Irány London!

A magyar női vízilabda-válogatott 18–5-re legyőzte Kazahsztánt a trieszti ötkarikás selejtezőtorna negyeddöntőjében, így bejutott a négy közé. Ami azonban fontosabb, Merész András együttese ezzel a sikerrel kvalifikálta magát a londoni olimpiára. A döntőért szombaton a spanyol együttessel mérkőzhetünk meg.

A magyar női vízilabda-válogatott 18–5-re legyőzte Kazahsztánt a trieszti ötkarikás selejtezőtorna negyeddöntőjében, így bejutott a négy közé. Ami azonban fontosabb, Merész András együttese ezzel a sikerrel kvalifikálta magát a londoni olimpiára. A döntőért szombaton a spanyol együttessel mérkőzhetünk meg.

A sport szellemét szem előtt tartva tegnap még nem lehetett kijelenteni, hogy a női vízilabda-válogatott kijutott a londoni olimpiára, de gyakorlatilag már akkor biztossá vált a kvalifikáció. A csoportgyőzelemnek köszönhetően ugyanis elkerültük a nagy csapatokat a negyeddöntőben, Kazahsztán ellen pedig kötelező volt a győzelem.

A lányok pedig az első pillanatoktól kezdve jelezték, hogy ezen a meccsen bizony csak magyar győzelem lehetséges. Nagyon jól kezdtünk: Keszthelyi Rita és Czigány Dóra távoli góljaival egyből elhúztunk 3–0-ra, amire csak Zubkova válaszolt. Végül az első negyedet 6–1-re nyertük meg, és a folytatásban sem kellett izgulnunk.

Látszott, hogy a két együttes között vagy kétosztálynyi különbség van. A kazahok ugyan lelkesen játszottak, de nem voltak egy súlycsoportban a magyar csapattal, amely fél gőzzel is simán tovább növelte az előnyét. Ellenfelünk minden második támadása befejezetlen maradt: vagy nem lőttek kapura és eldobták a sarokba a labdát, vagy mi szereltünk.

Erőfölényünkre különösen jellemző, hogy 30-40 százaléknál nem adott ki többet magából a magyar válogatott.

A második negyed közepén 7–2-re „feljött" Kazahsztán (értsd: dobtak egy újabb gólt a meccsen), Bujka Barbara és Keszthelyi azonban gondoskodott arról, hogy a megnyugtatónál is megnyugtatóbb előnnyel (9–2) menjünk a nagyszünetre.

A második félidőben igazából csak az volt a kérdés, hogy mikor érjük el először a tízgólos különbséget. Ez a pillanat még a harmadik negyed vége előtt érkezett el, amikor is Kisteleki Hanna ötméteresével már 12–2-re vezettünk.

Végül Merész András együttese 13 gólos győzelmet aratott, s a játékosok immár teljes nyugalommal szemlélhetik az ennél valószínűleg jóval izgalmasabb „maradék" három negyeddöntőt.

A magyar csapat az elődöntőben Spanyolországgal találkozik, amely két góllal nyert  Görögország ellen, így utóbbiak  vb-címvédőként lemaradtak az olimpiáról.

Merész András: – Tavaly a sanghaji vébén teljesen reálisan kilencedikek lettünk, de azóta rohamosan fejlődünk, és remélem, hogy még nem értünk a végére. A hullámhegyeinket és -völgyeinket igyekeztük síksággá változtatni, vagy legalábbis minél rövidebbre szabni a kilengéseket. Eddig mindent megkaptunk a kluboktól és a szövetségtől, nyilván ezután is meg fogjuk, tehát csak az elvégzett munkánkon múlik majd, hogyan végzünk Londonban. Eddig hatodikok és negyedikek voltunk az olimpián, de a második helyet nem írnám alá. Nyilván a döntőbe jutást igen, de ha már ott vagyunk, szeretnénk megnyerni. És ebben a csapatban akár az aranyérem is benne van. 

NSO


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés