Baumgartner a világűr pereméről ugrott a mélybe

Többszörös rekorddöntési kísérletnek lehettünk szemtanúi vasárnap, amikor is Felix Baumgartner egy speciális léggömb segítségével egészen a sztratoszféráig emelkedett, és onnan ugrott le.

Többszörös rekorddöntési kísérletnek lehettünk szemtanúi vasárnap, amikor is Felix Baumgartner egy speciális léggömb segítségével egészen a sztratoszféráig emelkedett, és onnan ugrott le.

Magyar idő szerint vasárnap 20 óra 7 perckor Felix Baumgartner bázisugró leugrott a sztratoszféra pereméről, 20 óra 17 perckor pedig az ejtőernyős sértetlenül földet is ért. Ez a történelem legmagasabbról végrehajtott ugrása, a leggyorsabb szabadesése és a legmagasabbra elérő emberrel megtett ballonos repülés.

Felix Baumgartner összesen 4 perc 19 másodpercig zuhant szabadesésben, de a teljes ugrásidő a világűr pereméről 9 perc 3 másodperc volt. A rekorder ejtőernyős leggyorsabb sebessége pedig elérte az 1137 kilométer per órát. A rekordkísérlet nem ment zökkenőmentesen, mivel a héten többször is elhalasztásra került az indulás, amelynek oka a rossz légköri viszonyok voltak. Vasárnap azonban minden készen állt ahhoz, hogy a neves bázisugró vegyen egy pillantást a Földre, mégpedig a világűr pereméről.

Az ugrásra a 41 éves Baumgartner már évek óta készült, mégpedig egy nyolcfős tudóscsoport segítségével, amelynek tagjai kifejlesztették neki a felemelkedéshez használt kapszulát és a védőöltözetet. Baumgartner több világrekordot is magáénak tudhat már (legmagasabb bázisugrás, leggyorsabb szabadesés, legmagasabb emberrel végrehajtott ballonos repülés), de ez az akció jóval túlmutat a számokon.

Tudósok, szakértők azon lesznek, hogy a Baumgartner által átélt tapasztalatokra, illetve a különböző mérési adatokra támaszkodva előrelépést tudjanak majd elérni az űrkutatás területén. Ebbe természetesen beletartoznak a légköri viszonyok elemzései, a ruházat fejlesztése, valamint a műszerek és egyéb kellékek fejlesztése is.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés