Szalma László újra ugrott

Szalma László, távolugró kiválóságunk 1985-ben 8 méter 30 centis ugrásával országos csúcsot állított fel, amit azóta senki sem tudott megdönteni. A ma már a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi  Kar (TF) sportszakmai dékán-helyetteseként dolgozó, egykori élsportoló ezúttal éppen csak szerkesztőségünkbe ugrott be egy kis csevejre.

Szalma László, távolugró kiválóságunk 1985-ben 8 méter 30 centis ugrásával országos csúcsot állított fel, amit azóta senki sem tudott megdönteni. A ma már a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi  Kar (TF) sportszakmai dékán-helyetteseként dolgozó, egykori élsportoló ezúttal éppen csak szerkesztőségünkbe ugrott be egy kis csevejre.

Hogy áll a golfedző képzés? – ez volt rövid interjúnk fő témája. Ezt a kérdést Szalma úr lezárta volna az „Ugyanúgy, mint eddig.” válasszal, de mi tovább faggatóztunk, amire ő hosszan felelt. „Jól állunk. Tavaly csak ketten végeztek a magyar PGA képzésén , ami kevesebb, mint eddig volt, de nem számít visszaesésnek, ugyanis  szigorúak az elvárásaink a Pro képzésre jelentkezők felé. Mióta a magyar PGA az MGSZ és a TF megállapodott a képzés lebonyolításáról, többször előfordult, hogy emberek mindenfajta golf előélet nélkül akartak jelentkezni. Pedig teljesen logikus, hogy ahhoz hogy valaki tréner lehessen – akármelyik sportágban –  kell a több éves gyakorlat, amit a saját sportágában eltöltött.   Ezért várjuk el a jelentkezőinktől a minimum 16-os hcp-t. Ez pedig mint tudjuk nem megy egy-két hónap alatt. Egyes számítások szerint ahhoz, hogy valaki profi játékos legyen, több mint egy millió labdát kell kiütni a gyakorló pályán (!)  Ahhoz hogy valaki megszerezze a legmagasabb edzői minősítést először az egy éves golf edzői kurzust kell sikeresen elvégeznie a TF-en. Utána jelentkezhet a három éves golf Pro képzésre.   

Ezen kívül vannak még az egyetemen azok, akik a különböző szakokon ismerkednek meg a golffal. A rekreáció tábor keretében mindenki egy minimális óra számba, és vannak azok, akiknek kötelezően választaniuk kell egy sportágat, amire szakosodnak. Szerencsére vannak, akik a golfot választják, csak sajnos ez a létszám behatárolt, sok hallgatóval nem lehet kimenni  oktatni. Sokan azért jelentkeznek golfra, mert az biztos nem olyan nehéz, majd jól ellesznek ott, és hamar eltelik az év. Én azt akarom, hogy akik hozzám jelentkeznek, azok vegyék is komolyan ezt a sportot. Szigorodott is a követelmény. Heti rendszerességgel kijárunk  pályára, és vannak olyan napok ahol  az atlétikacsarnokban lehet gyakorolni.  Én elvárom a tanítványaimtól, hogy vizsgán az elméleti tudás mellett, gyakorlatban is teljesítsenek. Járjanak gyakorolni akár egyedül is. Követelmények nélkül nincs színvonal.” 

„A másik irány, amerre elindultunk fejlődés szempontjából, az a junior program. A Ryder Club Foundation támogatásával a Magyar Golfszövetség várhatóan 30 SNAG golf szettet kap, amiket klubok között fognak szétosztani, azok pedig hozzájuk közel eső iskoláknak fogják adni. Már alsó tagozatban elkezdjük megismertetni a golfot a gyerekekkel, hogy minél többen kezdjék el játszani ezt a sportot.  A héten leülünk tárgyalni a Nemzeti Golf Egylettel a Head-V marketing Kft-vel  egy ún. „Street golf”  országos programról . Mert a mennyiségi golfból lesz minőségi golf. A svédek is így kezdték el, és nézzük meg, hogy egyre több játékosuk kerül oda az élmezőnybe.”

 

Ezek után szóhoz sem tudtam jutni. Szalma László világosan és egyértelműen látja a célt, követi a követendő példát, és a maga részéről mindent megtesz a golfsport hazai felvirágoztatásáért. Nem csoda, hogy egy ilyen eltökélt ember országos csúcsát azóta sem tudta megdönteni senki. Mondjuk, ő ezzel nem kérkedik. Saját bevallása szerint csak ugrott, meglátta hogy 8.30, és inkább leszállt hogy kerek legyen. Neki elhiszem.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés