Purgatórium a Golftanyán

  A magyar golfélet élő legendája, sokak példaképe, a 46 éves golfmúltra visszatekintő világjáró, sok vihart megélt, 70 éves Don, aki bárhol van a pályán, mindig van egy megjegyzés, egy tenniakarás, egy sztorizás, akinek nagy része volt a kisoroszi pálya újraélesztésében, egy rendhagyó mini konferenciát tartott.

A magyar golfélet élő legendája, sokak példaképe, a 46 éves golfmúltra visszatekintő világjáró, sok vihart megélt, 70 éves Don, aki bárhol van a pályán, mindig van egy megjegyzés, egy tenniakarás, egy sztorizás, akinek nagy része volt a kisoroszi pálya újraélesztésében, egy rendhagyó mini konferenciát tartott.

Aki még nem jött volna rá, Lakatos Vilmosról van szó. A válogatott golfozóról, aki egyben kiváló szakács, mindig elegánsan öltözik, de jaj annak, akit a szájára vesz. Vili évek óta harcol a magyar golf tömegesítéséért. Szinte már egy bakelitlemezt hordoz magában, amit bármikor elindítva, ontja magából, hogy mi mindent lehetne tenni a magyar golfért.

Vili a helyszínt mesterien megválasztva a Golftanyára vitte múlt hét csütörtöki rendezvényét, ahol főzött, vendégeket hívott, és beszélt, szónokolt éjjel fél 12-ig.

A jelenlévők jó kedéllyel, néha parázs vitába keveredve váltották meg a világot, beszélték ki a magyar golfot, miközben a Lakatos Vili purgatóriumában főtt étkekből lakmároztak. A menü libamájpástétom és torta volt, trüffeles tokaji zselével. Ezenkívül quiche lorraine-t szolgáltak fel salátával és finom borokkal.

Vili konferenciája egy sorozat kezdete is lehet, legalábbis bízunk benne, hogy folytatódni fog, hiszen a tegnapi est folyamán is 40-50 ember fordult meg a Tanyán, és a törzsmag csak fél 12-kor hagyta el a Golftanya Kongresszusi Központot, azaz a klubházat.

Lakatos nagyon érdekes dolgokat mondott, és a hozzászólások is érdekesek voltak. A közönség ugyanakkor szkeptikus volt, hogy lehet-e egyáltalán változtatni, amíg a klubok, edzők nem érzékelik a társadalom igényét.

Itt már nem a meglévő golftársadalomról van szó, hanem azokról, akiket be lehetne hozni a sportba, de amíg nem reálisak az anyagi követelések a golfozni vágyók felé, addig nem várható változás. Amíg a kezdő ugyanazzal a díjjal találkozik, mint a haladó, addig nem lesz kedve ellátogatni a klubba.

Mindaddig, amíg az edzők nem látják világosan a magyarországi gazdasági lehetőségeket, ugyancsak nem lesz mód arra, hogy 10-16-20 ezer forintos óradíjak mellett az új játékosok elkezdjék komolyan űzni a sportot. Ez még akkor is igaz, ha vannak olyan hangok, akik azt mondják, ha megfizetik, miért ne kérjünk annyit.

Természetesen egyre több akcióval próbálkoznak a klubok, ötletelnek, de összességében a megmozdulások nem összehangoltak, inkább csak gerillaharcosok módjára próbálnak változtatni a helyzeten. Mindenképpen értékelni kell azt, ami a mini konferencián is elhangzott, hogy manapság egyre több újítás lát napvilágot, de ezeket egyesíteni kellene, és a kluboknak megosztani egymás közt.

A klubok közt nagyobb átjárást kell biztosítani, jóval több és nagyobb tapasztalatcserét, közös akciókat, közös tanfolyam-lehetőségeket létrehozni, és ami még nagyon fontos volt, hogy valóban meg kell találni egy klub arcát, kapitányát. Minden klubnál azt az embert, akire a tagok hallgatnak, aki a vezetőség és a tagság között harmóniát tud teremteni. A tagoknak érezniük kell, hogy tartoznak egy klubhoz.

Lakatos Vili mini konferenciáján az MGSZ-ről is esett szó. Amíg a Szövetségnek nincs tekintélye és nem tudja megmutatni erejét a kluboknak és a golfozóknak, addig rengeteg kérdőjel fog felmerülni tevékenységével kapcsolatban. Az emberek jelenleg igazából alig látják át az MGSZ működését. Azt lehet tapasztalni, hogy az elnök keresi a csapatát, de nem találja a golfhoz igazán értő alkalmazottakat. Ő maga kiváló menedzserként érkezett a golféletbe, és tudjuk, hogy profi.

Bármennyire is látjuk azonban tenni akarását, ez még nem elég. Le kell ülni a klubokkal, és stratégiát kell kidolgozni. Olyan szakembereket kell bevonni, akik értik a golfot, és ez már nem csak az elnök dolga. Az embereknek kell javaslatot tenni. El kell dönteniük, ki az a hozzáértő ember, vagy emberek, akit, akiket szívesen látnának az elnök oldalán is.

Egyszóval nem lehet eléggé hangsúlyozni az összefogás fontosságát. Skóciában például a mérvadó golfegyesületek egy nemzeti akciótervben állapodtak meg („A skót golf jövője”), amely célul tűzte ki, hogy 2020-ig Skóciát a világ első számú golfnemzetévé tegye. Nyilván mi akármit is csinálunk, nem leszünk 2020-ra az első számú golfnemzet, de egy hasonló összefogásra akkor is képesek vagyunk. Amíg ez nem valósul meg, a hajó tovább süllyed.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés