Tökéletes visszatérés

Risztov Éva aranyérmet szerzett női 10 kilométeres hosszútávúszásban a londoni olimpián. A magyar versenyző szenzációs úszással, szinte végig vezetve diadalmaskodott, a végén négy tizedmásodperccel megelőzve az amerikai Haley Andersont. A harmadik az olasz Martina Grimaldi lett.

 

Risztov Éva aranyérmet szerzett női 10 kilométeres hosszútávúszásban a londoni olimpián. A magyar versenyző szenzációs úszással, szinte végig vezetve diadalmaskodott, a végén négy tizedmásodperccel megelőzve az amerikai Haley Andersont. A harmadik az olasz Martina Grimaldi lett.

A Hyde Parkban megrendezett versenyen Risztov Éva már a rajtnál az élre állt, pontosabban a brit Keri-Anne Payne mellett úszva vezette a mezőnyt. Ez jó döntésnek bizonyult, mert így az adok-kapokból (a tavalyi vb-n kizárták Risztovot) kimaradt a magyar versenyző. Risztov ráadásul az első kör végén a legjobb idővel fordult, s a második kör után is a harmadik helyen úszott. A mezőny egyébként ekkor még teljesen együtt tempózott, mindössze pár tizedmásodpercet jelentett egy jobb helyezés. Messzemenő következtetést ebből még nem lehetett levonni.

A verseny előtt Risztov amúgy is elmondta, hogy az elsődleges célja, hogy ne keveredjen küzdelembe a többi versenyzővel, s viszonylag tisztán tudjon haladni. Ennek megfelelően a harmadik kör vége előtt egyértelműen élre állt, és ott is haladt egészen sokáig. Később kiderült: a célig...

Sőt! Az utolsó kör kezdetén még mindig Risztov diktálta a tempót, s ami örömteli volt, egy ötös tagjaként meglépett a mezőnytől. Bő másfél kilométerrel a vége előtt tehát úgy tűnt, hogy Risztov legrosszabb esetben is ötödik lesz.

Martina Grimaldi, Haley Anderson, Angela Maurer és Keri-Anne Payne haladt még a magyarral. 1200 méterrel a vége előtt azonban Risztov robbantott, és több testhosszal meglépett a többiektől. Ráadásul folyamatosan növelte előnyét: egy testhossz, két testhossz, három…

Féltettük, rettegtünk, hogy Évi elfárad, de csak nem akarta kiadni a kezéből az elsőséget. Az utolsó méterekre az amerikai Anderson megérkezett Risztov mellé, de a többiek ekkorra már kicsit leszakadtak. Ekkor már biztosnak tűnt az ezüstérem...

 

Évi azonban szenzációsan húzta elő erőtartalékait, nem esett szét az úszása, és négy tizedmásodpercet a végégig megtartott az előnyéből. Amikor elsőként célba ért, még akkor is hihetetlennek tűnt, de elmondhatjuk: Risztov Éva a nyolcadik aranyérmünket szerezte Londonban!

 

Risztov Éva: „A végén láttam, hogy jön az amerikai, de tudtam, hogy nem lehet baj, képes lettem volna még egy hajrát indítani. Nem jutott eszembe, hogy az olimpia a tét, úgy voltam vele, hogy ez csak egy sima úszóverseny. Az volt a tervem, hogy már az elején előremegyek, mert a vébén elvettek tőlem egy aranyérmet, amikor együtt úsztam a mezőnnyel. Hogy ez pályafutásom csúcsa? Lehet."

Forrás: NSO



banner ugynoksegi v2 260px

Keresés