Kinetikus golf

Tudományos tény, hogy az audiovizuális élmények hatékonyabban képesek megragadni az ember elméjét, képzelőerejét, és nem utolsó sorban a gyakorlati megvalósításban is fontos szerepet játszhatnak. Érdemes megnézni ezeket a képeket.

Tudományos tény, hogy az audiovizuális élmények hatékonyabban képesek megragadni az ember elméjét, képzelőerejét, és nem utolsó sorban a gyakorlati megvalósításban is fontos szerepet játszhatnak. Érdemes megnézni ezeket a képeket.


Nick Bradley legújabb könyvében – Kinetic Golf – az általa kedvelt sportot egy kicsit más oldaláról igyekszik bemutatni. Az általa bemutatott képi anyagok a szórakoztatáson túl a hatékonyságot is elősegítik a golfozóknál. Minél inkább vibráló, figyelemfelkeltő egy kép vagy videó, annál inkább megragad az emberi agyban. Ezzel nem lehet vitatkozni, ez tény kérem szépen.


A másik nagyon fontos szerepe abban rejlik a színes, mozgalmas képeknek, hogy ezeket gyorsabban tudja felidézni az emberi agy, ami a gyakorlati megvalósításban is kulcsszerepet játszhat. Bradley ezért használ fotókat tanításnál. A vizuális érzékek szorosan kapcsolódnak az érzékeléshez, végső soron pedig a konkrét érzethez.


A swing mechanikája leginkább a gyakorlásnál kap jelentőséget, de amikor élesben játszunk, az előzetesen a szemünk előtt megjelenő képek a fontosak, amiket fel tudunk idézni. A profi játékosok minden mozdulatukat képesek a szemük előtt megformálni. Íme, néhány speciális fotó, amelyek segítenek jobban, hatékonyabban látni és érezni a golfot.


Tüzeld fel a swinged!


Egy swing esetében a pontos pozíciók akkor hatnak a gyakorlatban, ha a mozdulatok egymás után, meghatározott sorrendben történnek. Képzeld azt, hogy a swinged lángokból egy kört képes kreálni a tested körül. A legjobb swingek a hátralendítésnél és az előrelendítésnél is ugyanabban a tempóban zajlanak. Az irányzék megváltoztatása a kontroll elvesztésével vár. Amennyiben nem figyelünk oda a megfelelő időzítésre, a testünk hamarabb befejezheti a mozdulatot, mielőtt az ütőnk elérné a top pontot.

 

Kövesd a kinetikus áramlást!


Annak érdekében, hogy meg tudd érteni az energia áramlását a downswingtől a végső mozdulatig, gondolj arra, amikor egy halász/horgász lendít a horgászbotjával. Az A képen azt láthatjuk, hogyan kell a downswingnek kezdődnie, mielőtt a backswing befejeződne. A hasonlatnál maradva, a horgászbot még mindig hátra tart, míg a horgász előre néz. Láthatjuk, hogy a rojtok a bal lábon azt mutatják, hogy a bal térd előre mozdul, reagálva a súlyáthelyezésre a cél felé.


A B képen a test többi részének mozgását lehet megfigyelni. Az összes rojt sebességben és irányzékban van. A C képen pedig azt láthatjuk, amikor a teljes testfordulat befejeződött. A jobb térd eléri a bal lábat, a has vonala horizontális, a mellkas pedig a cél bal oldalával szemben helyezkedik el.


Óvd a swing szélességét!


Amikor pontosan odaállunk a labdához, a kezeinknek közvetlenül a szegycsontunk alatt kell lógniuk, vagy a vállak találkozásánál. Ez végeredményben egy háromszöget formáz, az illusztráción ezt egy pajzs szemlélteti. Ez határozza meg a swing hatósugarát. Ideális esetben, ez a hatósugár nem változik az egész mozdulatsor alatt. Mivel ez eredendően egy csukló mozdulat, ez generálja az emelőhatást, a hatósugár pedig a statikus állandót jelenti. Tehát nem az erő létrehozásában van szerepe, hanem a mozdulat kontrollálásában. Más szóval, az erő a csuklómozdulaton múlik, amit a hatósugár fog közre.

 

Forrás: golfdigest.com

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés