Ez egy vicces nap volt

Csütörtökön elstartolt az idei Volvo China Open, amelynek az első játéknapján egy tapasztalt holland golfozó állt az élre, nevezetesen Robert-Jan Derksen, aki bizony emberemlékezet óta nem élhette át ezt az élményt.

Csütörtökön elstartolt az idei Volvo China Open, amelynek az első játéknapján egy tapasztalt holland golfozó állt az élre, nevezetesen Robert-Jan Derksen, aki bizony emberemlékezet óta nem élhette át ezt az élményt.


Robert-Jan Derksen pontosan 2005-ben nyert utoljára a European Tour keretén belül, és valljuk be, ez azért nem ma volt. Rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott azóta a játékos, aki az elmúlt két évben egyébként nem tudott a legjobb 10-ben végezni egyetlen versenyen sem. Emellett pedig hamar kiszorult a Race to Dubai ranglista legjobb 100 versenyzője közül, így több szempontból is jól jönne már egy győzelem, vagy legalább egy kimagasló teljesítmény. A kimagasló persze relatív, de a golfozó korábbi eredményeihez képest mindenképpen a szintet kicsit feljebb kellene tolni.


Az idei Volvo China Open első játéknapján a holland kifejezetten eredményesen hatástalanította szeles időjárás okozta rizikós helyzeteket. Derksen egy birdievel kezdett az első szakaszon, amit aztán mondjuk 2 bogey követett a 3-as és a 4-es szakaszokon. Öt szakaszt követően +1-es teljesítménynél tartott, ami azonnal üzemváltást eredményezett a fejében. A 39 éves golfozó ezután futószalagon gyártotta a birdieket. A forduló előtt még beütött hármat, majd a hátsó szakaszokon érkezett még 4 darab. A 16-os tee shot kiválóan sikerült, amely végül birdiet eredményezett, ezzel pedig megszerezte a vezetést. A legutolsó szakaszon beütött újabb birdievel pedig emelte a tétet. A játékos két ütéssel vezet, a neve mellett pedig -6-ot láthattunk az első napot követően.


„Ez egy elég vicces nap volt, mivel egy szép birdievel kezdtem úgy másfél méterről, aztán a harmadik és a negyedik szakaszt három puttból tudtam megoldani.” – mondta a kétszeres European Tour bajnok. „Jó néhány birdiet értem el, és a nap végén egy nagyon jó pozíciót szereztem meg. A szelet nagyon nehéz volt megítélni a pályán, főleg a greenen. De az a néhány birdie meghozta az önbizalmamat. Tavaly ugyanitt jól játszottam, és azért hagytam ki a koreai tornát, hogy még inkább erre a hétre koncentrálhassak. Az utazás tényleg nagyon sokat kivesz az emberből, ezért változott meg az ütemtervem. Utólag visszagondolva, szerintem jó döntést hoztam. Tudom, hogy még csak egy nap telt el, de már jó ideje nem vezettem egyetlen tornán sem, szóval ha továbbra is tudom hozni a puttokat, reméljük, hogy szépen alakul majd a hét további része is.” – folytatta holland.


Két ütéssel van csak lemaradva Kiradech Aphibarnrat – idei malajziai bajnok -, Raphaël Jacquelin – az idei Open de España győztese -, valamint a múlt heti torna bajnoka, Brett Rumford. A holland tehát egyáltalán nem lehet nyugodt, hiszen az előbb említett játékosok ebben a szezonban már felállhattak a dobogó legtetejére, és tudják, hogyan kell győzni. Az egyik legizgalmasabb végjátékot talán a francia Jacquelin produkálta, akinek egy maratoni hosszúságú playoffban kellett kivívnia a végső győzelmet. Ők tehát -4-nél tartanak, a francia és az ausztrál ráadásul hiba nélküli, bogey mentes kört produkált.


„Nem aludtam sokat vasárnap este, aztán másnap reggel már indultam is, kedden pedig egy kicsit megpróbáltam felfrissíteni magam.” – mondta Rumford, akinek hat év után sikerült újra nyernie. „Mentálisan frissnek érzem magam, de természetesen volt egy kis mentális csavar ma a pályán a szél miatt. Nagyon türelmesnek kell lenned ezen a pályán, és a győzelmem után ez egy nagyon jó teszt volt számomra. Csak tovább kell folytatnom azt, amit eddig is sikerült megvalósítanom.” – nyilatkozta az ausztrál.


„Nagyszerűen kezdtem, hiszen ha az ember nem üt bogey-t, ellenben beüt 4 birdiet, az mindig jó napnak számít.” – kezdte a francia akit egyébként áprilisban a hónap játékosának választottak. „A szél sokszor megtréfál minket, de szerencsénk volt, hogy 7-8 szakaszon keresztül nem kellett az erős széllel megbirkóznunk. A pálya jó néhány birdie lehetőséget tartogat, de vannak szakaszok – például a 4-es, a 9-es vagy a 17-es -, amelyeknek a hossza azért jóval megnő a szél hatására. Jelen pillanatban nagyon jó formában vagyok. Természetesen, a spanyolországi győzelmem elképesztő volt számomra, amiből tudok erőt meríteni a jövőben is.” – fogalmazott Jacquelin.


Minden idők legfiatalabb European Tour játékosa, a 12 éves Ye Wo-cheng nehezen birkózott meg a pályával, de semmiképpen sem vallott szégyent csütörtökön. A fiatal kínai 79-et játszott, amely eredményt leginkább a bogey-k alakították, de azért említsük meg a 14-esen elért szép birdiejét, amely valóban elismerésre méltó volt. A kezdeti reflektorfény azonban hamar átkerült egy másik fiatalra, aki ugyancsak nem tartozik a túlzottan tapasztalt játékosok közé, ám már az első napon egy szép 70-es kört teljesített, amivel egy nagyon jó pozíciót sikerült elfoglalnia az Open nyitónapján. Ő pedig nem más, mint a 16 éves Dou Ze-cheng, aki -2-es eredményével a 11. helyet szerezte meg az első napon. A fiatal csütörtökön 4 birdiet és 2 bogey-t ütött be.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés