A nyugodt alvás

Általános probléma szokott lenni a golfozóknál a verseny előtti túl izgatott állapot, amely miatt a játékosok képtelenek normálisan kialudni magukat és megfelelő egyensúlyba hozni a mentális és fizikai állapotukat. Az alábbiakban elárulunk néhány olyan fogást, amely segítséget nyújthat a nyugodt alvási kondíciók kialakításában.

 

Általános probléma szokott lenni a golfozóknál a verseny előtti túl izgatott állapot, amely miatt a játékosok képtelenek normálisan kialudni magukat és megfelelő egyensúlyba hozni a mentális és fizikai állapotukat. Az alábbiakban elárulunk néhány olyan fogást, amely segítséget nyújthat a nyugodt alvási kondíciók kialakításában.

 

Nem kevés golfozó küzd azzal az általános problémával, hogy álmatlanság gyötri a verseny első fordulója, illetve a mindent eldöntő utolsó szakaszok előtt; illetve az ezeket megelőző éjszakákon valósággal gondot jelent számukra a relaxált, kipihent állapotba való merülés. Ennek oka a felfokozott izgalmi állapot, amelyet az az agyi munka okoz, amely csakis a közelgő versennyel van elfoglalva, és így az elménk nem képes nyugodt, stressz mentes helyzetbe kerülni, ami baj.

 

A verseny körüli gondolatok fokozzák a játékosban az izgalmi állapotot, heves szívverést okoznak, amely miatt képtelenség nyugodtan álomra hajtani a fejünket, amely elsődleges cél volna. Ennek eredményeképpen, a magát nem kialvó versenyző nem jut megfelelő alvásidőhöz, vagy túl korán nyílnak ki a szemei, esetleg le sem tud feküdni az izgalomtól. A cél az lenne, hogy olyan harmóniában tudjunk este az ágyunkba bújni, amely eredményesen tud hozzájárulni a másnapi versenybeli teljesítményhez.

Az első és egyik legfontosabb tennivalónk, hogy megfelelő módon tudjuk kontrollálni a gondolatainkat (amelyről már korábban ejtettünk néhány szót). Ezt ötvözve a programozási technikákkal, könnyebben leszünk képesek magunkat a megfelelő higgadtsági állapotba belehelyezni, így megfelelő módon ki tudjuk majd aludni magunkat. Az elvégezendő mintát pozitív irányba befolyásolja az egyik legfontosabb összetevő, a helyes táplálkozás. Tehát, ajánlatos lefekvés előtt 2 órával magas protein tartalmú ételt magunkhoz venni, hozzáadva egy kis gyümölcsöt kísérőként. Ezek elegendő mennyiségű L-tryptophan-t (az aminosavak egyik fajtája) fog eredményezni, amely képes átjutni az agyi vérellátáshoz. A tryptophan segítséget nyújt abban, hogy a testünk megfelelő mennyiségű melatonint és seratonint tudjon termelni. A melatonin képes csökkenteni az agyban a hormonszintet, amelytől a játékos könnyebben tud majd elaludni.

 

A megfelelő versenyzői állapot eléréséhez, a megelőző estén hasznos, ha lefekvés előtt csupa nyugtató dolgot csinálunk, például relaxálunk, meditálunk, olvasunk, gyógynövényből készült teát szürcsölünk, vagy szerelmünkkel halkan beszélgetünk. Közvetlenül a lefekvés előtt csináljunk mindent úgy, ahogyan szoktunk: mossunk fogat, zuhanyozzunk le, vegyük fel a pizsamánkat. Amikor már az ágyba kerültünk, végezzünk el néhány légzéstechnikai gyakorlatot. Lassan vegyünk egy mély levegőt, tartsuk bent 5 másodpercig, majd lassan engedjük ki. Hatékony lehet, ha a kezünket a hasunkra tesszük, és a levegővétel közben érezzük hasunk egyenletes, nyugodt mozgását. Fókuszáljunk a levegő mozgására, és igyekezzünk kontrollálni a mozdulatainkat. Néhány ilyen kör után haladjunk végig a testünkön gondolatban, és légzés közben koncentráljunk először a talpunkra, majd a combunkra, az egész lábunkra, az izmainkra, és haladjunk egyre feljebb, miközben minden állomásnál elvégezzük a kilégzés-belégzés lassú technikáját. A golfozó teste és elméje annyira ellazult állapotba kerül a módszer során, hogy sok esetben végig sem ér a testén, és máris azon kapja magát, hogy alszik.

 

Másnap a játékos több energiával, pozitív gondolatokkal, kontrollált tudattal fog felébredni, és utána már csak annyit kell tennie, hogy a játékára fókuszál, és a verseny végén a magasba emeli a kupát.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés