Influenza után nagyobb az esélye infarktusnak is

Influenza után nagyobb az esélye infarktusnak is

Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a légúti fertőzések után közvetlenül nagyobb az esélye az infarktus kialakulásának.

A légúti fertőzések – influenza, hörghurut, tüdőgyulladás – jelentkezése utáni napokban jelentősen megemelkedik a szívinfarktus kockázata egy új ausztrál tanulmány szerint.

"Eredményeink megerősítik, amire korábbi kutatások utaltak, az influenza, a hörghurut vagy a tüdőgyulladás a szív megbetegedését válthatja ki" – mondta el az Internal Medicine Journal amerikai orvosi lap friss számában megjelent kutatás vezető szerzője, Geoffrey Tofler, a Sydney Egyetem és a Royal North Shore kórház kardiológusa.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy akár 17-szeresére is nőhet a kockázat, ám nem feltétlenül a fertőzés tüneteinek jelentkezésekor, hanem leginkább a következő hét napban, ezután fokozatosan csökken – pontosította a professzor.

A kutatók 578 páciens adatait vizsgálták meg, mindannyian szívkoszorúér-elzáródást követő infarktuson estek át. Megállapították, hogy 17 százalékuk az infarktust megelőző hét napban, 21 százalékuk az infarktus előtti 31 napban légúti fertőzést kapott.

"Télen a leggyakoribb a szívroham" – mutatott rá Thomas Buckley, a Sydney Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője, aki hangsúlyozta, hogy a kockázatok minimalizálásának fontos eszköze az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltás.

A kutatók szerint a légúti fertőzések növelik a vérrögök, a gyulladás kialakulásának és a méreganyagok keletkezésének esélyét, ami az érrendszert károsítja, ez magyarázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedését a fertőzések után.

MTI

 


 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
7
8
9
10
11
14
16
17
23
24
25
28
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook