a junior válogatottnak tízszer ennyi fiatalból lenne merítési lehetősége, de ki kell mondanunk, a lehetőségekhez képest szépen lavírozik a juniorok helyzete.

Az idei év pozitívumai közé tartozik például, hogy az elmúlt évekhez képest rengeteg nemzetközi versenyen tudtunk részt venni, ami legalább ugyanilyen mennyiségű beszédtémát szolgáltatott a magyar golfozók számára. Legutóbbi versenyünk, a Young Masters után felkerestük Böndicz Gergő szövetségi kapitányt, és megkérdeztük, neki mi a véleménye a juniorok teljesítményéről.

A szövetségi kapitány dolga nem egyszerű. Folyamatosan kell megfelelnie játékosainak, hogy mindenkinek a lehető legjobban tudjon segíteni. Külföldi versenyek alkalmával például egyben ő a mindenkori csapatunk Team Advisor-ja is, és ez azt jelenti, hogy a pályán is folyamatosan kíséri játékosait. Mivel játékosaiból nem csak egy van, elkerülhetetlen, hogy a kapitány egyik szakaszról a másikra siessen, hogy mindenkivel tudjon egy keveset foglalkozni. Nyilván nem kell mondanunk, hogy ezt összehozni meglehetősen embert próbáló feladat. Böndicz azonban összehozza. De mi is az, amit pontosan össze kell hoznia? Miben segít játékosainknak a legtöbbet?

„Általában az edzésnapon készített green-rajzokat szoktuk együtt átnézni, illetve pályastratégiai kérdésekben segítek nekik. Olyanokban, amit ők nem biztos, hogy észrevesznek. Például, hogy más játékosok fák feletti ütéseinél nagyon elvitte a labdát a szél, ezért arrébb célozzon, vagy egy rontott ütés után és higgadtabb fejjel jobban tudok segíteni neki, hogy milyen megoldást válasszanak. Persze nehéz ez, hiszen így is hibázhatunk, de összességében nem sokszor fogunk mellé és a játékosaim elfogadják a tanácsaimat” – mondta Gergő, aki hozzátette, segítsége ellenére, van, aki jobban szeret egyedül játszani, mert a szövetségi kapitány jelenléte akár nagyobb teljesítménykényszert is helyezhet rá.

Az idei nemzetközi versenyeinket nézve, megállapítható a tény, hogy a kapitány minden játékosunknak egyenlő mennyiségű bizonyítási lehetőséget akar adni. Szerencsére versenyekből akad szép számmal, így mindenki megfordulhatott idén legalább két külföldi megmérettetésen. Az idei év ráadásul a három éves program csupán első éve, a következő szezonokban még több nemzetközi versenyre mehetünk majd. Ezek közül lesz az egyik például a Boys Trophy után a lányok csapatversenye, a Girls Trophy.

„Nyilvánvaló, hogy hegynek fölfele kell haladnunk, de szerintem jó rajtot vettünk az idén. Nagyon motiváltnak látom a játékosokat és nagyon örülök, hogy a munkánkkal sikerült ennyi nemzetközi szereplési lehetőséget összehozni nekik” – mondta Gergő.

A kapitány véleményét külön is kikértük egy-egy versenyről, kezdve például a Men’s Trophy-val, aminek az itthoni visszhangjai finoman szólva sem voltak pozitívak.

„Ahogy a verseny neve is mutatja, ez egy felnőtt verseny volt, nekünk viszont egyelőre csak junior válogatottunk van. Erre a versenyre még a cseh szövetség főtitkára hívott meg bennünket, amikor a Hopes Trophy idején meglátogatta Magyarországot. Ennek az invitálásnak eleget téve dobtuk a gyerekeket a mélyvízbe, a döntés helyességét bizonyítja a kettő fiú Young Master-es teljesítménye is. 

Összességében rutinszerzés szempontjából tökéletes volt a verseny, nyilvánvalóan a helyezésünket nem ünnepeltük meg, de nem is ezért mentünk” – mondta a kapitány.

Amit nagyon sajnált, hogy nem tekinthetett meg személyesen, az az Osztrák Junior Open volt. Itthon maradt játékosait éppen a Young Masters-re készítette fel, így a válogatottal csak segítője, Ács Gergely Virág utazott ki. Virág azonban kötelességének eleget téve figyelte a magyarok teljesítményét, és nem csak a válogatottét.

Ha már a válogatotton kívüli játékosokról esik szó, fontos megjegyezni, hogy Böndicz Gergő szövetségi kapitányként nem csak a válogatott felkészültségéért felelős, hanem képben kell lennie az egész utánpótlást tekintve is.

Például tegnap is éppen Balatongyörökön tartózkodott, amikor elértük telefonon, hiszen akkor zajlott ott az idei Junior Tour záróversenye. A megmérettetés egyébként egy próba volt. A játékosok eredménye már nem számított bele a Tour végösszesítésébe, csupán felmérték, hogy milyen szintű versenyt lehet tartani egy 9 lyukas pályán, ugyanis a jövőre nézve benne van a pakliban, hogy 2014-ben már nem csak 18 lyukas pályákon tartanak majd Junior Tour állomásokat. Az idei sorozat eredményeit taglalva a szövetségi kapitány elmondta, a fiúknál nem születtek nagy meglepetések, akik idén jól teljesítettek, őket már régebb óta kiemelt figyelemmel kíséri. Itt szóba került többek közt Závaczki Bálint, Kötél Bence, Rózsa Dani, Greff Bálint, Holló Zsombor Péter, mint ígéretes játékosok. A lányoknál azonban több olyan játékosra is felfigyelt, akik eddigi eredményeikhez képest nagyot léptek előre. Ilyen például Tóth Maya Napsugár, Czernecki Laura és Hoffman Gréta.

Hogy az említett játékosok közül ki fog leghamarabb a válogatott közelébe kerülni, az még a jövő zenéje, de Böndicz Gergő elmondta, senkinek nincsen bérelt helye a csapatban és van is játékos, akinek a teljesítményével kevésbé van megelégedve. A változások szele azonban csak télen jön majd, ha jön egyáltalán. Addig is lesznek még versenyek, például a hétvégi Junior Magyar Amatőr és Nyílt Bajnokság, ahol a szövetségi kapitány még szemügyre veheti a magyar játékosok teljesítményét. Persze csak távolról, megbújva az erdőben, hogy a játékosok pályán hozott döntéseit ne befolyásolja az ő jelenléte. Ugyanis ez is nagyon fontos egy szövetségi kapitány munkáját tekintve.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés