Egy bajnok swingje

Matteo Manassero nem véletlenül tudott az idei BMW PGA Championship döntőjében is magabiztosan helyt állni. A fiatal olasz mozdulatai egy tavalyi edzői változtatás nyomán jutottak el a győztes szintre.

Matteo Manassero nem véletlenül tudott az idei BMW PGA Championship döntőjében is magabiztosan helyt állni. A fiatal olasz mozdulatai egy tavalyi edzői változtatás nyomán jutottak el a győztes szintre.


Matteo Manassero
kétségkívül korunk egyik legtehetségesebb és legígéretesebb golfozója, aki már tizenévesen olyan címeket tudhatott magáénak, amelyekről többen csak álmodoznak. Az sem vitatható tény, hogy a játékosnak tehetsége van, ám ezzel tudni is kell bánni, ami viszont már más tészta. A sportoló edzője, Alberto Binaghi minden tudásával azon van, hogy a legtöbbet ki tudja hozni tanítványából, és ha kell, akkor változtat az alapvető mozdulatokon.


Binaghi elmondta, hogy tanítványa, aki minden idők legfiatalabb European Tour győztesének is mondhatja magát, nagyszerű képességekkel van megáldva, ám a tavalyi évben néhány dolgon azért változtattak, mivel Matteo driver távolsága még nem volt elegendő a versenysorozat átlagához viszonyítva. Ezzel kapcsolatban az edző így fogalmazott: „Amikor Matteo 16-17 éves volt, akkor a Tour legegyenesebben ütő játékosa volt. Minden egyes alkalommal képes volt a green közepére eljuttatni a labdát. De a régi swingje nem volt elég jó ahhoz, hogy elérje a megfelelő távolságokat.”


A fiatal olasz ennek kapcsán azt mondta, hogy szüksége volt arra, hogy magasabban tudja megütni a labdát, hogy a hosszabb pályákon is magabiztos teljesítményt tudjon nyújtani. Binaghi észlelte a problémát, és néhány fontos változtatást eszközölt az edzések és a felkészülés során. „Matteo swingje sokkal gyorsabb volt a mostanihoz képest. Akkoriban úgy akart erőt és gyorsaságot generálni, hogy az alsó testét gyorsan forgatta a becsapódásig. Ám a csípője gyakran kiforgott, ami passziválta a kezeit. Ez egy biztonsági swing volt, ám így sokkal körülményesebben lehetett a labdát a levegőbe juttatni.” – mondta Binaghi.


Az edző tisztában volt vele, hogy tanítványának még nagyobb távolságra van szüksége. Olyan változtatásokat eszközölt, amelyek összhangban voltak a még mindig növésben lévő és erősödő játékossal. Az elmúlt időszakban Matteo nem kevés izmot szedett fel, miután egyre több figyelmet szentel az edzéseknek is. A fiatal elmondása szerint a terv az volt, hogy a súlyát igyekezzen minél hatékonyabban ráirányítani a labdára. A cél pedig az volt, hogy úgy csavarja a testét, hogy korlátozza a csípőmozgását, miközben a vállai teljesen hátrafordulnak. Ezt követően a testsúlyát a bal oldalára tudta tenni és engedte, hogy az alsó teste egy agresszív rotációt hajtson végre a cél irányába. Ennek eredményeképpen az ütőfej lemarad, így a játékos gyorsabban tudja forgatni a kezeit, a csuklóját és a tenyerét az óramutató járásával ellentétesen, hogy az ütő derékszögben találja el a célt. Ennek köszönhetően a játékos ma már nem küzd a korábbi távolsági problémákkal.
A swing egyes mozdulatait láthatjuk a képeken.


 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés