Fantastico Matteo

Matteo Manassero minden idők legfiatalabb BMW PGA Championship győztesévé avanzsált vasárnap, miután a playoffban sikeresen vette az akadályokat, és nem riadt vissza Simon Khan alakjától sem.

Matteo Manassero minden idők legfiatalabb BMW PGA Championship győztesévé avanzsált vasárnap, miután a playoffban sikeresen vette az akadályokat, és nem riadt vissza Simon Khan alakjától sem.


Ugyan, Matteo Manassero még csak 20 éves, máris rengeteg nagy csata és hosszú menetelés van mögötte. Az olasz ifjúnak már 4 European Tour titulusa van, ami már önmagában kalapemelést érdemel. Legutóbbit ráadásul most vasárnap szerezte egy kifejezetten nívós tornán. A BMW PGA Championship azért mindig nagy durranás, akárhonnan nézzük. A torna fontosságát és jelentőségét mutatja az is, hogy a tavalyi Ryder Cup hősök mind tiszteletüket tették a verseny helyszínén. Persze, az már más kérdés, hogy jó néhány nagy név nem bírt a kegyetlen időjárással és a nyomással, ezért hamar kihullottak.


Idő előtt kényszerült búcsúzni például a címvédő Luke Donald vagy a kétszeres major bajnok Rory McIlroy is. A nem éppen kedvező időjárási körülmények őket ugyan kikezdték, de voltak jó néhányan a mezőnyben, akik állták a sarat, és nem engedték, hogy a speciális brit nyár – vagyis az esős, rideg körülmények – kedvüket szegje az eredmények feltunningolásában. Sokáig úgy tűnt, hogy Lee Westwood lesz az, aki a hazai közönség előtt tovább gyarapíthatja győzelmeinek számát, ám a játékos az utolsó napon nem igazán találta a helyét a Wentworth pályáján. A golfozó szombaton még egy 67-es eredménnyel kedveskedett a rajongóknak, ám a zárónapon már csak egy 73-as score-t tudott kipréselni magából.


Westwood az első 9-en még elég szépen tartotta magát, hiszen beütött 4 birdiet és 2 bogey-t, de a fordulót követően elszakadt a cérna. A brit 2 bogey-t és egy dupla bogey-t is beütött az első 4 szakaszon, amit ugyan enyhíteni tudott a 18-ason elért birdievel, de ez is kevés volt. A játékos neve mellett -7-et láthattunk délután, ami a 9. helyhez volt csak elég. Szintén ezt a pozíciót kaparintotta meg még Richie Ramsay és Francesco Molinari. Utóbbinak azonban szökött némi örömkönny is a szemeibe, hiszen honfitársa, az ifjú Matteo remekül menetelt a verseny utolsó játéknapján is. Nem volt könnyű dolga a mindösszesen csak 20 éves játékosnak, hiszen a mezőny a nap végén is sűrű volt még, és nem kevesen voltak olyanok, akik a végsőkig feszítették a húrt.


A zárónapot egyébként Alejandro Cañizares kezdhette meg az élről, bár előnye csak egyetlen ütés volt. A spanyol megpróbált ügyesen sáfárkodni a fórral, ám a 18-ason elmulasztott egy eagle puttot, így lemaradt a playoffról. Ő végül -9-es eredményével a 4. helyen végzett honfitársával, Miguel Angel Jiménezzel. Kihasználta azonban a többi vetélytárs hibáit a skót Marc Warren, aki tegnap 69-et játszott. A golfozó az első 9-en beütött 2 bogey-t és egy eagle-t, majd a fordulót követően sorozatban 4 birdiet süllyesztett el a pályán. A 15-ös szakasznál ugyan becsúszott egy újabb bogey, ezt követően a par teljesítmények elegendőek voltak ahhoz, hogy beüsse magát a rájátszásba. Az utolsó szakaszon beütött birdienek köszönhetően szintén készülhetett a rájátszásra az a Simon Khan, akinek korábban már sikerült megnyernie ezt a tornát. A brit golfozó ráadásul vasárnap egy hibátlan, bogey mentes 66-os score kártyát adhatott le, ami elismerésre méltó.


A playoff harmadik tagja pedig nem volt más, mint az a Matteo, aki tegnap 5 birdiet és 2 bogey-t termelt, és végül egy 69-es ütésszámot produkált, akárcsak csütörtökön és szombaton. Mindhárom játékos neve mellett -10 szerepelt a nap végén, így jöhetett a hosszabbítás. Warren már azonnal az első szakasznál elvérzett, miután a kezdőütése nyomán a labdája a fák között landolt, majd pedig a vizet célozta meg. A másik két még versenyben maradt játékos birdiet ért el a 18-as extra szakaszon. A következő két próbálkozás sem vezetett eredményre, így a győztes kihirdetéséhez további játékra volt szükség. A negyedik próbálkozás során azonban Khan ugyancsak a vizes akadályt vette célba, Matteo azonban ügyesen driveolt, majd a greenen is remekül teljesítette a maga putt adagját. Az elsőségen túl a fiatal olasz 791.660 eurót is zsebre vághatott.


Az olaszok kiválósága, aki még mindig csak 20 éves, és ezt nem győzzük hangsúlyozni, azonnal felugrott a Race to Dubai ranglista legelejére, és a világranglistán is egy jókora ugrást hajtott végre. A veronai születésű játékos az első European Tour győzelmét még 2010-ben szerezte – Castelló Masters -, és azóta minden évben sikerült egyszer győznie a Touron. A tavalyi elsősége a Singapore Openen történt, ahol ugyancsak egy kiélezett helyzetben, playoffban döntöttek a játékosok a kupa sorsáról. Akkor Louis Oosthuizen volt az, akivel farkasszemet kellett néznie, de azt az akadályt is sikerrel vette.


Matteo egyébként a 82. European Tour indulásán ragadott ütőt a múlt héten, és ez volt karrierje 4. tornagyőzelme. A világranglistás helyezését nézve is nagyot ugrott előre a játékos, hiszen a versenyt megelőzően még az 57. helyen állt, ám ezzel a győzelmével a legjobb 30 közé került a fiatal. Az olasz lett minden idők legfiatalabb BMW PGA Championship bajnoka, mégpedig 20 évesen és 37 naposan. A korábbi rekordot Bernard Gallacher tartotta, aki 1969-ben, 20 évesen és 97 naposan tudott nyerni. Sokan már arról kezdtek el pusmogni, hogy egy lehetséges Ryder Cup hely is kiadó lehetne a fiatalnak, amennyiben a közeljövőben is hasonlóan magabiztos és meggyőző teljesítményt nyújt. Mi nagyon drukkolunk mindenesetre.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés