Táplálkozás

Egyik jellemző eseménye az álarcos- és állatalakoskodás, régebben adománygyűjtő szokással egészült ki. Farsangkor a jelmezes felvonulásokon és a téltemető dramatikus játékokon kívül számos termékenység- és termésvarázsló cselekményt végeztek. Ezek megjelentek a különböző köszöntők jókívánságaiban, dramatikus játékokban is, de ezt a hiedelemkört tükrözi az a szokás is, hogy ilyenkor a húslevesbe hosszú tésztát főztek – hogy nagyra, hosszúra nőjenek a növények. A gyümölcsfákat pedig megveregették, hogy azok jobban teremjenek. A farsangkor sütött rétesből jósoltak, ha jól nyúlt, akkor a család egész évi szerencséjét biztosítva látták.

Közben azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ez nem tart már sokát, pedig nem olyan egyszerű leadni a hosszú hónapok alatt felszedett téli úszógumikat. Ha a hideg napok alatt nem tudtunk ellenállni a kalóriahalmozásnak, legalább a korán érkezett tavaszi napok alatt gondoljunk előre, amikor hamarosan majd lekerülnek rólunk a nagykabátok. Íme egy könnyű és diétás vacsora: Pirított zeller dióval.

Február 14-én azonban nem kötelező piros szívet vásárolni, például egy saját készítésű vacsorával is feledhetetlenné tehetjük ezt a napot kedvesünk, barátaink számára.

Thurzó Szaniszló 1576-ban született, Thurzó Elek szepesi örökös főispán és Zrínyi Borbála fiaként. Miután külföldi tanulmányait befejezte, katonai pályára lépett. Testvére, Kristóf halála után megörökölte Szepes vármegye főispáni posztját. 1622-ben nádorrá választották.

Fodor Máté már régen jelentkezett helyzetjelentéssel, és ez nem azért van, mert szándékosan tűnt el. Az Angliában tevékenykedő szakács munkájára egyre nagyobb és nagyobb igény van, így a szezon során Hahn Rolandnak úgy néz ki, új táplálkozási tanácsadó után kell néznie.

Vésztőn, az isten háta mögött, persze ez is csak amolyan előítéletes meghatározás, szóval arrafelé, amerre a madár se jár, az Óperencián túl, az Üveghegyen innen tokhalak ezrei lubickolnak geotermikus fűtésű medencékben, hogy 5-7 éves türelmes táplálás, és tenyésztés után, napvilágra kerülhessen a mágikus feketén-szürkén fénylő golyócskák tömege, a kaviár.

Korábbi listáinkhoz hasonlóan ezúttal is vitát generálunk, érvek és ellenérvek örvényébe sodorva magunkat. Reszkessetek álindiaiak, pszeudo-mexikóiak, látszatkínainak és wannabe thai-ok. Csak az igazit keressük, mint mindenki.

A fejes káposzta a karalábé, a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli rokonságába tartozik. Érdemes fényes levelű, zárt fejű, nehéz káposztát választani a zöldségesnél. Ismerünk tavaszi fejes káposztát, zöld, vörös és fehér fejes káposztát.

A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik. A bokros, örökzöld fahéjfának sárgásfehér virágai és sötétkék bogyói vannak. Fűszerként felhasználható a fa szárított, illatos belső kérge. A fahéj kb. 0,5 -1 % illóolajat tartalmaz, ennek legfontosabb összetevője a cinnamic aldehyde. Ezt az olajat a kisebb kéregdarabokból vonják ki. A leveléből is nyernek illóolajat. Hatása megegyezik a kéregolajjal, de kisebb töménységű

 

 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
24
25
26
27
28

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook