Éreztem a nyomást

Tegnap elstartolt az idei Volvo World Match Play Championship, amely eseménynek idén Bulgária ad otthont. A helyszín jelesre vizsgázott, az időjárás is a játékosok oldalán állt, és az összecsapásokra sem lehetett panaszunk.

Tegnap elstartolt az idei Volvo World Match Play Championship, amely eseménynek idén Bulgária ad otthont. A helyszín jelesre vizsgázott, az időjárás is a játékosok oldalán állt, és az összecsapásokra sem lehetett panaszunk.


Hatalmas dráma ugyan nem volt tegnap, de néhány izgalmas momentumot azért így is fel tudunk jegyezni az idei Volvo World Match Play Championship nyitónapjáról. Az első turnusban Gonzalo Fernandez-Castaño nézett farkasszemet Jamie Donaldsonnal, és sokáig úgy tűnt, hogy a spanyol győzelme egyértelmű. A madridi születési golfozó az első 8 szakaszon 4 birdiet ütött be, így tudat alatt is egy kicsit megnyugodhatott. De nem szabadott nagyon kiengedni, mivel a match play alapszabálya, hogy sose becsüld le az ellenfeled, és mindig számíts arra, hogy a kolléga jobbat üt nálad. Mindig a topon kell lenni és nem szabad kiengedni.


A walesi játékos a forduló után rá is talált a pálya nyitjára. A 8-as szakaszon beütött egy birdiet, a spanyol azonban a 11-esen ismét szépített, ám Donaldson ezt követően 3 birdiet is beütött, így a 16-os szakasznál már csak eggyel vezetett Fernandez-Castaño. A spanyol azt nyilatkozta, hogy az utolsó két szakasznál bizony hevesen vert a szíve, és érezte a nyomást. Tudta, hogy az utolsó szakaszokon nem lazsálhat, és koncentrálnia kell. Mindkét szakaszt par-ra hozták a játékosok, így a madridi eggyel jobbnak bizonyult társánál. A pozitív kezdés mindenképpen lendületet ad majd a golfozónak, és szüksége is lesz a motivációra, mivel a mai napon az a Brett Rumford lesz az ellenfele, aki az idei szezonban már két alkalommal nyerni tudott.


Nem volt ilyen izgalmas a Carl Pettersson - Thorbjørn Olesen összecsapás, ahol a svéd játékos nem kegyelmezett a fiatal dánnak, és már az első szakaszoknál megmutatta, hogy ki az úr a pályán? Pettersson az első 9-en beütött 4 birdiet, és bár a 10-esen a dán szépíteni tudott, a svéd a 11-esen ismét négyre növelte az előnyét. Ezt követően a játékosok par teljesítményeket értek el, és mivel Olesen nem tudott újítani, a 14-es szakasznál véget is ért az összecsapás.


Nem alakult jól a címvédő első napja sem. Nicolas Colsaerts csütörtökön Branden Grace-t kapta a Thracian pályáján, és nem volt benne sok köszönet. A belga egészen a 10-es szakaszig nem tudott birdiet elérni, ellenben kollégája szórta az ilyen típusú ütéseket a pályán. A dél-afrikai 5 birdiet is beütött, és bár a 10-esen és a 12-esen tudott szépíteni a címvédő, még így is hárommal ment az ellenfél. Grace kegyelemdöfése a 14-esen érkezett, amikor is ismét sikerült birdiet elérnie. Grace azt nyilatkozta, hogy a 2-es szakaszon beütött birdie volt a kulcsmomentum, amely akkora lökést adott neki, amivel kordában tudta tartani az eseményeket.


Nem bírt egymással az első napon az amerikai Bo Van Pelt és ellenfele, Richard Sterne. Van Pelt kezdett jobban, aztán érkezett egy kisebb hullámvölgy, amit Sterne nagyszerűen használt ki, ám a végjátékhoz közeledve az amerikai ismét szárnyalt. A győzelmet azonban semelyikük nem tudta begyűjteni tegnap. Nem úgy Peter Hanson, aki egy rendkívül izgalmas és kiélezett mérkőzést vívott George Coetzee ellenében. A dél-afrikai azonnal egy birdivel indított, majd Hanson ütött be kettőt, majd ismét Coetzee következett, majd ismét Hanson. Egyenlőre mentett a 8-as szakasznál a dél-afrikai, ám a 10-es, 12-es és 14-es szakaszokon csak a svéd tudott extra teljesítményt nyújtani, és máris háromra növelte az előnyét. A 16-oson Coetzee még szépített, ám ezt követően már csak par-ra futotta.


Az egyik legnagyobb meglepetés a kezdőnapon Ian Poulter eredménye volt. A match play specialista, a Ryder Cup-hős ugyanis nem bírt ellenfelével a pályán, így vereséggel kezdte a tornát. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen amennyiben a brit a mai napon jól teljesít, még mindig megvan az esélye arra, hogy továbblépjen a második körbe. Poulter nem játszott egyébként rosszul, és több alkalommal lett volna lehetősége felzárkózni, ám végül hárommal nyert ellene Thongchai Jaidee. A thai golfozó dicsérte a brit játékát, ami a fair play szellemében egy rendkívül szép momentum, de ez Poultert nyilvánvalóan nem vigasztalja. Graeme McDowellt azonban mindenképpen feldobta a tegnap mutatott játéka, amely ellen nem tudott mit tenni Chris Wood. Az északír magabiztosan öttel nyert. Az olaszok kiválósága, Francesco Molinari is győzelemmel indított, mégpedig Henrik Stenson ellenében.


Péntek délelőtti összecsapások


Jamie Donaldson – Brett Rumford
Carl Pettersson – Scott Jamieson
Francesco Molinari – Felipe Aguilar
Nicolas Colsaerts - Kiradech Aphibarnrat
Richard Sterne – Geoff Ogilvy
George Coetzee – Shane Lowry
Thongchai Jaidee – Thomas Aiken
Chris Wood – Stephen Gallacher

 

Péntek délutáni összecsapások


Gonzalo Fernandez-Castaño – Brett Rumford
Thorbjorn Olesen – Scott Jamieson
Henrik Stenson – Felipe Aguilar
Branden Grace – Kiradech Aphirbarnrat
Bo Van Pelt – Geoff Ogilvy
Peter Hanson – Shane Lowry
Ian Poulter – Thomas Aiken
Graeme McDowell – Stephen Gallacher

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés