Tiger leckéi I.

Tiger Woods mozdulatait nem egy ember elemzi folyamatosan, aminek meg is van az oka. Minden idők egyik legeredményesebb golfozójának mozdulatai irányadóak lehetnek a kollégák számára.

Tiger Woods mozdulatait nem egy ember elemzi folyamatosan, aminek meg is van az oka. Minden idők egyik legeredményesebb golfozójának mozdulatai irányadóak lehetnek a kollégák számára.


A Golf Digest újságírója ugyan megszállottan nem, de időről-időre leül, hogy elemezze Tiger Woods mozdulatait. Az újságíró megállapította, hogy az utóbbi időben Tiger mozdulatai jócskán adtak munkát számára, vagyis, volt mit elemezni. Jim McClean a magazin legutóbbi számában arról közölt egy hosszabb cikket, hogy miként változott az elmúlt időszakban a játékos technikája.


Kiemeli, hogy minden golfozó számára eredendően fontos, hogy uralja a saját swingjét, és nincsen ez másképpen Tiger esetében sem. Az elmúlt két évben a sportoló igyekezett még inkább tökéletesíteni mozdulatait, amely munka ebben az esztendőben biztosan beérett már, gondoljunk csak a golfozó elért sikereire a 2013-as szezonban.


Nem véletlenül ő a világelső. Abban pedig, hogy ennyire konzisztens játékot tud nyújtani a pályán, nagy szerepe van a swingjének, az összehangolt mozdulatok sorozatának, a csípő-kar-törzs-láb szimbiózisának. Tiger játékával kapcsolatban több szempontot is figyelembe vett a cikk írója, ezek közül elsőként a driverrel való bánást helyezzük terítékre.


Driver


Ütközés erősítése a backswing által


Tiger fiatal éveiben, a játékos mindig egy kicsit zárt ütőfejjel csinálta a backswing mozdulatát, vagyis a fej inkább egy horizontális szögben volt a bal karját nézve (bal oldali fotó). A legtöbb golfozónál ez kevesebb kéz és kar rotációt eredményez annak érdekében, hogy az ütközésnél egyenes legyen az ütőfej.


Plusz, ez a mozdulat, ez a technika a bal csuklót egy kicsit hajlított, kerekebb pozícióba helyezte, amilyennek lennie kell az ütközésnél. Sok amatőr éppen az ellenkezőjét csinálja, és kicsit kidomborítja a bal csuklót, ami a downswingnél plusz másodperc töredékeket jelent annak érdekében, hogy ismét egyenes legyen. Az elmúlt években Tiger ütőfejének a pozíciója megváltozott, de mostanra visszatért a kicsit zárt pozícióhoz, amivel jobb eredményeket tud elérni.


Emellett pedig, a karjai most már sokkal közelebb vannak a testéhez, vagyis a kapcsolat sokkal szorosabb lett ezáltal. Erősebb hatást tud így elérni, amelyben szerepet játszanak a térdei, a lábai, a csípője és a törzse is. Mindez pedig kevesebb kézimunkát jelent (jobb oldali fotó).


Tanács: A legtöbb játékosnál nagyszerű eredményeket lehet elérni a zárt ütőfej technikájának alkalmazásával. Ez elősegíti az alacsonyabb röppálya kivitelezését. Erősebben ragadd meg az ütőt, hogy meglegyen a hatás.



banner ugynoksegi v2 260px

Keresés