Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

2017. július 03. (hétfő) 20:30 - 2017. augusztus 17. (csütörtök) 23:59
 
A több mint negyed évszázados hagyományra visszatekintő koncertsorozat idén is kiváló kulturális élményt és egyben remek turisztikai programot is kínál a FINA Vizes Világbajnokság kísérőprogramjaként. A szimfonikus zenekarok mellett idén a Sabbathsong Klezmer Band, a Semmelweis Kórus és hagyományosan a Budapest Bár valamint a Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar teszi még izgalmasabbá a nyári éjszakákat a Városligetben.

Az eseményt a Szent István Király Szimfonikus Zenekar nyitja meg július 3-án a Vajdahunyadvár romantikus stílusú udvarában. A továbbiakban még a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Semmelweis Kórus, a Budapesti Vonósok és a Mendelssohn Kamarazenekar adnak koncerteket, a záróest pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekar hangversenye lesz augusztus 17-én. A történelmi helyszínen a történelem legnagyobb zenei alkotásai csendülnek fel: Csajkovkij, Bach, Beethoven, Orff, Vivaldi, Puccini, Liszt, Brahms, Händel, Mendelssohn, Strauss? szerzeményei.

Július 24-én igazi hűsítő nyári csemegének ígérkezik a Musica Sonora Kamarazenekar és a Semmelweis Kórus koncertje, melyen a világ egyik valaha volt legsikeresebb musicalje, a HAIR csendül fel Pejtsik Péter klasszikus - szimfonikus átdolgozásában. (A mű a legelső, 1967-es színpadi változat alapján íródott.) A HAIR musical ilyen formában elkészített átirata egy nagyszabású zenei vállalkozás, amelyet méltán nevezhetjük korszakokat és műfajokat ötvöző remekműnek! Pejtsik Péter az After Crying zenekar alapító tagja, a legkeresettebb hangszerelők egyike, aki 2002-es Berlini Filmfesztiválon 'Special Prix Europe' díjat is nyert az After Crying tagjaival közösen írt zenéje, mely a "Torzók" című, Oscarra jelölt filmhez készült.
Az est karmestere Illényi Péter lesz.

A fesztivált július 31-én a Budapest Bár, augusztus 3-án Sabbathsong Klezmer Band, augusztus 14-én pedig a 100 Tagú Cigányzenekar előadásai színesítik.

A fesztivál másik idei újdonsága a Sabbathsong Klezmer Band koncertje lesz. Az együttes szlogenje sokat elárul arról, hogy mire számíthatunk: "Több mint klezmer?" Műsoraikban a tradicionális kelet-európai instrumentális klezmer mellett felcsendülnek héber és jiddis dalok, musicalrészletek, világslágerek, sőt orosz zsidó- és cigány dalok is. Közreműködik: Beke Farkas Nándor hegedűn és a Kossuth-díjas Ökrös Oszkár, a cimbalom Paganinije.
"...Egy ilyen este után - hétköznapi megfogalmazással - zenész és közönség egyaránt fel van dobva. Mondom másképp. Életenergiát nyer, kiélesednek az érzékei, új szemmel néz, új füllel fülel a világra: mintha lakhatóbb, mindenképpen izgalmasabb hely lenne. Mondom másképp. Jóleső fáradtságot érez az ember minden jelentős művészi élmény után: mintha valami komoly tettet vitt volna véghez. Holott csak befogadott, és a tettet a művészek vitték véghez helyette." - írta róluk Harmat György újságíró.


Tegyük romantikussá a nyarunkat a Vajdahunyadvári Nyári zenei fesztivál estjeivel!


Vajdahunyadvár. Sziget a szárazföldön. Bensőséges határok egy határtalan világban.


Koncertnapok:
Július 3, 6., 10., 24., 27., 31.
Augusztus 3., 8. 14., 17.
(esőnapok: mindig másnap!)

Helyszín: Károlyi udvar
 

 

 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
24
25
26
27
28
30

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook