Image-váltás

Mirko Lange marketingszakértő olyan Driving-Range-ekről álmodik, amelyek úgy működnének, mint a bowling pályák. Talán ez lenne a legjobb út a golf népszerűsítésére. Talán ez az egyedüli út, miután olyan sok próbálkozás kudarcba fulladt.

Mirko Lange marketingszakértő olyan Driving-Range-ekről álmodik, amelyek úgy működnének, mint a bowling pályák. Talán ez lenne a legjobb út a golf népszerűsítésére. Talán ez az egyedüli út, miután olyan sok próbálkozás kudarcba fulladt.

Interjú Mirko Lange marketingszakértővel - 2. rész

Tudna példát mondani arra, hogy mivel lehetne javítani a helyzeten?

Én személy szerint kifejezetten jónak találtam a Tino Schuster és Felix Lubenau Hartl Resorttal közösen folytatott akcióját, amely a müncheni Abendzeitung nevű újság közreműködésével jött létre. A fent említettek nem sokkal ezelőtt egy Golf Talent Scouting tehetségkutató programot indítottak. A 100 résztvevő gyerek közül 15 egy teljesítményfelmérő káderhez került, további 20 pedig egy általános tréning során nyerhetett betekintést a golf rejtelmeibe. Több ilyen kezdeményezésre lenne szükségünk, amivel a gyerekeket is beavathatjuk a sportágba. Sokkal több gyerek érdeklődésére kell szert tennünk. De természetesen ez sem elég. A gyerekekkel együtt a szülőket is be kell vonnunk a golfozásba. Példa: Schuster&Lubenau: az én gyerekemet is kiválasztották, ezért most minden szerdán edzésre viszem. De mit csinálnak a szülők? Leadják a gyereket és két óra múlva jönnek vissza érte. Én ilyenkor legalább a Driving Range-en gyakorolok. De ezzel egyedül vagyok. Senki sem törődik a szülőkkel. Pedig ők is fontos elemei a golftársadalomnak. Miért nincs anya-lánya edzés?

Aztán az iskolákkal is többet lehetne és kellene foglalkozni. Jónak találom például a SNAG-Golf-System-et és a velük együttműködő Golfkids-Akadémiát (golfiskola gyerekeknek). Egy ilyen törekvés, amely egyszerű és játékos módszerekkel tanítja meg a golfot, nagyobb figyelmet érdemelne. A SNAG Golf egy első lépés lehet ahhoz, hogy az emberek akár parkokban is golfot játszhassanak. Aki SNAG golfütővel már jól üt, az később hamar megtanul az igazi golfütővel is bánni.

Azt is gondolom, hogy a golfnak sürgősen újabb játékformákra van szüksége. A mostani bajnokságokat, melyeket a DGV (Német Golfszövetség) nyújt és szervez, egyáltalán nem tartom kielégítőnek. A Stableford pontokról szól minden - méghozzá egocentrikusan csak önmagáért a Stablefordért. Újabb játékformákban kellene gondolkoznunk, amik nem csak a klub kedvére tesznek, hanem olyanokban, amik újfajta küzdelmet eredményeznek, mindenekelőtt hivatalosan lefolytatott csapatversenyeket. Csapatban játszani egy teljesen új kihívást jelent.

Ezen kívül még van száz másik ötletem, például több játékelemet tenni a Driving-Rangekbe. Miért nem lehet versenyeket rendezni a Rangeken? Egy visszajelzéses célbalövést például. A SNAG-Golf-nál ez működik, miért ne menne a rendes golfnál is? Simán el tudom képzelni, hogy a Driving-Rangeken (még a városban is) hasonló versenyeket rendezzenek. Egy kicsit olyan lenne ez, mint a Bowling-pályák hangulata.

Hogyan képzelhető el a nagy nyilvánosság előtt zajló image-váltás?

Először a golf pozitív oldalát kell minél jobban kihangsúlyozni. Itt jogos kérdések merülnek fel az eddigi összeköttetésekkel kapcsolatban. Ezekről ugyanis túl keveset hallani a nagy nyilvánosság előtt. Az ember a természetben van - mint szinte egyik másik sportban sem, egészséges mozgást végez, hihetetlenül fejleszti a koordinációját, és a golf egy kifejezetten jó tréning az önkontrollra és a társas érintkezésre. Csak, hogy pár példát említsünk.

Tisztán operatív szempontból az image javításhoz két dologra is szükségünk van: először is egy széles körű médiakampányra a téma egészéről, és aztán, másodszor egy okos online összeköttetésre, ami a kezdő golfozóknak lenne kialakítva. És ezután egyedülálló programokkal kell az érdeklődést fenntartani.

A mostani helyzetben nem látom, hogy a golfról, mint nemzeti sportról lenne szó. Mint egy igazi tömegsportnál.

Folytatás következik....

Forrás: golfjournal.de

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés