Máshol is vannak problémák

A The R&A szemináriumot rendezett a közép-kelet európai golfszövetségek főtitkárai és elnökei részvételével Prágában.

A The R&A szemináriumot rendezett a közép-kelet európai golfszövetségek főtitkárai és elnökei részvételével Prágában.

Az először megszervezésre került összejövetel célja az volt, hogy a sportág egyik legfontosabb irányító szervezete megismerhesse a fenti régióhoz tartozó golfnemzetek helyzetét, problémáit, és felajánlja segítségét a sportág népszerűsítésében.

Az egy napos konferencián 19 ország 25 képviselője vett részt. A The R&A és az EGA képviseletében a következő személyek voltak jelen:
The R&A:
Duncan Weir, Executive Director, Working for Golf
Kevin Barker, Assistant Director, Rules
John Robertson, Media and Editorial Manager
Philip Russel, Assistant to Director of Golf Course Management.

EGA:
Antti Peltoniemi, elnök
Richard Heath, főtitkár.

Előadások a következő témákban hangzottak el:

1.    A The R&A szerepe a sportág fejlesztésében és a golfnemzetek támogatásában:
a.    A The Open Championships bevételének elosztása
b.    Edzői munka támogatása
c.    Népszerűsítő tevékenység
d.    Profi golf
e.    Pályakarbantartás
f.    Felszerelés támogatás
g.    Ösztöndíjak
h.    A golf az olimpián

2.    Szabályismereti előadás:
a.    A golf szabályai
b.    Az amatőr státusz szabályai
c.    Etikett
d.    Fordítások
e.    Bíróképzés – szintek

3.    A fenntartható fejlődés és a golf:
a.    Hogyan működtethető gazdaságosan és környezettudatosan a golfpálya
b.    A mai kor kihívásai
4.    Az EGA szerepe
a.    Új európai stratégia
b.    Golf az olimpián és az ifjúsági olimpián

A szemináriumon elhangzott előadások és a többi golfszövetség képviselői által elmondottak számos, a magyar golfban is ismerős kérdést vetettek fel.

Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a közép-kelet európai régió jó néhány országában a golf sokkal inkább „gyerekcipőben” jár, mint Magyarországon. Számos helyen még csak most kezdik építeni a pályákat, kiterjeszteni a szövetségi kapcsolatokat.

A fejlettebb szövetségek is hasonló problémákkal küszködnek, mint a magyarok. Mindenhol nagy erőfeszítéseket tesznek a sportág tömegbázisának a megteremtésére, illetve szélesítésére, azonban ez sokszor korlátokba ütközik, csakúgy anyagi okok, mint a golf évszázados hagyományainak a hiányában. A világgazdasági válság pedig még az olyan nemzeteket is próbára tesz, mint Anglia, ahol szintén csökken az éves klubtagságot megújítók száma.

Az iskolai golfoktatást sokan kívánják bevezetni, ettől remélve a golfozók számának növekedését. Litvániában és Szlovéniában már sikeresen működik a program. A két ország tapasztalata az, hogy először azt kell célul kitűzni, hogy a golfpályák környékén lévő iskolákban legyen golfoktatás. Továbbá, az is segít, ha a testnevelő tanárok kapnak egy államilag elismert oktatói igazolványt.

Ami a golf olimpiai programba történt visszakerülését illeti, élén az EGA-val, sokan nagyon bizakodóan tekintenek a sportág népszerűsítésére és támogatói bázisának potenciális szélesítésére köszönhetően az ötkarikás játékoknak. Antti Peltoniemi, az EGA elnöke kifejezetten hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az ifjúsági nyári olimpián is szerepel a golf, hiszen ez az utánpótlást biztosítja. Az egyes szövetségek azonban arról számoltak be, hogy egyelőre még fel sem vették a kapcsolatot a nemzeti olimpiai bizottsággal annak érdekében, hogy támogatásért folyamodjanak. Ilyen szempontból az MGSZ már a többiek előtt jár.

Az EGA szintén felajánlotta a támogatását és kezdeményezte a folyamatos párbeszédet a tagszervezetekkel. Az Európai Golf Szövetség idén 75. éves, és ez alkalommal egy új stratégiát szeretnének kidolgozni, amelyhez várják az európai golf nemzetek ötleteit, kéréseit is. Ezen kívül terveznek létrehozni egy olyan online adatbázist, amely esettanulmányokat tartalmaz az egyes országokban működő, illetve adott esetben nem működő programokról.

A The R&A szintén nyitott a segítségnyújtásra. 2012-ben támogatják az egyes szövetségek részvételét a szófiai Balkan Challenge-n 2000 GBP-vel országonként. Továbbá, a 2012 Junior Openen, amely a 16 éven aluli fiatalok versenye és nemzetenként 1 fiú és 1 lány vehet részt, a csapatok részvételi költségét állják az utazás kivételével. A kommunikációt illetően felajánlották, hogy a The R&A weboldalán közzéteszik az egyes nemzetek legjobb játékosainak a biográfiáját, valamint a szövetségekről egy rövid ismertetőt.

Forrás: http://www.hungolf.hu/index.php?itemid=1788&catid=1

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
6
7
8
9
13
17
20
21
22
23
24
27
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés