Eddig sosem látott arcképet mutattak be Kossuth Lajosról – fotó

Eddig sosem látott arcképet mutattak be Kossuth Lajosról – fotó

A látogatók szinte egyenesen Kossuth szemébe nézhetnek majd az úgynevezett dagerrotípiának köszönhetően, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban állítanak ki március 15-e alkalmából.

Első alkalommal mutatja be március 15-e alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum a Kossuth Lajosról 1852-ben készített dagerrotípiát. A szabadságharc vezetőjét közelről és csaknem teljesen szemből ábrázoló felvétel segítségével a látogatók szinte egyenesen Kossuth szemébe nézhetnek – mondta Varga Benedek főigazgató hétfőn a kép bemutatásán.

A kivételes műtárgyat a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg az Értéktár Program keretében és helyezte el letétben a múzeumban. A felvétel 1852-ben Bostonban, Kossuth Lajos amerikai körútján készült, az ekkoriban újnak számító fotográfiai eljárás eredményeként.

Varga Benedek kiemelte: a felvételt csupán rövid időszakokra állítja ki a múzeum, mivel az ezüstözött rézlemezre készült dagerrotípia fényre, hőre és a páratartalom változására is rendkívül érzékeny. Most a látogatók március 15-től április 2-ig tekinthetik meg a politikust ábrázoló tizenegyszer nyolc centiméteres dagerrotípiát, amely valószínűleg sztereofelvételként készült, vagyis egy térhatású kép egyik fele lehetett.

A nemzeti ünnep alkalmából állítják ki a márciusi ifjak egyike, Oroszhegyi Józsa emlékpoharát is. A műtárgyat egy hadiorvos faragta a fogságban, és a család magánadományozása útján került a múzeumhoz.

A sajtótájékoztatón Lengyel Beatrix, a múzeum történésze elmondta: Kossuth Lajos 1851-1852-ben tett körutat az Egyesült Államokban, ahol 70 városban 500 beszédet mondott, hogy támogatást szerezzen a magyar függetlenségi törekvéseknek. A kiállított dagerrotípia a korabeli amerikai fotográfia neves képviselőinek számító Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes közös műhelyében készült.

A felvétel utóbbi leszármazottjainál maradt fent, tőlük vásárolta meg Novomeszky János amerikai-magyar műgyűjtő, aki a múzeum szakembereinek is megmutatta a képet. A gyűjtő 2004-es halála után a felvételt elvesztették szem elől a Nemzeti Múzeum munkatársai, az csak 2015-ben bukkant elő újra. Kossuth Lajos a felvételen ugyanabban a kormányzói attilában látható, amelyet Debrecenben is viselt – tette hozzá.

MTI

 


 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
7
8
9
10
11
14
16
17
23
24
25
28
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook