Megtört a jég

Az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság hétfői férfi fináléjában óriási csata végén karrierje első Grand Slam győzelmét aratta a skót Andy Murray.

Az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság hétfői férfi fináléjában óriási csata végén karrierje első Grand Slam győzelmét aratta a skót Andy Murray.

Ezzel megtört az átok, hiszen Murray korábban már négy GS-döntőt bukott el, ám az ötödiket, hasonlóan edzőjéhez Ivan Lendlhez már be tudta húzni. A 4 óra 54 perces döntő a US Open eddigi leghosszabb fináléja és 2009 óta az első öt játszmás mérkőzés volt. Novak Djokovicson, Rafael Nadalon és Roger Federeren kívül a 2005-ös Roland Garros óta Andy Murray a második játékos a nagy trión kívül, aki GS tornát tudott nyerni. Zsinórban 30 GS tornán egyetlen kakukktojás volt az argentin Juan Martin Del Potro, aki a 2009-es US Opent nyerte meg.

Ráadásul, ami nem sikerült évekig Tim Henmannek azt véghez vitte Andy Murray, 1936 óta ő az első brit, aki a Grand Slam versenyt tudott nyerni. A legendás Fred Perry nyolcszoros bajnok volt, nyert Amerikában, Ausztráliában, Wimbledonban is Párizsban is.

A Flushing Meadows-ban hétfő estére halasztott finálé első játszmájában 2-2 brék után a rövidítést 12-10-re nyerte meg Djokovics, a szerb teniszező a tie-breakben 5-3-ra vezetett, innen fordított 6-5-re Murray, aki végül csak a 6. játszmalabdáját tudta megcsinálni.

Újabb 59 perc alatt behúzta a második szettet is. Innen úgy tűnt nincs visszaút Murray számára, ám a skót játékos két brékkel és két bréklabdahárítással megnyerte a harmadik, majd újabb két brékkel a negyedik játszmát is. A nagyon koncentráltan játszó Murray ellen Djokovics két szettben összesen három bréklabdához jutott, ám egyiket sem tudta megcsinálni.

A döntő játszmában Murray már nem hibázott, három bréklabdához jutott és háromszor vette el Djokovics adogatójátékát. Murray a finálé után elmondta, hogy a 3. és a 4. játszma után mentálisan nagyon erős volt, de azt már ő sem tudta megmagyarázni, hogyan tudta megcsinálni a végjátékot. Djokovics rendkívül sportszerűen elismerte, hogy Murray megérdemelten győzött ellene.

US Open, döntő:
Andy Murray (brit, 3.)-Novak Djokovics (szerb, 2.) 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2
Forrás: totalsport.hu

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés