Az életben nem a golf a legfontosabb

A német golfozó karrierjét tekintve a tavalyi évben került fel leginkább a térképre, és nagyszerű teljesítménye nyomán, idén, nem kevés ideig még a világ legjobbjának titulusát is viselhette. Van azonban egy verseny, ami 2008 óta mindig megtréfálja, ez pedig a Masters.

A német golfozó karrierjét tekintve a tavalyi évben került fel leginkább a térképre, és nagyszerű teljesítménye nyomán, idén, nem kevés ideig még a világ legjobbjának titulusát is viselhette. Van azonban egy verseny, ami 2008 óta mindig megtréfálja, ez pedig a Masters. Az elmúlt négy alkalommal a cut-ba jutás sem sikerült a profinak. Átok ül rajta? Nem tudni. Mindenesetre, a 2011-es Tournament előtt készült bizakodó interjút érdemes végigolvasni, hiszen az esélyek latolgatása mellett a versenyző rengeteg hasznos információval is szolgál golfos kollégái számára.

Martin, üdvözöllek ismét itt az Augustán, és mielőtt feltennék neked néhány kérdést, ossz meg velünk egy-két gondolatot azzal kapcsolatban, hogyan készülsz a Tournament-re.
Nos, idén egy kicsit másképpen készültem, mint az elmúlt 2 évben. Kivettem 2 hetet, mielőtt ideérkeztem volna. Az elmúlt években, Houston-ban játszottam. De, természetesen, itt nem igazán játszottam jól, sosem jutottam cut-ba. Szóval, sok dolgon változtatnom kellett. Ebből kiindulva, a minap a családommal elmentünk Sage Valley-be, és egy kicsit gyakorolgattam. Nagyon jó volt, hogy egy kicsit kikapcsolódhattam. Emellett, természetesen nagyon jó visszatérni ide, és ezúttal csakis jobban teljesíthetek. Ha háromszor nem jutsz cut-ba, annál rosszabb nem igazán létezik.


Milyen gyakran jössz le játszani, amikor Sage Valley-ban jársz?
Soha.


Soha?
Nem. Soha.


Van valami logikus magyarázat arra, hogy itt miért nem sikerül itt jól teljesítened? Pedig úgy tűnik, hogy szinte mindenki szereti ezt a pályát, és téged eléggé vonz ez a légkör.

Ha nem szeretsz egy pályát, az elég nagy problémát jelent, szerintem. Számomra az a legfőbb gond, hogy rengeteg ember azt mondja, és én is ezt vallottam a kezdetektől, hogy azért nem tudtam soha itt jó eredményt produkálni, mivel nem ment a draw. De azzal is elérhetsz jó eredményt, ha egyenesen ütöd meg a labdát, nincs szükség a draw-ra. Azt hiszem, a probléma leginkább az volt mindig is, hogy a rövid játékom nem eléggé erős. Az elmúlt években nem kevés rövid puttot hibáztam el. Mindig egy-két ütéssel maradtam le a cut-ba jutástól. Ha ezen a héten javítani tudnék a rövid játékomon, akkor valószínűleg nem okoz majd gondot, hogy cut-ba kerüljek. De ennek vajmi kevés köze van a draw-hoz.


A világelsőséged, a sorozatban cut-ba nem jutások, vagy a tavalyi PGA győzelmed miatt változtattál? Mi késztett erre a lépésre?
Nos, ha három évig sorozatban elrontasz valamit, akkor, azt gondolom, szükség van változtatásra. Ha ragaszkodsz a rutinodhoz, akkor az egyetlen normális lépés az, ha azon változtatsz, ami nagyon nem megy. Számomra pedig az volt a legjobb döntés, hogy kivettem 2 hetet. Egy hetet maradtam Scottsdale-ben, gyakorolni, a következő héten pedig eljöttem ide, hogy hozzászoktassam magam az itteni körülményekhez, és eltöltsek egy kis időt a családommal. Kicsit változtattam az eddigi menetrenden.


Fontos volt számodra, hogy világranglista első legyél a Masters-re?

Nem mondanám, hogy fontos, de ez egy nagyon is jó érzés. Természetesen, a PGA után, tudtam, hogy közel kerültem az elsőséghez, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik majd. Persze, az elvárásaim magasak voltak, de nem hittem, hogy a 2011-es Masters-re én leszek a világelső. De, a World Golf Championship után, amikor is világelső lettem, azt gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha az Augustán a világ legjobbjaként mehetnék ki a pályára. Szóval, nem igazán volt fontos, de mindenesetre remek érzés.


Közel hét hónapod volt arra, hogy feldolgozd, hogy PGA-bajnok lettél. Játékosként mit tanultál ebből a győzelemből?
Nyilvánvalóan, a legnagyobb dolog, amit a PGA-től kaptam, az a stabil magabiztosság érzése. Ha a világ legjobb játékosai közé kerülsz, és ilyen versenyeket nyersz, akkor az megadja azt a kellő motivációt és magabiztosságot, hogy innentől kezdve bármilyen tornát képes vagy megnyerni. Sokat küszködtem itt, ezen a pályán, de azóta, okkal vagyok világelső. Szóval, meglátjuk, mi történik majd a héten.


Végignézve a PGA versenyzőit, minden játékos alig várja már, hogy major-okat nyerjen, és ezek köré is építik a szezonjaikat. Azzal, hogy megnyerted a PGA-t, másképpen tekintesz az ilyen nívós versenyekre?
Igen, kicsit nyugodtabban állok hozzá az ilyen tornákhoz. Ha már egyszer nyertél, akkor a dolgok megváltoznak valamelyest, de semmiképpen sem változtattam a felkészülésemen, vagy, nem is tudom… nem igazán változtattam semmin sem. Természetesen, mindenki, aki feljebb kerül a világranglistán, szeretne jól szerepelni a majorokon és a World Golf Championship eseményeken, mivel ezek a versenyek adják a legtöbb világranglistás pontot. Szóval, kicsit másképpen is készülsz ezekre, és megpróbálod ezek köré szervezni a megjelenéseidet. De, ettől eltekintve, nem sok minden változott.


A vasárnapi versenynapokon mindig kiegyensúlyozott vagy és nyugodt. Rengeteg versenyt nyertél már meg a nagyszerű végjátékoddal. Ez valami személyes dolog, vagy valamilyen külső hatásra leszel délutánra ilyen laza?

Nem hiszem. Csupán rájöttem arra, hogy az életben nem a golf a legfontosabb dolog, és én csak annyit tudok tenni, hogy a legjobbamat nyújtom csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap. Ha rájössz arra, és valóban megérted, és nem csak mondod, hogy a golf nem az abszolút első, és vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is az életben, akkor ez automatikusan nyugtató hatással lesz rád.


Mik a prioritások az életedben? Mik előzik meg a golfot?
Mármint, mi fontos számomra? Természetesen, az első a család és a magánélet. És ha kellemetlen, rossz dolgok történnek veled a magánéletedben, vagy ha rádöbbensz arra, hogy sokkal komolyabb dolgok számítanak igazán, minthogy esetenként tripla- vagy dupla bogey-t tudjál ütni, akkor a golfhoz is már egy kicsit másképpen állsz hozzá.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés