Ejtették a vádakat

Az elmúlt időszakban sokszor felbukkant a dopping ügye, amit Vijay Singh agancsos spray-e váltott ki. A termék ugyanis olyan anyagot tartalmaz, ami teljesítménynövelő. A vádakat azonban a napokban ejtették.

Az elmúlt időszakban sokszor felbukkant a dopping ügye, amit Vijay Singh agancsos spray-e váltott ki. A termék ugyanis olyan anyagot tartalmaz, ami teljesítménynövelő. A vádakat azonban a napokban ejtették.


Vijay Singh megnyugodhat, az agancs-gate lezárult. Az év elején robbant a hír, mely szerint a játékos olyan terméket használt a versenyzés időtartama alatt, amelyben biztosan megtalálható az IGF-1 nevű hatóanyag, amely egyértelműen teljesítménynövelő. A játékos maga ismerte be, hogy többször használta ezt a terméket, de nem tudta, hogy olyan összetevője van, ami esetleg tiltólistán szerepelhet.


„Amikor elkezdtem használni a szarvasagancs spray-t, abban az időben nem tudtam róla, hogy olyan összetevőt tartalmazhat, ami a PGA Tour doppingellenes politikájában tiltólistán szerepel. Az igazat megvallva, amikor először megkaptam a terméket, elolvastam az összetevőket, és semmilyen tiltott anyagot nem vettem észre rajta.” – mondta Singh.


A hivatalos nyilatkozat – amelyben már a WADA, vagyis a World Anti-Doping Agency is érintett volt – így hangzik: „A procedúra alatt a PGA Tour tanácsa összeköttetésben volt a WADA szervezetével, hogy néhány technikai pontot megerősítsenek. Abban az időben, a WADA nyilvánvalóvá tette, hogy a szarvas agancs spray használatát nem kell megtiltani, ha csak a tesztek nem produkálnak pozitív eredményt.” A Tour egyébként jelenleg nem teszteli az IGF-1-et.


A WADA továbbá hozzátette: „Tudva levő, hogy a szarvas agancs spray kis mennyiségben IGF-1-et tartalmaz, ami hatással lehet a tesztekre. A játékosokat figyelmeztetni kell, hogy egy pozitív IGF-1 vagy hGH teszt esetén további analitikus vizsgálatoknak néznek elébe.”


A Tour nyilatkozata pedig végül így zárul: „Az új információt alapul véve, a vezető szerepet a WADA szervezetének tulajdonítva a tiltott szerek listáját tekintve, nem tartjuk igazságosnak, ha Mr. Singhet azzal a feltevéssel vádoljuk, hogy a szarvas agancs spray használata okán megsértette a Tour dopping ellenes programját.”


Korábban Greg Norman szólalt fel az ügy kapcsán, kérvényezve, hogy azonnal lépjenek valamit a dopping ügyében, mert ami most van a profi golf világában, az szégyenteljes. A golflegenda a vérvizsgálatot tartaná egyedüli útnak, mivel most csak a vizeletet analizálják a hozzáértők. Nos, egy ügy most lezárult, és kíváncsiak vagyunk rá, hogy a jövőben hogyan alakul majd a dopping témája a golf világában.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés