Ezüstszombat bronz bevonattal

A debreceni úszó Eb szombati döntői során Risztov Éva 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Bernek Péter pedig 200 m háton szerzett ezüstérmet. A napot a 4x200 méteres férfi gyorsváltók fináléja zárta, amelyben a mieink a harmadik helyet szerezték meg.

A debreceni úszó Eb szombati döntői során Risztov Éva 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Bernek Péter pedig 200 m háton szerzett ezüstérmet. A napot a 4x200 méteres férfi gyorsváltók fináléja zárta, amelyben a mieink a harmadik helyet szerezték meg.

Az első szombati döntőben, női 1500 méter gyorson Risztov Éváért szoríthattunk. A 800 gyorson bronzérmet szerző hódmezővásárhelyi származású úszó végig az első négy hely valamelyikén haladt, 1000 méterhez érve pedig csak néhány századdal volt lemaradva az élen álló Mireia Belmonte Garcíától. A spanyol a táv utolsó harmadát jobban bírta, Risztovnak a végén nem maradt esélye befogni, ám az ezüstérmét senki sem veszélyeztette. A finálé másik spanyol résztvevője, Erika Villaecija García a 16:10.04-es idővel országos rekordot döntő Évától majdnem hat másodperccel lemaradva ért célba harmadikként.

A férfi 100 m pillangó döntőjében Cseh László és Pulai Bence képviselte a magyar színeket. Cseh egyértelműen éremesélyesként ugrott vízbe, és végül neki is az ezüst jutott, szintén országos csúccsal (51.77). A szerb Milorad Csavics meggyőző fölénnyel, Európa-bajnoki rekorddal végzett az élen, míg Pulai Bence 53.04-gyel nyolcadik lett.
A női 200 gyors döntőjében szintén két hazai versenyző volt érdekelt, de itt meg kellett elégednünk egy hetedik és egy nyolcadik hellyel. Előbbit Mutina Ágnes érte el, utóbbit Verrasztó Evelyn.

A férfi 50 m gyors középdöntőjében nem sikerült a bravúr Takács Krisztiánnak és Kozma Dominiknak sem. Takács a 9., Kozma a 13. időt úszta.

A férfi 200 m hát döntőjében gyarapodott tovább a mieink éremgyűjteménye, „természetesen” egy újabb ezüsttel. Mégpedig Bernek Péternek köszönhetően, akinek az utolsó hosszig volt esélye befogni Radoslaw Kaweckit, de a lengyel csak nem akart elfáradni, és végül Európa-bajnoki rekorddal lett első.

A felnőttek között 50 méteres medencében az első Eb-medáliáját begyűjtő Bernek 1:55.88-as országos csúccsal lett második, míg Balog Gábornak a nyolcadik hely jutott.

Nem volt kérdés, hogy mindkét lányunk döntőbe jut 200 m pillangón, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is megnyerte a futamát, előbbi a legjobb idővel, utóbbi harmadikként kvalifikálta magát a záró napi fináléba.
Két szombati döntőben nem szerepelt hazai versenyző: női 50 méter háton Mercedes Peris Minguet révén spanyol, férfi 50 m mellen pedig Damir Dugonjic révén szlovén arany született.

A nap utolsó fináléjában Kozma Dominik ugrott vízbe elsőként a 4x200 méteres férfi gyorsváltónk tagjai közül, és másodikként „adta át a helyét” Kis Gergőnek. A pénteken a 800 m  gyorsot megnyerő kiválóságunk megtartotta a pozíciót, a 200 hát éremátadójáról szinte egyből a medence partjához visszasiető Bernek Péter úszása során viszont az olaszok megelőzték a mieinket. Utolsóként Cseh László következett nálunk, aki hatalmasat hajrázott, ám Filippo Magnini jelentős előnye kitartott a végéig, így bronzéremmel zártuk az ezüstszombatot.

NSO


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés