Kéretlen tanácsadók

Döbbenet! Egyszerűen hitetlenkedve olvastuk az elmúlt napok „híreit”, kommentjeit. Borzasztó nézni, ahogy a magyar golf hívatlan, önjelölt „tanácsadói” egy fiatal, szorgalmas lány eredményét próbálják elvenni, miközben saját tudásukat próbálják fitogtatni, mondván: „mi aztán tudjuk, hogy ez nem is az és nem is úgy van, és különben is…”

Döbbenet! Egyszerűen hitetlenkedve olvastuk az elmúlt napok „híreit”, kommentjeit. Borzasztó nézni, ahogy a magyar golf hívatlan, önjelölt „tanácsadói” egy fiatal, szorgalmas lány eredményét próbálják elvenni, miközben saját tudásukat próbálják fitogtatni, mondván: „mi aztán tudjuk, hogy ez nem is az és nem is úgy van, és különben is…”

Ha visszatekintünk a múltba, akárkit, aki egy kicsit kiemelkedett a magyar golfból, vagy elért valamit, rögtön megkérdőjelezték. Ez a verseny az volt? Ez tényleg ennyit ér? Magyarországon mindig voltak, akik csak a kérdőjeleket keresték. De most tényleg egy kislány sikerét próbáljuk elvenni? Miért? Mert mikor nyilatkozott, nem jelölte meg pontosan, hogy milyen ranglistát vezet? Vicc.

Úgy lett kezelve a hír, mintha egy államcsínyről lenne szó. Komolyan azt hiszik, hogy a magyar golfosok át akarták verni a világot? Szándékos csúsztatásokról beszélnek, miközben a hír igaz, Rózsa Csilla tényleg vezet egy világranglistát, bármennyire is fáj ez egyes furkálódóknak. Egyedül talán a sajtónak kellett volna egyértelműsítenie, hogy melyiket is pontosan.

Már régóta mondjuk, sőt legutóbbi ’no comment’ cikkünkben is ezt hangsúlyoztuk, hogy szakemberekre és átgondolt PR és marketing tervre van szüksége a magyar golfnak. Elkerülhetőek lennének azok a hibák, amikből valaki már azt gondolja, hogy mondjuk az MGSZ direkt akarja megtéveszteni a világot.

De rendben van, akkor járjunk utána, hogy Csicsi most pontosan ki szerint is világelső. A WJGS saját honlapján sehol nem említi, hogy a világ abszolút legjobb juniorjának a megnevezése lenne a céljuk. A korosztályukból legjobban kiemelkedő fiatal golfozókat rangsorolják, szigorúan junior versenyeket figyelembe véve. Ez a non-profit (!) szervezet talán a legtöbbet teszi azért, hogy juniorok a világ minden tájáról azonos szintre juthassanak el, függetlenül hovatartozásuktól, vagy családjuk anyagi hátterétől. Ennek a szervezetnek a világranglistáját vezeti Rózsa Csilla.

Valóban nem arról van szó, hogy Csilla lenne a legeslegjobb 18 éven aluli női golfozó a világon, de egy olyan szervezetnél a világelső, amelyik a junior golf támogatását, promotálását tűzte ki céljául a bolygó minden pontján. Eredményeivel - ennek a semmiképpen sem elhanyagolható szervezet értékrendje szerint - Rózsa Csilla érdemelte meg legjobban az időszakos ösztöndíjat Tom Burnett akadémiájára.

Értik egyáltalán hogy mit jelent ez? Egy nemzetközi szervezet szerint érdemes egy magyar lány golf-karrierjét támogatni! Ráadásul ez a magyar lány, ezernyi másikat előzött meg, hogy kivívja ezt az elismerést.

De egyébként is! Mondjuk, hogy mindegy milyen listán lett első Csilla! Akkor már szét kell cincálni a hírt? A beszólogatók közül hányan vannak jegyezve bármilyen ranglistán is?

Az egyik hozzászóló véleménye nagyon tetszett nekünk is, miszerint a profi boxban is több szervezet tart számon világbajnokot. Aki nincs otthon a boksz világában, talán nehezebben igazodik ki a rendszeren, de egyik elsőséget sem vitatja senki. Persze az abszolút bajnok az, aki mindegyik világszervezet övét egyszerre birtokolja, de ettől még nem veszik le a keresztvizet arról, aki csak egy övet nyert. Amikor annak idején a TV előtt drukkoltunk Csonttörőnek, Kokónak, vagy Madárnak, hányan tudtuk ténylegesen, hogy most pontosan melyik szervezet, milyen elismerése a tét? Igazán nem is számított, ugye? Példaképekről volt szó, akik Magyarországot képviselték, akárhol is léptek szorítóba.

Golfban miért kell ez a fújolás? Pont a magyar golfba miért van ennyi frusztrált kártevő? És a média miért rájuk hallgat? Mi is rengeteg mindent tudunk, amiről nem írunk. Lenne pár ember akit kedvünkre fikázhatnánk, mert szolgáltatnak rá alapot, de nem tesszük. Azért nem, mert mi nem erről akarunk írni, hanem arról, hogy miért szép ez a sport és miért érdemes űzni. Persze emellett észrevételeinket mi is mindig megfogalmazzuk, de senkinek a hírnevét nem rontjuk le, senkit nem akarunk közben bemocskolni.

Egyébként pedig ki nevezte ki a bírálókat hozzáértőknek? Miért az ő véleményük számított, amikor az egyik legolvasottabb hazai hírportál úgy döntött „helyreigazítást” ír a történethez. Miért kellett egyáltalán helyreigazítás? Az univerzum összes ranglistáját lehet vitatni, senki sem lehet eléggé objektív, miért kellett Csilla szép eredményét megkérdőjelezni és egy ilyen ocsmány dologgal besározni?

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ott van az a lista, ami a WJGS listája. Nem a BLSZ III. őszi tabellájáról van szó, hanem egy komoly világszervezet ranglistájáról. Mi kell még?

Szegény kislány nyert egy nem akármilyen díjat, vezet egy nem akármilyen világranglistát és most mindenki őt támadja? Nem hazudott, nem csalt, nem vert át senkit, nem lopott meg senkit, csak keményen dolgozott mégis meghurcolják. Döbbenet!

Csillából példakép lehet, sőt talán már az is lett. Nem lehetünk elég hálásak azoknak, akik támogatják, akik segítik a fejlődését. És köszönjük azoknak is, akik egy-egy rosszmájú cikkhez is csak annyit szólnak hozzá: Hajrá Csilla!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés