Elhunyt a golflegenda

Pénteken jelentették be, hogy Ken Venturi, aki drámai körülmények között nyerte meg az 1964-es US Opent, elhunyt. A korábbi golfozó és riporter azelőtt halt meg, mielőtt hivatalosan is beiktatták volna World Golf Hall of Fame tagjai közé.

Pénteken jelentették be, hogy Ken Venturi, aki drámai körülmények között nyerte meg az 1964-es US Opent, elhunyt. A korábbi golfozó és riporter azelőtt halt meg, mielőtt hivatalosan is beiktatták volna World Golf Hall of Fame tagjai közé.


Ken Venturi életpályája nem indult zökkenőmentesen, mivel gyerekként közölték az édesanyjával, hogy a fia soha nem fog majd tudni normálisan beszélni, mivel a dadogása annyira erős, hogy nem tudnak rajta segíteni. Ekkor Venturi édesanyja megkérdezte a fiát, hogy mihez fog most kezdeni? A fiatal pedig azt válaszolta, hogy a világ legmagányosabb sportját fogja választani magának gyógyírként, vagyis a golfot.


Venturi 1931-ben született San Franciscóban, és a közelben lévő golfpályán – Harding Park Golf Course – nevelkedett. A játék azonnal magával ragadta, és minden idejét azzal töltötte, hogy tökéletesítse a mozdulatait. Amatőrként megnyerte 1951-ben és 1956-ban is a California State Amateur elnevezésű versenyt, amelynek a Pebble Beach pályája adott otthont. A második győzelme után avanzsált profivá. Érdekesség, hogy a két amatőr győzelme között az amerikai hadseregben szolgált, mégpedig a koreai fronton.


További érdekesség, hogy amatőrként 56 szakasz után vezette az 1956-ban megrendezett Masterst, de 80-as eredménye miatt akkor még nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Másodikként végzett a tornán, akárcsak az 1960-as évben. Az első profi PGA Tour győzelmét a St. Paul Open Invitational elnevezésű tornán szerezte. Az ezt követő három évben még 8 alkalommal tudott győzni, amely elsőségek közé olyanok is beletartoztak, mint a Los Angeles Open vagy a Bing Crosby National Pro-Am a Pebble Beach pályáján.


Kisebb sérülésekkel kezdett bajlódni ezekben az években, amelyek kihatottak egyébként az 1960-as Masters tornára is. A játékos azonban nem adta fel. 1961-ben kezdtek kicsit súlyosra fordulni a dolgok, mivel a hátfájdalmai csak nem akartak elmúlni, ráadásul egy évvel később egy autóbalesetben a csuklója is megsérült. Sorozatban három alkalommal kellett kihagynia a US Opent, mígnem nagy nehezen sikerült kvalifikálnia magát az 1964-es megmérettetésre. Első és egyben egyetlen major elsőségének helyszíne örökre nyomot hagyott benne, hiszen egy rendkívül drámai tornáról volt szó.


A kaliforniai hőség nem kedvezett a játékosoknak. Venturi a harmadik körben 66-ot játszott, ám a délutáni döntő megmérettetés előtti szünetben nagyon fáradtnak és kimerültnek érezte magát. John Everett doktor azonnal megvizsgálta a golfozót, és megállapította, hogy a játékos pulzusa nem megfelelő, és kiszáradás veszélye fenyegeti a játékost, amennyiben folytatja a tornát. Az orvos azt is hozzátette, hogy ha nem fejezi be a játékot, annak végzetes következményei is lehetnek. Venturi egy 2011-es interjúban mesélt az ominózus esetről, és akkor elárulta, hogy önmaga számára nem volt választása, és természetesen a játék folytatása mellett döntött. A golfozó felidézte az interjúban, hogy összemosódtak előtte a képek, és nem igazán emlékszik arra, hogyan sétált oda az első tee-hez. Az első 9 szakasz brutális volt számára, aztán kezdett erőt gyűjteni a végjátékhoz, összeszorította fogát, és kiadott magából mindent.


Venturit a zárónap olyannyira kifacsarta, hogy a score kártyáján nem is látta a számokat, de természetesen aláírta azt. Ezt követően közölték vele, hogy megnyerte a tornát. A boldogság határtalan volt. Abban az évben egyébként a Sports Illustrated az Év Sportolójának választotta a golfozót, teljesen jogosan. A játékosnál később Carpel Tunnel szindrómát állapítottak meg, amely a kezeire volt nagy hatással. A golfozó ekkor döntött a visszavonulás mellett. A sporttól azonban nem tudott és nem is akart eltávolodni, ennek okán vált meghatározó tagjává a CBS Sports csapatának, ahol 35 évig dolgozott szakértőként és riporterként, mígnem 2002-ben végleg visszavonult.


Venturit idén jelölték a Hall fo Fame tagjai közé, mégpedig a Lifetime Achievement kategóriájában. A korábbi játékos azonban már nem tudott személyen ott lenni a beiktatáson, mivel pénteken elhunyt. A hírt fia, Matt Venturi közölte, aki elmondta azt is, hogy édesapját tüdőbajok és fertőzés miatt kezelték kórházban az elmúlt 3 hónapban, amely betegséggel már nem tudta felvenni a harcot, és 82 éves korában elhunyt. Az elismerést Venturi két fia, Matt és Tim vették át apjuk helyett egy rendkívül megható esemény keretén belül.


Jack Nicklaus ezeket a szavakat intézte volt sporttársának: „Mindannyian tudjuk, hogy Ken Venturi milyen csodálatos játékos volt, és mekkora sikert ért el riporterként is. De még ennél is fontosabb az, hogy milyen remekül játszott a pályán és milyen átütően közvetített annak széléről. Ken a barátom volt. A golf szerencsés lehet, hogy egy ilyen embert tudott a sorai között. Ken sokkal többet adott ennek a játéknak, mint amennyit visszakapott.”


 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés