Nem kell tökéletesnek lenni

A vasárnap számos szempontból jelentett fordulópontot a golf szerteágazó területén. Az európai színtéren friss húst avathattunk, a hölgyeknél dráma volt, Amerikában pedig egy gyönyörű végjátéknak lehettünk a szemtanúi. Ezen a héten pedig a férfiakon a sor a major tekintetében.

 

A vasárnap számos szempontból jelentett fordulópontot a golf szerteágazó területén. Az európai színtéren friss húst avathattunk, a hölgyeknél dráma volt, Amerikában pedig egy gyönyörű végjátéknak lehettünk a szemtanúi. Ezen a héten pedig a férfiakon a sor a major tekintetében.

„Élvezned kell ezt az egészet. Igazi megtiszteltetés és öröm is egyben, hogy ilyen nehéz szituációkban lehetek. Ez az, amiért keményen dolgozol, hogy ebben az örömjátékban legyen részed, ilyen nehéz és feszült helyzetekben.”- így nyilatkozott vasárnap Hunter Mahan, aki a hét utolsó napján megszerezte idei második PGA Tour címét, és amely győzelemmel fel is ugrott a világranglista negyedik helyére. Elismerésre méltó teljesítmény. Főleg azért, mivel legutóbbi győzelménél csupán egyetlen ütéssel tudott felülkerekedni üldözőjén, Carl Petterssonon, aki óriásit küzdött a múlt héten. Akárcsak az amerikai, természetesen, aki most már a Shell Houston Open kupáját is a magáénak tudhatja.

Mahan hozzátette még azt is, hogy nagyon is érzi, hogy képes jó golfot játszani, valamint, hogy nem kell tökéletesnek lennie azért, hogy nyerni tudjon. Van benne igazság. Mindazonáltal, érdemes vigyázó szemünket immáron a héten megrendezésre kerülő első major tornára, a Mastersre vetni, ahol a pozitív hozzáállás és mentális felkészültség kulcsfontosságú tényező lehet a játékosoknak. Az a tény pedig, hogy Mahan ennyire hatékonyan áll hozzá a dolgokhoz, óriási lökést adhat számára az Augustán.

A megfelelő mentális állapot eléréshez a kanadai Jim Murphy, elismert sportpszichológus segít az amerikainak, aki elmondta, hogy Murphy megtanította őt arra, hogyan tudja teljes mértékben élvezni a játékot, ami az eredményeket is hozza magával. Mahan egy ilyen győzelemmel és mentális útravalóval a zsebében esélyes lehet az idei év első major kupájának elhódítására, bár, addig még sok van hátra.

Annyi már most biztos, hogy Ernie Els nem tudta elérni, hogy automatikusan kvalifikálja magát az e heti megmérettetésre, ugyanis a játékos végül -10-et írhatott fel magának, szemben Mahan -16-s eredményével. A dél-afrikai a verseny előtt azt mondta, hogy „nem fog megszakadni a szíve,” ha idén nem ütögethet majd versenyszerűen az Augustán, amire azért 1993 óta nem volt példa. A háromszoros major bajnok így nyilatkozott a nap végén: „Ez nem fogja megváltoztatni az életemet, akárhogy is. Sokat játszottam én már a pályán. Ez is egy a sok közül.”

A héten tehát Masters őrület van terítéken, ahol bizony ütőt ragad majd a golf krémje, mégpedig a legkitartóbb fajtából. Az esélylatolgatások tehát már megkezdődtek. A szakértők már nagy erőkkel számolgatnak, statisztikákat böngésznek, és megpróbálnak a múlt eredményei alapján egy halványan biztos jövőt jósolni. Persze, ez a golfban már alapvetően gyenge lábakon álló feltevés. Meglátjuk.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés