Előadás taps nélkül

Előadás taps nélkül

Hétvégén került megrendezésre a 18. Magyar Klubcsapat Bajnokság, amely sajnos nem a főszereplőkről, a kiemelkedő teljesítményekről és klubhangulatról, hanem az eredményhirdetés körüli kálváriáról marad emlékezetes. Az ünnep ismét elmaradt.

Zajos felvezetés

A feszültséget már a verseny megkezdése előtt, a nevezéseknél érezni lehetett. Az új versenyszabályzat miatt a klubok csak olyan játékosokat delegálhatnak, akik ranglista ponttal rendelkeznek. Ezzel a Magyar Golf Szövetség szerette volna elérni, hogy a résztvevők megfelelően karbantartott hcp-vel indulhassanak. Értjük a jó szándékot, a célt, ám a késői kommunikáció miatt a klubok nagy része csak az utolsó pillanatban értesült a változásról, így több játékos, akik elfoglaltságuk okán már nincsenek benne annyira a golf körforgásában, lemaradtak a seregszemléről. Köztük többszörös magyar bajnokunk is, aki minden bizonnyal nagy erősítést jelentett volna csapatának. Továbbá arra sem volt mód (szintén többeket érintett), hogy betegség vagy más elfoglaltság miatt távolmaradó, nevezett játékosokat másodklubtagsággal rendelkező golfozóval pótolhassák.

Ez sajnos már adott egy rossz felütést, mondhatni a jó „felkonf” elmaradt, ezt a hiányosságot egyedül a Hungarian Golf Magazin igyekezett pótolni a csapatok bemutatásával.

A lufi kipukkadt

Mindenki megpróbált a problémákon felülemelkedni és a játékkal foglalkozni, hogy büszkén, minél jobb eredménnyel képviselhessék csapatukat, hiszen ez egy presztízscsata a klubok és játékosaik között. Ám az újabb kommunikációs és szervezési hibák sokasága ismételten zűrzavarhoz vezetett.

A bajnokságnak otthont adó klub mindent megtett, hogy a pályát a lehető legjobb állapotába hozza. Ezzel nem is volt a gond. Gyors greenek, jól előkészített pálya fogadta a csapatok játékosait, akik derekasan küzdöttek, ám a végén a főszereplők helyett a mellékszereplők kerültek reflektorfénybe. Az már nem túl jó ómen, ha a szürke eminenciásként tevékenykedők (bírók, versenybizottság) kulcsfigurává avanzsáltak. Akiknek egyébként feladatok többek között, hogy biztosítsák a gördülékeny játékot. De erre nem volt idejük. Miért is? Pedig a szabály az szabály.

A golf szabályai szerint a Four-ball Stroke play játékban beazonosíthatónak kell lenni, hogy ki ütötte az eredményt. Sajnos ennek a felvezetése, a score-kártyára elmaradt, amely két klubot érintett. Az ő védelmükben elmondanánk, hogy ezt a játékformát ritkán játsszák Magyarországon, ezért fontos lett volna többször felhívni a játékosok figyelmét a score-kártya pontos, fontos vezetésére, játék előtt, közben, vagy legkésőbb a kártyák aláírása előtt. A problémára csupán a második kör után, fél órával, az eredményhirdetés előtt derült fény. Ekkor hívták be a két csapatkapitányt. Tessék mondani miért? Hiszen erre a vétségre már az első kör utáni kártya ellenőrzés során fény kellett, hogy derüljön? Ezzel szemben nem történt ilyen. Legalábbis senkivel nem közölték. Miért is?

Teljesen rejtélyes módon egy játékos hívta fel a Versenybizottság figyelmét (levélben) erre a score elírásra. Felvetődik a kérdés, hogyan kerülhetett ki a score-kártya egy idegen játékos kezébe? Egyáltalán mi volt az érdeke, hogy ehhez az információhoz hozzájusson? Beépített embere van? Valaki súgott neki? Megint csak miért is? Miért egy másik csapatot nevezett meg levelében? Majd érdekes módon két másik klub került kizárásra. Elterelési akció? Miért is?

Nincs ezzel semmi baj…

A hiba megtörtént, ki kell vizsgálni és a lehető legrövidebb időn belül értesíteni kell az érintetteket. De ez nem történt meg. Így a panaszoló (meg nem erősített információk szerint) másnap reggel (vasárnap) teljesen jó szándéktól vezérelve a versenybizottság egyik tagjánál érdeklődött az eredményről. Zuhany híradónk információ szerint a bizottsági tag közölte, hogy a két klub ki van zárva: DQ, majd mosolyogva távozott. Sajnos a vicc az, ami korántsem tréfa, hogy a szóban forgó két klubbal ezt az állítólagos döntést nem közölték. Mindeközben a játékosok abban a tudatban mentek fel a pályára, hogy minden rendben van. Küzdöttek, hajtottak a dobogós helyezésekért, közel 6 órán keresztül, ami szintén nonszensz – ha már a szabály az szabály. Ez megengedhetetlen egy kiemelt tornán! Kedves sporik, ha szeretnek autót vezetni, menjenek autóversenyzőnek. Vagy ha a golfjátékban gyönyörködnének, akkor javasoljuk, hogy nézőként látogassanak el a tornákra.

Természetesen a szabály az szabály, de mégis érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni a dolgot.

Mint utólag kiderült a megfelelő tájékoztatás itt is elmaradt a játékosok felé. A starternél vagy a játék során felhívják a golfozók figyelmét a score-kártyák vezetésére a sporik (akik egyben a versenybizottság tagjai), hogy ne hibázzanak. A csapatkapitányok mindösszesen egy e-mailt kaptak a versenyt megelőző nap estéjén. Miért is? Miért ilyen későn? Nagyot akartunk álmodni sporikáim? Ez kinek a döntése, avagy a feladata?

Az e-mailt a résztvevők vagy olvasták, vagy nem, hiszen lélekben már a pályán voltak, és felhevült állapotban igyekeztek minél inkább a játékra koncentrálni. Ismételten feltenném a kérdést, ha már a szabály, az szabály, és ha már fény derült a problémára, akkor tessék mondani: reggel miért nem hívták be az érintett klubok kapitányait és közölték, hogy probléma van a score-kártyákkal? Miért nem engedték eldönteni, hogy ők továbbjátszanak vagy sem?

Kétszeresen aláhúznánk (sőt háromszorosan!), hogy a Versenybizottság által kizárásra került játékosok nem csaltak, csupán egy adminisztrációs hibát követtek el, ami semmilyen formában nem befolyásolta a bruttó végeredményt. A szabály, az szabály természetesen, de értelmezni is tudni kell azt, és a Versenybizottság feladata a körülmények kivizsgálása. Feltételezni a jó szándékot.

Itt jön képbe a lojalitás

Látni kell, hogy a Versenybizottság ezzel a döntésével elvette a golfélményt a résztvevőktől, a katarzist, az ünneplést, hivatkozva a szabályok megszegésére. A Döntések Könyvét akkor kell elővenni, és csak akkor szabad rá hivatkozni, ha azokra a kérdésekre mi magunk nem tudjuk megadnia a választ. Mi nem feltételezzük, hogy a magyar golfozók a szabályokat nem tartják be… Pláne ezen a szinten. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az adminisztrációs hiba megtörtént. Ez azonban semennyiben sem befolyásolta a végeredményt, csak megfosztotta a győzteseket, hogy azok kapjanak tapsot, akik a pályán elért eredménnyel kiérdemelték. Tehát ott tartunk, hogy Két Eredményünk van. Egy, amelyik a pályán elért eredmények alapján készült, a másik a versenybizottság által jóváhagyott és a versenybizottság által megtámogatott eredménylista. Mindenki válassza ki magának, melyiket ismeri el. Így végiggondolva ez az egész megint egy tragikomikus történt.

 

 

 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

 

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook