Egy év hosszú idő

A European Touron ezen a héten pihenhetnek a játékosok, ám a PGA Tour pörög tovább. Ezen a héten az ötödik majornek nevezett torna, vagyis a Players Championship lesz terítéken. A címvédő magabiztos, ahogyan a többi versenyző is.

A European Touron ezen a héten pihenhetnek a játékosok, ám a PGA Tour pörög tovább. Ezen a héten az ötödik majornek nevezett torna, vagyis a Players Championship lesz terítéken. A címvédő magabiztos, ahogyan a többi versenyző is.


A tavalyi verseny valóban izgalmas volt, és a győztes, vagyis Matt Kuchar egy kétéves nyeretlenségi szériát tört meg az elsőséggel. A széles mosoly hamar bejárta a világsajtót, amivel kapcsolatban a játékos azt mondta, hogy azért mosolyog ilyen sokat, mivel nagyon élvezi a játékot, és ez a mindene. Tavaly a tornagyőzelmet kétütéses előnnyel szerezte meg, és biztosak lehetünk benne, hogy az idei megmérettetés is hasonlóan nehéz lesz majd.


Kuchar a héten azt mondta, hogy nagyon örül, hogy újra itt lehet a TPC Sawgrass pályáján, és alig tudja elhinni, hogy már eltelt egy év a győzelme óta. Még hogy eltelt? Azóta nagyon sok minden változott meg a golf világában. Akkor például Luke Donald és Rory McIlroy között folyt a harc a világelsőségért, most viszont Tiger Woods az uralkodó, ami nem véletlen, hiszen az amerikai ebben a szezonban már három alkalommal tudott nyerni, mégpedig nem is akármilyen tornákon. Az első győzelmét a 2013-as szezonban még januárban szerezte a Farmers Insurance Openen, a másodikat márciusban, a WGC-Cadillac Championshipen, a harmadikat pedig egy hétre rá az Arnold Palmer Invitational elnevezésű tornán. A remek idénykezdés pedig elég volt ahhoz, hogy ismét ő legyen a világelső. Az év első major versenyén a 4. helyet szerezte meg, amely ugyancsak nem számít rossznak.


Az amerikai ott lesz ezen a héten, és két kiváló kolléga társaságában teheti le a névjegyét a nyitónapon. Partnerei ugyanis nem mások lesznek, mint a címvédő Kuchar, valamint Brandt Snedeker. Kuchar ebben az esztendőben egyetlen alkalommal tudott nyerni, mondjuk, az egy elég fontos győzelem volt, hiszen a WGC-Accenture Match Play elnevezésű tornán történt. A golfozó ezen kívül még három alkalommal tudott a legjobb 10-ben végezni – ezek között volt a Mastersen elért 8. hely is -. A legutóbbi versenyén – RBC Heritage – azonban csak a 35. helyet tudta elcsípni. Snedeker is nyert már az idei szezonban, mégpedig az AT&T Pebble Beach National Pro-Am elnevezésű tornán. Rá egy hétre azonban nem indult el a versenyen – Cadillac Championship -, az előzetes tervekkel ellentétben. Az Arnold Palmeren és a Shell Houston Openen nem jutott cut-ba, a Mastersen azonban az előkelő 6. helyen végzett. Legutóbbi versenyén – RBC Heritage – azonban nem játszott jól, így meg kellett elégednie az 59. hellyel. Erre a trióra azonban mindenképpen oda kell majd figyelnünk.


Érdemes lesz még figyelemmel kísérnünk a Louis Oosthuizen-Angel Cabrera-Derek Ernst társaságot is. Ernst az a fiatal játékos, aki nem is olyan régen szerezte meg első PGA Tour címét úgy, hogy ez az első éve a profik között. Az újonc golfozó a Wells Fargo Championshipen tartotta szépen magát, és miután Phil Mickelson kis híján összeomlott a pályán, a nap végére két játékos maradt csak talpon, hogy Gundel Takács Gábortól plagizáljunk. Ernst és David Lynn a playoffban döntött a cím sorsáról, a mostoha időjárási körülmények közepette azonban a 22 éves fiatal bírta jobban idegekkel. Az argentin játékos – aki egyébként 3. a Race to Dubai ranglistán – nem igazán villogott ebben a szezonban, ám a Mastersre nagyon is összekapta magát. Az idei év első major tornáján a tapasztalt játékos a playoffig bírta, ott azonban Adam Scott már túl nagy falat volt számára.


Érdekes párharc kerekedhet majd ki a Rickie Fowler-Hunter Mahan-Jim Furyk összeállításból is. A PGA Tour talán legszínesebb egyénisége ugyan ebben a szezonban nem tartozik a kiemelkedő teljesítményt nyújtók körébe, de semmi sem zárja ki, hogy ezen a héten megtörik majd a jég. Fowler a szezont két 6. hellyel indította, aztán volt egy rosszabb periódusa, amikor a legjobb 10-be sem tudott nagyon bejutni, majd ismét a felemelkedés volt terítéken. A 3. helyet szerezte meg az Arnold Palmeren, a nem hivatalos Tavistock Cupon pedig az 5-et. A Mastersen viszont a 38. lett, a Zurich Classicon a 32., legutóbbi versenyén –Wells Fargo – pedig a nem túl fényes 73. pozíciót tudta elcsípni. Mahan számára ez a szezon eddig nem tartozik a legsikeresebbek közé. A játékos 12 tornán vett részt idén, és ebből csak 2 alkalommal tudott a legjobb 10-ben végezni, kétszer pedig nem jutott cutba. Furyk felemás teljesítményt nyújt. Volt már 3. és 42. is ebben a szezonban.


Ott lesz még a mezőnyben egyébként Graeme McDowell – az idei RBC Heritage bajnoka -, Keegan Bradley, Bubba Watson, Billy Horschel – az idei Zurich Classic bajnoka -, Dustin Johnson, Ernie Els, Rory McIlroy, és az idei Masters bajnok Adam Scott is. Az ausztrál játékos szép kis szünetet tartott, mivel a major óta nem ragadott ütőt hivatalos versenyen. Kíváncsian várjuk, hogy milyen teljesítményt nyújt majd a jóképű golfozó. A mezőnyt erősíti – reméljük erősíti majd – még Lee Westwood, Nick Watney, Ian Poulter, Sergio Garcia, Luke Donald és Justin Rose is.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés