Dagad a botrány

Vijay Singh kedden beadta a papírokat a hatóságoknál, amelyben beperelte a PGA-t, mégpedig jó hírnév megsértése miatt. Már korábban többször írtunk róla, hogy a szervezet a szarvasagancs spray használata miatt döntött a játékos szégyenpadra ültetése mellett.

Vijay Singh kedden beadta a papírokat a hatóságoknál, amelyben beperelte a PGA-t, mégpedig jó hírnév megsértése miatt. Már korábban többször írtunk róla, hogy a szervezet a szarvasagancs spray használata miatt döntött a játékos szégyenpadra ültetése mellett.


Tovább dagad a botrány, ha élhetünk ezzel a kifejezéssel. Vijay Singh ugyanis ezen a héten jogi útra terelte a dolgokat a vele szemben elkövetett vélt jogsértés miatt. Emlékezetes, hogy a golfozó az off seasonben szarvasagancs spray-t használt egy hónapig, mégpedig térd-, és hátfájdalmai csökkentése okán. A PGA azonban úgy vélte, hogy a szer tiltott hatóanyagot tartalmaz, amivel Singh megsértette az előírásokat, és jogtalan előnyre tehetett szert.


Ezen a héten Singh konkrétan beperelte a PGA-t, jó hírnév megsértése miatt, amelynek kiváltó oka többek között az volt, hogy a szervezet nem járt el körültekintően a játékos ügyében, és előbb ítélkezett, mint hogy bizonyítéka lett volna. Ezt Singh sem nézhette tétlenül, és bár nem is olyan régen tisztázódott a hatóanyag körüli vita – Singh nem volt bűnös -, a játékos elégtételt szeretne kapni.
A doppingellenes akciók silány voltára, vagyis az ellenőrzés nem profi módjára hívta fel a figyelmet egyébként nem is olyan régen Greg Norman.


„Büszke vagyok az elért eredményeimre, a munkához való hozzáállásomra, és arra a módra, ahogyan élem az életemet. A PGA Tour nem csak, hogy igazságtalanul bánt velem, de a professzionalizmus teljes hiányát mutatta ebben az ügyben, amely miatt minden profi golfozónak és rajongónak aggódnia kell.” – áll Singh nyilatkozatában.


Singh a feljelentést egyébként New Yorkban tette, ahol lakóhellyel rendelkezik, és ahol a Tournak is van irodája. Az 50 éves játékost azzal vádolták, hogy tudatosan olyan szert használt, amely egy inzulinhoz hasonló, hormonnövekedési hatással bír, vagyis pozitív irányban befolyásolhatja a golfozó teljesítményét. A Tour egyébként analízisre megküldte a spray-ből származó mintákat, a World Anti-Doping Agency (WADA) pedig kimutatta az IGF-1 anyagot a szerben, ám nem akkora mennyiségben, hogy az hatással lehetne a teljesítményre.


Singh február 19-én kapta kézhez a Tour által jegyzett ítéletet, amelynek értelmében 90 napra akarták felfüggeszteni. A játékos fellebbezett. Múlt héten, Tom Finchem megbízott elmondta, hogy ejtették az ügyet Singh ellen, mégpedig a WADA által közölt új információkra hivatkozva. A WADA ugyanis kimondta, hogy a szarvasagancs spray-t nem kell a tiltott szerek listáján említeni, mivel túl kevés IGF-1-et tartalmaz. A PGA Tour szóvivője azt mondta, hogy nem látták még a hivatalos iratokat, ezért nem kívánnak megszólalni az ügyben.


Jeffrey Rosenblum, a játékos ügyvédje így fogalmazott az ügyben: „Ügyfelem a jó hírnevét szeretné visszaszerezni, és fenntartja a vádat, hogy a Tour felelőtlenül és megbízhatatlanul viselkedett. Ügyfelem törődik a jó hírnevével, ezért sem szabad, hogy neve mellett valamilyen stigma legyen a jövőben.” Peter Ginsberg sportperekben jártas ügyvéd ezeket mondta az esettel kapcsolatban: „Amivel a PGA Tour megvádolta Singhet, az nem a spray-ben található tiltott anyag volt. Egy inaktív anyagról volt szó, amely nagy valószínűséggel semmilyen hatással nem volt a játékos teljesítményére. Sem jó, sem rossz értelemben. Ezt pedig a PGA Tour könnyedén eldönthette volna.” A fellebbezés ideje alatt egyébként zárolták Singh idei keresetét – 99.980 dollár -, a kereset tehát nem meghatározott anyagi károkat is említ. A játékos egyébként ütőt ragad majd ezen a héten a Players Championshipen, ám a torna előtt nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Vicces lenne, ha Singh egy győzelemmel kívánna sok szerencsét a Tournak.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés