Dráma az első napon

Csípős idő, bogey-hegyek, és 90 percre félbeszakított játék. Ezek jellemezték az idei BMW PGA Championship első napját, amelyen a vezetést egyébként az a James Kingston szerezte meg, aki hivatalosan nem tagja a Tournak.

Csípős idő, bogey-hegyek, és 90 percre félbeszakított játék. Ezek jellemezték az idei BMW PGA Championship első napját, amelyen a vezetést egyébként az a James Kingston szerezte meg, aki hivatalosan nem tagja a Tournak.


Nem indult valami fényesen az idei BMW PGA Championship, amelynek legfőbb oka a kegyetlen brit időjárás volt. A szigetországi atmoszféra egyáltalán nem kedvezett az ütőt ragadó játékosoknak, ami meg is látszott a score kártyákon. Bogey és dupla bogey-hegyek tarkították az első kört, a hazai közönség kedvencei pedig jóval tudásuk alatt teljesítettek. A világranglista második helyén álló Rory McIlroy nem igazán találta a helyét a Wentworth pályáján. A kétszeres major bajnok északír tegnap 6 bogey-t és 4 birdiet termelt, 74-es ütésszámának köszönhetően pedig a 82. helyről vághat majd neki a pénteknek, amely lehet, hogy az utolsó napja lesz, amennyiben nem mutat fel valamiféle javulást. Ne legyünk borúlátóak, ezt hagyjuk meg a brit időjósoknak.


Rory országos cimborája és egyben csütörtöki játékpartnere, Graeme McDowell is elég halványan indított a tornán. A szintén északír golfozó az első 9-en minden szakaszt par-ra hozott, a hátsó szakaszokon pedig egy bogey-t és egy birdiet termelt rögtön a forduló után, aztán ismét jöttek a par teljesítmények. A 18-as szakaszon azonban jött a feketeleves. A játékos a par5-ös szakaszt 7 ütésből teljesítette, így az ő neve mellé is 74 került, vagyis barátjához hasonlóan ő is +2-nél tart. Ebbe a turnusba tartozik még egyébként David Lynn és Darren Clarke is. Ők egyébként azon játékosok közé tartoznak, akiknek sikerült maradéktalanul megjátszani mind a 18 szakaszt, bár sok köszönet nem volt benne.


A reggeli turnusok nagyrészt be tudták fejezni a kört, ám délután 90 percre fel kellett függeszteni a játékot, mivel a villámlás veszélye olyan mértékűre emelkedett, amit a szervezők már nem mertek bevállalni. Jó néhány játékosnak tehát pénteken a hátramaradt szakaszokat is teljesíteni kell, de a menetrenden emiatt nem változtattak a torna szervezői. Ugyancsak halványan indított a címvédő Luke Donald is, aki csütörtökön egy 78-as score kártyát adott le, amivel a 143. helyre pozícionálta magát, akárcsak Rafael Cabrera-Bello is. Nekik is sikerült végigjárni a szakaszokat, ahogyan Ian Poulternek is, aki ugyan a 4-es szakaszon beütött egy szép eagle-t, de indokolatlanul sok bogey-t termelt tegnap, amelynek következtében 76 állt a neve mellett nap végén, hasonlóan az ausztrál Marcus Fraserhez.


De, hogy ne csak a halvány teljesítményekről ejtsünk szót, érdemes megemlítenünk azokat, akik eredményesen állták a sarat a pályán. A vezetést egyébként az a James Kingston szerezte meg, aki tavaly elvesztette a European Tour kártyáját, de szponzori közbenjárásnak, vagyis meghívásnak köszönhetően ütőt ragadhatott tegnap. És be is bizonyította, hogy ott van a helye a legjobbak között. A dél-afrikai 66-os teljesítményt nyújtott tegnap. A golfozó összesen 7 birdiet és egyetlen bogey-t ütött csak be. A kétszeres European Tour bajnok -6-os eredménnyel vezeti a tornát, előnye azonban egyetlen ütés, de ilyen körülmények között ezt is nagyon meg kell becsülni.


„Sosem éreztem úgy egyébként, hogy elég rosszul játszom ahhoz, hogy elveszítsem a kártyám, ami még inkább frusztrálttá tett.” – mondta Kingston. „Úgy éreztem, hogy az egész szezon alatt mondjuk félig megfelelően teljesítettem, de ez score-okban nem mutatkozott meg sokszor a tabellán. Ez kicsit azért megnehezíti az elfogadást számomra. Nagyon örülök, hogy meghívást kaptam erre a tornára. Azt hiszem, ma bizonyítékát adtam annak, hogy mennyire jól érzem magam a pályán.” – folytatta a játékos.


Rajta kívül jól kezdte a versenyt Mikko Ilonen, aki 6 birdiet és egyetlen bogey-t termelt tegnap. A finn játékos legutóbb 2007-ben tudott nyerni a European Tour keretén belül, ám az idei szezonban két alkalommal is közel került a győzelemhez. Marokkóban és Kínában is eredményesen játszott, ám mindkét tornán végül meg kellett elégednie a második hellyel. Az időjárás volt a legnagyobb ellensége a 33 éves játékosnak. „Egész nap azon gondolkodtam, hogy mikor vehetem már le ezt a vízálló nadrágot? Nos, nem vehettem. A 9-es szakasznál még némi havazást is megfigyeltem. Előző este azt mondtam az egyik barátomnak, hogy ma bizony látunk majd havat is, de ő kiröhögött. Ilyen a brit nyár, és ebből kaptunk most egy kis ízelítőt.” – mondta Ilonen.


A finn neve mellett -5 található, míg Scott Henry és Gonzalo Fernandez-Castaño -4-es eredménnyel zárták az első napot. Hozzájuk csapódott még egyébként az osztrák Martin Wiegele, aki ugyan nem tudta végigjátszani a szakaszokat, de ha így folytatja, akkor egy valóban nagyon szép kezdést könyvelhet majd el. A játékos 13 szakasz után tart -4-nél. Az élmezőnyhöz tartozik egyébként a fiatal olasz, Matteo Manassero is, aki -3-as eredményről vághat majd neki a pénteknek. De, George Coetzee, Thomas Björn és Simon Khan is 69-es eredményt produkált, akárcsak olasz kollégájuk. Sokan tartanak -2-es eredménynél, ahonnan ugyancsak lehet még építkezni. Ide tartozik például Martin Kaymer, Lee Westwood, Alvaro Quiros vagy Anders Hansen. Az elmúlt napok béli botrányok egyik főszereplője, Sergio Garcia egy rendkívül színes score kártyát adhatott le csütörtökön. Par teljesítményről vághat majd neki a pénteknek, akárcsak Justin Rose, vagy a friss bajnok, Peter Uihlein.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés