Baji Balázs történelmet írt

Baji Balázs történelmet írt

Baji Balázs bronzérmet nyert, ezzel pedig sporttörténelmet írt Londonban

A békéscsabai gátfutó már azzal óriási tettet hajtott végre, hogy a londoni atlétikai vb-n bekerült a legjobb nyolc közé 110méteres gátfutásban, hiszen szabadtéri világbajnokságon először és eddig utoljára 34 éve volt döntősünk ebben a számban.


Bakos György 1983-as helsinki hatodik helye óta magyar gátfutó nem járt ilyen magasságokban. Sőt, ha a teljes sprint szakágat vesszük, akkor az 1987-es római vb-n, 100 méteren negyedik Kovács Attila óta egyáltalán nem volt sprintszámokban döntősünk.


Ezt a rossz szériát sikerült megtörnie Baji Balázsnak bronzérmével, amit a férfi 110 méteres gátfutásban a londoni atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján szerzet.


A 28 éves atléta a fináléban jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt némileg megtört a lendülete. Azután ismét jó tempóban futott, majd ugyan a nyolcadik gáton megint hibázott, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az ekkor nagyokat hibázó, addig a harmadik helyen futó francia Garfield Darient sikerült megelőznie, így 13.28 másodperces idővel ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző vb-n győztes orosz Szergej Subenkov mögött.

 

 

Baji Balázs a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, Londonban az elsőt. Futószámban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző.


"Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat" - értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.

 

 

"Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok... Nagyon boldog voltam."

 

Az állatorvosként praktizáló magyar futó a vasárnapi elődöntőből futamát megnyerve került a fináléba, amivel nagy bravúrt hajtott végre, hiszen 1987 óta nem volt magyar, aki 5000 méternél rövidebb számban döntőbe tudott kerülni vb-n. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

 

 

(Forrás: MTI, Borító, Képek: Origo)

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
17
18
19
20
21
22
25
26
27

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook