Szembesülés

 Sok minden zajlik most a magyar golfban. Szóbeszédek, pletykák keringenek egyfolytában, de a sport szeretete nem tűnik el soha. Én egy olyan ember vagyok, aki később csöppent bele a magyar golféletbe, de mindig igyekeztem behozni a lemaradásomat és nyitott voltam mindenre, ami újdonság volt a golfban.

Sok minden zajlik most a magyar golfban. Szóbeszédek, pletykák keringenek egyfolytában, de a sport szeretete nem tűnik el soha. Én egy olyan ember vagyok, aki később csöppent bele a magyar golféletbe, de mindig igyekeztem behozni a lemaradásomat és nyitott voltam mindenre, ami újdonság volt a golfban.

Számomra még mindig fontos, hogy megismerkedjek a golfsport minden egyes szegmensével. Többek közt az is mindig érdekelt, hogy vajon hogyan működik egy igazi golfakadémia. Magyarországon sokféle akadémiáról lehet hallani, lehet látni. Mindenki meg van győződve arról, hogy helyesen tanítanak mindent, illetve úgy működnek, mint egy igazi akadémia. Beszélnek pszichológiáról, táplálkozásról, analízisekről, tudatosságról, de hogy valóban mi is az az akadémia, csak kevesen tudják, hiszen kevesen élték meg azt az élményt, hogy részt vegyenek, egy ilyen komplexum életében. Nemrég abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy meghívtak a spanyolországi Jason Floyd Academy-be egy egyhetes látogatásra, így én betekintést nyerhettem egy igazi akadémia működésébe.

Az Akadémia – nem nehéz kitalálni – a híres golftréner, Jason Floyd nevét viseli, akinek nem ez az egyetlen edzőközpontja Spanyolországban. Én a Marbella melletti estepona-i létesítmény életébe csöppentem bele (http://www.ijgas.com/en/index.htm).

Nem olyan volt ez az egy hét, hogy ültem a padon és figyeltem az edzők munkáját és a gyerekek játékát. Én is edzőt kaptam magam mellé és végigcsináltam a komplexum egy hetes intenzív edzésprogramját. Ez a cikk egy négy részes sorozat kezdete, melyben végig vezetem a kedves olvasót az elmúlt hetem napjain és megosztom önökkel tapasztalataimat.

Az első nap fele az utazásra ment rá, ez nem is meglepő, valahogy mégis csak el kell jutnom Spanyolországba. Az a megtiszteltetés ért, hogy az Akadémia munkatársai profi módon előkészítették az utazásomat, illetve az utazásommal kapcsolatos minden tehendőmet, a biztosítástól kezdve, a csomag és a bag szállításán keresztül a szállásig mindent. Apropó bag! A bag-et természetesen a légitársaság ingyen szállította. 20 kiló volt a megengedett, így még a golfcipőm is kényelmesen belefért. Nem is értem, hogy miért 15 kiló van megadva a bag-ek légi szállításával kapcsolatban.

A repülőút után Malagába érkeztem. Onnan irány Esteponia, ahol először a szállásomra mentem, becsekkoltam, majd mivel az első program délben kezdődött, 12 óra előtt egy negyed órával egy nagyon kedves hang telefonált az Akadémiától, hogy minden rendben van-e és hogy a 12 órás programra időben érkezem-e. Természetesen pontos voltam, hiszen egy golfos tudja, a tee time-ról késni nem szabad, mert az büntetőpontot von maga után.

Elsőnek körbevezettek az egész komplexumon, bemutatták a létesítményt. Az Akadémia pályája egy rövid par 63-mas, a megszokottnál természetesen több par 3-mas szakasszal a tanulók számára. A komplexum szinte össze van építve vagy bele van építve a pálya utolsó három szakaszába, illetve az első szakaszába, de ha tovább akarnám bonyolítani, akkor szinte benne lélegzik a pálya közepében. Ezt valójában csak az tudja elképzelni, aki ide látogat. Egyszóval az épületek szinte félkörbe ölelik a pályát és mindegyikük a helyi építészeti stíltusnak megfelelően van kialakítva. Külön van fitneszépület, az edzőknek épület, elemző épület és még sorolhatnám. Mindegyiknek más a funkciója, de mindegyik a tanulók, a játékosok komfort érzetét, illetve a tanulásra, játékra való koncentrálást hivatott segíteni. Ezeken a termeken kívül, van két nagyon érdekes, szinte egyenként a téli, Gyömrői úti indoor pályához hasonlítható épület is, ahol a játékosok egész nap gyakorolhatnak. Az épületekben a játékosok a nagy panorámás ablakokon keresztül szőnyegről ütik a labdát, a tőlük 4-5 méterre lévő hálóba. A háló az épület magasságában mind az ég felé, mind kifelé dupla hálóval van ellátva. A játékosok idejük javarészét itt töltik, annak ellenére, hogy kint jó az idő, de erről majd később.

Természetesen rengeteg segédeszköz található a gyakorló pályák mellett. Ilyeneket itthon csak Szigeti Csabánál láthatunk azokban a bemutató cikkekben, amelyeket a Hungarian Golf Magazin időről időre leközöl. A tükör persze minden szőnyeg alapkelléke, hiszen a kontroll kötelező, de erről is majd később.

A körbevezetés után meghívtak egy finom ebédre, majd ismertették az egy hét részletes programját. Az ebéd után egyből szabadfoglalkozást kaptam, így megnéztem magamnak újra az egyik indoor pályát, bár igazából mindenhova szabadbejárást kaptam. Nem csak a modern felszereltség keltette fel az érdeklődésemet. Érdekes volt megfigyelni azt is, hogy minden egyes éppen edző gyerekre külön tréner figyelt. Ráadásul az edzők között is voltak külön swingspecialisták, puttspecialisták, bunkerspecialisták és még lehetne sorolni. A végén persze úgyis minden a videózásról és a digitális dolgokról szól, hiszen nap végén a gyerekek ütéseit különleges 3D-s technikával elemzik.

A nap végére megjátszhattam a pályájukat is, a par 63-mast, amely nagyon izgalmas par hármasokkal, par négyesekkel, keskeny illetve széles fairway-es szakaszokkal és nagyon hosszú par ötösökekkel volt teletűzdelve. Egyébként az Akadémia közvetlen szomszédságában ott volt még egy spanyol klub két pályája is, amin – mint megtudtam – a múlt héten éppen maga az amerikai elnök, Barack Obama tette próbára tudását. Tehát nem elég, hogy maga a Jason Floyd Academy egy minden extrával felszerelt létesítmény, még profi versenypálya is van a közelbe, sőt mint mondtam, egyenesen a szomszédban.

Izgalmas egy hétnek néztem tehát elébe, már akkor tudtam. Remélem sikerült mások érdeklődését is felkeltenem, hiszen a következő napokban, mint már említettem, részletesen beszámolok majd mindenről, amit ott láttam az egy hét során. Sőt, akik végigolvassák a cikkeinket még egy meglepetésnek is örülhetnek, hiszen a Jason Floyd Academy megállapodott a Hungarian Golf Magazinnal a magyar fiatalok kedvezményes fogadásáról. Ennek részleteiről később.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés