Életem legjobb úszása

Gyurta Dániel új világcsúccsal nyert a férfi 200 méteres mellúszás döntőjében a londoni olimpián. A magyar úszó a magyar küldöttség második aranyérmét szerezte meg. Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett 200 pillangón, míg 200 vegyesen Cseh László a második legjobb idővel jutott be a döntőbe.

 

Gyurta Dániel új világcsúccsal nyert a férfi 200 méteres mellúszás döntőjében a londoni olimpián. A magyar úszó a magyar küldöttség második aranyérmét szerezte meg. Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett 200 pillangón, míg 200 vegyesen Cseh László a második legjobb idővel jutott be a döntőbe.

Gyurta Dániel szenzációs időeredménnyel diadalmaskodott férfi 200 méteren. Az új olimpiai bajnok mellúszónk 2:07.28-as eredménnyel, világrekorddal nyert Londonban. A bevonuláskor, ha lehet mondani, még a szokásosnál is nagyobb volt a hangzavar az úszócsarnokban, amely annak fényében, hogy két brit is ott volt a döntőben, egyáltalán nem volt meglepő. Gyurtán nem igazán lehetett érzelmeket látni, inkább koncentrált az előtte álló feladatra.

Kitadzsima Koszuke kezdett a legjobban, világcsúcsrészidőn belül, de a magyar úszó 50-nél és 100-nál is ott volt szorosan mögötte. A táv második felét ismét megnyomta Gyurta, és 150-nél átvette a vezetést, a hajrában ugyan nagyon megközelítette Jameison, de megelőzni már nem tudta. Gyurta elsőként csapott a célba, új világcsúccsal (2:07.28) szerezte meg a magyar küldöttség második aranyérmét. Kitadzsima végül a dobogóról is leszorult, még honfitársa is megelőzte.

„Ez volt életem legjobb úszása – lihegte kimerülten Gyurta Dániel a győztes finálét követően a magyar televíziónak. – Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Az utolsó tíz méter roppant nehéz volt, éreztem, hogy jönnek rám a többiek, de ekkor a családomra és az édesanyámra gondoltam, ami pluszerőt adott. Szerintem emiatt sikerült nyernem."

„Nem tudom még feldolgozni ezt az érzést. Nehéz verseny volt, tudtam, hogy semmit sem adnak könnyen. Elképesztő, hogy sikerült. Az olimpiai győzelem után sem változok meg, ez szerintem a felkészülésem, a teljesítményem és a családom elismerése. Egy olimpiai bajnok attól is az, ha ugyanolyan szerény és alázatos marad, mint azelőtt. Ez a két perc, nem hiszem, hogy sokat változtat az életemen, de a vitrinem jobban tele lesz. Végig láttam, hogy hol vannak a többiek, megleptek egy kicsit, de a végén sikerült a maradék erőmet is mozgósítanom. Boldog vagyok..."

Gyurta előtt legutóbb Atlantában győzött magyar férfi úszó: 16 éve 200 m mellen Rózsa Norbert, valamint 200 m vegyesen Czene Attila diadalmaskodott. Széles Sándor érezte, hogy tanítványa 2:07-tel kezdődő időt produkál majd a döntőben, de világrekordra nem számított. A mesteredző azt sem hallgatta el, hogy féltette Gyurtát a végén.

„Tudtam, hogy nehéz lesz, meg abban is biztos voltam, hogy Dani képes a nagy időre, de hogy világcsúcs lesz belőle, nem gondoltam volna. A brit a mi fegyverünkkel próbálta megverni Danit, nagyon jött föl a hajrában, de ez is kevés volt. Az olimpia előtt én igyekeztem nem rárakni azt a terhet, hogy aranyesélyes, nem jó ómen. Persze bíztam nagyon benne, ám emberből van ő is, ezért féltettem kicsit. Szerencsére a célba ő csapott be elsőként, én a levegőbe öklöztem, sírni azonban még nem tudtam. Azt majd később fogok...”

Forrás: NSO

Gyurta Dani győztes futamát az

alábbi linken

lehet megtekinteni.



banner ugynoksegi v2 260px

Keresés