Áttörés a Highlanden

A szezon végéhez közeledve lassan elérkezik a számvetés ideje, amikor a golfklubok értékelik az idei év eredményeit, tanulságait. Forgó Ferencet, a Highland Golf Club tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük a klub 2012-es tapasztalatairól.

A szezon végéhez közeledve lassan elérkezik a számvetés ideje, amikor a golfklubok értékelik az idei év eredményeit, tanulságait. Forgó Ferencet, a Highland Golf Club tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük a klub 2012-es tapasztalatairól.

Az első és legfontosabb tény, hogy a nem éppen könnyű gazdasági helyzet ellenére a klub története során először tudott kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatni, a bevételeiből fedezte a kiadásait és nem szorult a tulajdonosok újabb és újabb befizetéseire. Úgy gondoljuk, hogy ez a legfontosabb, hiszen stabil gazdasági alapok nélkül semmilyen nagy ívű, hosszabb távra szóló szakmai terv nem lehet életképes.

Nem tudom, hogy más klubok milyen számokat produkáltak idén, de mi ezt nagyon nagy eredménynek tartjuk és nagyon büszkék vagyunk rá. Most vehetünk egy nagy levegőt és nyugodtabban koncentrálhatunk a szakmai tervek megvalósítására.

Mit lehet tudni ezekről a szakmai tervekről?

Már idén is tapasztalhattak kedvező változásokat a játékosok. Minden vendégünk egyöntetűen elismeri, hogy a pálya szebb, mint valaha. Persze soha nem lehet elégedett az ember, az anyagi lehetőségek függvényében folyamatosan valósítjuk meg a kisebb-nagyobb fejlesztéseket. Szintén jól fogadták a golfozók az ügyviteli rendszer változásait, az elektronikus kártyákon keresztül zajlik a green fee regisztrációtól kezdve a labdavásárláson át a különböző eszközök bérlése, a várakozási idő ezzel szinte a nullára csökkent. Az új munkatársak megtalálták a helyüket, összerázódott a csapat, a saját területén mindenki kiváló munkát végzett. Biztosan ezeknek is szerepe volt abban, hogy klubtagjaink száma szépen gyarapodott, jelenleg már 450 felett járunk.

A legnagyobb szakmai feladat az új golfozók kinevelése, hiszen már közhelyszerűen ismételt szomorú tény, hogy Magyarországon a golfozók száma nagyon-nagyon kevés. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt években a legtöbb új golfozó a Highlanden ismerkedett meg ezzel a sporttal. Ez nekünk egyrészt misszió, másrészt gazdasági szükségszerűség. Az idei tapasztalatokat figyelembe véve jövőre még intenzívebben, újabb csatornákat és módszereket csatarendbe állítva próbáljuk ezt a munkát folytatni, nagy erőbedobással fogunk dolgozni, hogy szélesítsük a golfozók körét.

Az utóbbi hetekben ismét láthattunk-hallhattunk nyilatkozatokat arról, hogyan kellene a klubéletet fejleszteni. Mi erről a Highland véleménye?

Talán nem véletlen, hogy a világon mindenütt golfklubokról és nem golfpályákról beszélnek, azaz a klubélet, a társasági kapcsolatok a golfozás szerves részét képezik. Az év első felében erre nálunk kevesebb energia jutott, hiszen a sok éves felhalmozódott gazdasági, cégszervezési problémákat kellett orvosolni, de most már erre is több időt tudunk fordítani.

Elindítottuk a Facebook-on a „Keresd a PAR-od!” csoportot, melyet nem csak a Highland klubtagok, hanem minden golfozó bátran használhat, hogy golf-társat találjon magának és időpontot egyeztessenek.

Az új golfozóknak elindítottuk a „Highland Mentor Programot”, itt tapasztalt golfozók maguk mellé vesznek néhány kezdőt és együtt mennek ki a PAR3-as vagy a nagy, 9 szakaszos pályára. A fő cél, hogy a kezdő golfozók tapasztalatot szerezzenek, ismerkedjenek a szabályokkal, szokásokkal és közben bekapcsolódjanak a klub társasági életébe. A sorozat a Funny Six Baráti Kör (Kárpáti György klubkapitány, dr. Borbás Gyula, Darázs Attila, Frank Tamás, Hajdú Steve, Solymos Antal) vezényletével, tapasztaltabb golfozók részvételével zajlik, külön köszönet nekik, hogy ebben a felelősségteljes munkában segítenek.

A már régebben golfozók társasági életét is szeretnénk sokkal aktívabbá tenni. Mi magunk is fogunk rendszeresen különböző eseményeket, rendezvényeket meghirdetni, nem csak a golfklubban, hanem külső helyszíneken is, illetve a klubtagok kisebb-nagyobb csoportjainak egyéni kezdeményezésihez is megpróbálunk segítséget nyújtani.

A versenyeket megpróbáljuk majd sokkal inkább családi, társasági eseménnyé is alakítani. Általában fontos cél lesz folyamatosan, az egész év során, hogy a még nem golfozó családtagokat, ismerősöket is bevonjuk és nekik is kínáljunk időtöltési lehetőséget.

Elhangzott, hogy Magyarországon kevés a golfozó. Konkrétan mit lehet, mit kell tenni, hogy ez érdemben megváltozzon?

Idén nagyon sok helyen kopogtattunk, hogy a kezdő oktatási csomagunkat népszerűsítsük. Az általános tapasztalat az, hogy az emberek fejében a golf egy nagyon drága, nagyon elit, elérhetetlen időtöltésként szerepel. Persze nyilvánvaló, hogy a golf nem egy hétköznapi sport, hiszen a tradíció, a szabályok, a viselkedési szokások valamennyire kiemelik a „tömegsportok” közül, de azért egyáltalán nem olyan távoli és elérhetetlen időtöltés, mint azt sokan hiszik. Talán ebben lehetne a golfkluboknak összefogniuk, hogy magát a golfozást népszerűsítsék, az ezzel kapcsolatos tévhiteket, adott esetben félelmeket el lehessen oszlatni, le lehessen bontani.

Az általános gazdasági helyzet mennyire játszik szerepet ebben a munkában, mennyiben lehet hatással a golfozásra?

Nyilván nem a legszerencsésebb időszakban vagyunk, a válság mindenhol érezteti hatását. Mi a visszafogott árazás hívei vagyunk és a jövőben is ezzel próbáljuk elérni, hogy a már aktív vagy a kezdő golfozók ne riadjanak vissza a golfozástól. Rövidesen, szeptember végén hirdetjük meg a 2013. esztendőre szóló akciónkat, úgy gondolom, mindenki talál majd kedvére való ajánlatot.

Emellett egy másik érdekes folyamatot is tapasztaltunk idén. A válság nem csak úgy érezteti a hatását, hogy kevesebb az elkölthető jövedelem, sok olyan golfozóval beszéltünk, akinek az anyagi lehetőségei nem romlottak, viszont ehhez több időt kellett a munkahelyén, a vállalkozásával töltenie és kevesebb idő jutott másra, például golfozásra. Érdekes tapasztalat, hogy akik korábban sokszor mentek vidéki, 18 szakaszos pályákra, most ismét megjelentek nálunk, mert heti 2-3 alkalommal egy rövid 9 szakaszos játék, egy kis beszélgetés a többiekkel még belefér az idejükbe, de a szinte egész napos nagy játékokra most nem jut energia. Összességében persze bizakodunk, reméljük, hogy a szakmai építkezés meghozza a gyümölcsét.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés