Csak egy amerikai vagyok

Peter Uihlein a múlt hónapban gyűjtötte be első European Tour címét, és tegnap egy nagy lépést tett a következő titulus megszerzéséért. Az amerikai játékost nem zavarta a szél és a csapadék, hiszen Oklahomában szocializálódott.

Peter Uihlein a múlt hónapban gyűjtötte be első European Tour címét, és tegnap egy nagy lépést tett a következő titulus megszerzéséért. Az amerikai játékost nem zavarta a szél és a csapadék, hiszen Oklahomában szocializálódott.


Pénteken sem kényeztette el a golfozókat az időjárás Írországban, de azért nyílt lehetőség alacsony score-ok elérésére. Főleg olyanok esetében, akik hasonlóan kedvezőtlen körülmények között sajátították el a golf alapjait. Ide tartozik Peter Uihlein is, aki az idei Irish Open második játéknapját az élen zárta. Az amerikai pénteken 68-at játszott (5 birdievel és egy bogey-val), a neve mellé pedig -9-et véstek fel a nap végén. Ez elég volt ahhoz, hogy a tabella élére ugorjon.


Nincsen egyedül, hiszen Robert Rock pénteken nagyon elkapta a fonalat, és egy 66-os score kártyát adhatott le 18 szakasz után. A brit is tehát -9-nél tart. A mezőny azonban kifejezetten sűrű, és nehéz lenne megmondani, hogy mit hoz majd a hétvége. Az biztos, hogy Uihlein kényelmesen érzi magát a csapadékos, esős körülmények között, amiért leginkább tanulóéveinek színhelye, Oklahoma állam a felelős.


„Az egyetemen, Oklahomában mindig fújt a szél. Szóval, mondhatni nagyon élvezem az ilyen közeget a pályán, bár tudtam, hogy nehéz menet lesz. Szemerkélt az eső, de egy szolid napot tudtam zárni. Ráadásul az ír rajongók végig kitartottak mellettünk és szurkoltak, ami nagyon sokat segített nekem is kint a pályán. Három és fél évet töltöttem egyébként Oklahomában, ahol még a tornádó közepén is játszottunk. Jó és hasznos élményekkel gazdagodtam ott, és úgy érzem, amikor szélben játszom, nem kell tökéletesen teljesítenem, amivel azért küzdök rendesen.” – mondta pénteken Uihlein.


Az amerikai egyébként nemrégiben szerezte meg karrierje első European Tour címét, mégpedig a Madeira Islands Openen, Portugáliában. Ezt követően egyébként 2 tornán vett részt. A BMW PGA Championshipen a 12. helyet, a Nordea Mastersen pedig a 21. helyet érte el. Most félidőben vezet, és ki tudja, mit hoz majd a hétvége? Az biztos, hogy a játékos egy nagy lépést tett annak érdekében, hogy kedvező pozícióból vághasson neki a szombatnak.


A 23 éves korábbi US Amateur bajnok a feltörekvő amerikai játékosok közé tartozik, aki hozzátette, hogy valóban szeret szeles időben játszani, mert ilyenkor nem érzi feltétlen szükségét, hogy a legtökéletesebben játsszon. A golfozó úgy fogalmazott, hogy csak üti a labdákat, és megpróbálja kicsit manőverezni őket. Hozzátette, hogy szélben úgy érzi, hogy kicsit több tér adatik meg számára a játékhoz.


Amilyen jó formát mutat ebben az esztendőben Uihlein, olyan halvány teljesítményt produkál Robert Rock, akinek azonban ezen a héten jól sül a keze. A brit játékosnak az idei legjobb eredménye eddig egy 7. hely még Dubaiból, ám nem igazán kápráztat el minket a játékos a pályán. Ráadásul a cut-ba jutás is problémákat okozott nála 2013-ban: 7 alkalommal volt kénytelen ebben a szezonban idő előtt elhagyni a torna helyszínét. A győzelem esélye eddig messze elkerülte a játékost, de talán majd ezen a héten megtörik a jég.


A golfozó tavaly ilyenkor már rendelkezett egy European Tour győzelemmel, hiszen 2012-ben nyerni tudott Abu Dhabiban, ahol idén csak a 124. helyet tudta megszerezni. Az Irish Openről is vannak szép és kevésbé szép emlékei. Négy évvel ezelőtt ugyanis a playoffban kapott ki Shane Lowry-tól ezen a tornán, amely eseménysorozat a mai napig élénken él benne. Rock egyébként hozzátette, hogy a közelmúltban putting órákat kellett vennie, mivel érezte, hogy valami nem stimmel a játékának ezen részével, de látható módon van eredménye a kemény munkának. A játékos elárulta, hogy néhány pályán kívüli dolog teljesen meg tudja zavarni az embert, és a visszazökkenés sokszor sok időt vesz igénybe, ám a munkát mindenképpen el kell végezni. Rock pedig fogcsikorgatva is, de elvégezte a munkát.


Két ütéssel van csak lemaradva egyébként Joost Luiten, Ricardo Santos, az első napi vezető Oscar Floren, valamint a korábbi Ryder Cup kapitány, José María Olazábal. Utóbbi így nyilatkozott a pénteki nap végén: „A kapitánykodás nagyon sokat kivett belőlem. Nem is tudtam volna több időt a játékomra fordítani, de most ennek vége, és most rengeteg időt töltök a range-en. Soha nem fogom elveszteni a reményt az újabb siker elérésében, és ezért is töltök hosszú órákat a pályán. Korábban voltak problémáim, de manapság már nem panaszkodhatok. Nehéz visszaemlékezni az utolsó olyan tornára, amit megnyertem, de a fő cél továbbra is az, hogy fejlődjek, és olyan pozíciókba vigyem magam, mint amilyenben most is vagyok.”


Az említett játékosok tehát -7-es eredménynél tartanak, Pablo Larrazábal pedig -6-nál. Anders Hansen, Thomas Björn és Rafael Cabrera-Bello -5-ös eredményről vághat neki a szombatnak, Paul Casey és Francesco Molinari pedig -4-ről. Nem sikerült viszont átugrania a lécet Rory McIlroy-nak, aki pénteken 72-t játszott (csütörtökön 74-et), így neki ismét idő előtt kell búcsúznia a versenytől. Ez a csúfság ebben a szezonban már harmadszorra történik meg a játékossal az európai színtéren, összességében pedig ez az 5. idő előtti búcsúzás ebben az esztendőben.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés