Greenolvasó üstökös

Múlt héten a Magyar Match Play Bajnokságon a magyar bajnoki listán harmadik helyen végzett Závaczki Bálint teljesítménye még a játékos édesapját is meglepte. Ehhez jött még hozzá, hogy a srácot minden ellenfele az egekig magasztalta a verseny után. Gondoltuk, utána járunk a jelenségnek.

Múlt héten a Magyar Match Play Bajnokságon a magyar bajnoki listán harmadik helyen végzett Závaczki Bálint teljesítménye még a játékos édesapját is meglepte. Ehhez jött még hozzá, hogy a srácot minden ellenfele az egekig magasztalta a verseny után. Gondoltuk, utána járunk a jelenségnek.

Bálint számára a múlt heti versenyen az előzetesen megjelölt cél a második nyolcasba való bekerülés volt, a srác ehhez képest nem, hogy a legjobb nyolcba, egyenesen a legjobb négybe játszotta be magát, úgy, hogy tavaly még a harmadik nyolcasban játszott. A Závaczki-receptről az apukát kérdeztük.

Bálintnak az édesapja egyben az edzője is és az edző-apuka szerint ez így is lesz, amíg Bálint az ő keze alatt is fejlődik.

A játékosnak szigorú az időrendbeosztása, de az eredmények tekintetében ez maximálisan kifizetődik. Bálint egyszerre tanul, edz és versenyzik. Edzésekre ugyancsak hetente kétszer kerül sor, de a játékos heti 2-3 versenyen is megméretteti magát hazánkban. Emellett eddigi összes iskolai vizsgáját ötösre hozta és ha ezen a héten az utolsókat is letudta, már készülhet is Skóciába, a US Kids European Golf Championshipre.

A skóciai verseny a rangos tengerentúli sorozat, a US Kids egyetlen európai állomása, így simán lehet Európa-bajnokságnak is nevezni. Bálinték már két évvel ezelőtt is kint voltak a versenyen, akkor még csendben, Szövetségi támogatás nélkül. Idén viszont már hat magyar játékos is ott lesz a versenyen, akiknek a nevezését mind az MGSZ intézte és fizette. A csapat tagjai (Závaczki Bálint, Kötél Bence, Kiss Polett, Greff Bálint, Holló Zsombor, Czerneczki Laura) együtt jártak a környező országokban tartott selejtező versenyekre is. Bálint egyéni célja a két évvel ezelőtti teljesítmény felülmúlása lesz, ami összességében a 25. helynél jelentene jobbat, míg az európaiak között a 10. helynél kellene előrébb végezni.

Érdemes néhány sort szentelni Závaczkiék edzésmódszereinek is. Az apuka elmondta, fiával minden edzésen azokat szokták gyakorolni, amik az előző versenyen nem mentek. Ez egy igencsak egyszerű, ám hatásos módszer, főleg, hogyha a játékos hetente 2-3 versenyen is elindul.

Érdekesség, hogy a Match Play Bajnokságon az ellenfelek által legjobban dicsért játékeleme Bálintból ösztönösen jön. A rövid játékáról van természetesen szó. A játékos édesapja ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Bálint egyszerűen csak nagyon jól olvassa a break-eket, így amikor a pályán a gurításra kerül sor, ő fel sem megy fiával a greenre, hagyja, hogy Bálint csinálja, amit a legjobban tud.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a remek greenolvasás mellett, sokat kell tenni, hogy a putt-ok stabilak is maradjanak. Závaczkiék Nyíregyházán laknak, messze az összes pályától, így házukban külön szobát alakítottak ki a gurítás gyakorlására, ahol Bálint padlószőnyegen napi 100 putt-ot is elüt, ami már megadja a szükséges állandóságot a jó break-olvasás mellé.

Kondiedzést Bálintnak egyáltalán nem tartanak, viszont a játékos télen rendszeresen jár úszni, míg nyáron a biciklizés mellett más kiegészítő sportokat is űz, ami ebben a korban bőven megadja a megfelelő felkészültséget.

Ami viszont talán a legkiemelkedőbb, az Bálint mentális felkészülése. Mivel városukban csupán egy range áll rendelkezésre a gyakorlásra, így Bálint amikor nem versenyzik, ritkán jár pályára. Ennek megfelelően amikor viszont pályán van, akkor mindig 100% az elvárás. Apja szerint ezt Bálint maximálisan átérzi és kiváló mentális felkészülést jelent, hogyha a játékos minden pályajáték alkalmával úgy játszik, mintha versenyen lenne. „Pályán sosincs lazáskodás” – mondta az apuka.

A hallottak után nyugodtan elmondhatjuk, Závaczkiék saját úton járnak a golfedzés terén és egyelőre úgy tűnik, hogy beválik a recept. Závaczki Bálint neve szinte minden versenyen feltűnik Magyarországon, de a Match Play Bajnokságot követően robbant be igazán a köztudatba. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mert ha Bálint így folytatja…


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés