Táplálkozás

Volt benne pár hozzávaló, ami láttán magasra szaladt a szemöldököm, de végül az eredmény garantálta, hogy érdemes követni a réges-régi recepteket. Így most már bátran pakolok kakaóport meg sört az ételekbe, ha már ilyen jó ízek varázsolhatók elő általuk.

A Kortárs Építészeti Központ és a Kincsünk a Piac – Hunyadi tér szervezésében zajló nemzetközi szimpózium a magyar piacok jövőbeni lehetőségeit majd egy napon keresztül vizsgálta az összes létező érintett bevonásával.

Honos: Közép-Ázsiából került Európába, vélhetően a mórok telepítették át, a spanyoloktól terjedt el a kontinensen. Egy másik elképzelés szerint Velencéből jutott el a földrész más országaiba.

A márciusi idény a konyhában pont olyan, mint maga a hónap: naptárilag már a tavaszhoz tartozik, de az időjárástól és a piactól is hajlamosak vagyunk többet várni, mint amit kapni fogunk. Ez így van Lyonban is: a naptári tavasz ellenére a hónap nagy részében többnyire még télikabátot hordunk, és hiába gondolunk egyfolytában már spárgára és eperre, a piaci szezont nagyrészt még mindig a tavalyi zöldség jelenti. A kabát kigombolásával a telet és a tavaszt viszont kombinálni tudjuk - a piacon pedig van már friss nyúl, és akad a tavalyi mellett néhol idei sárgarépa is. Ezekből már ki lehet indulni, hogy egy tél végi, de már a tavasz felé mutató ételt készítsünk.

Ahogy a Gödöllő szó jelentésén és etimológiáján elgondolkodtam, úgy a Solier Café elnevezés is okozott némi fejtörést, de csak addig, míg meg nem néztem a honlapjukat, ahol a dallamos Szoljár Csaba névre bukkantam. A Gödöllő elnevezés ügyében nem jutottam messzire, de a Solier Café „etimológiája” világossá vált számomra. Feltehetően az alapító neve, és a másik kézenfekvő lehetőség: a napfényes, napos, világos szavak délvidéki nyelvjárásban - jutottak eszembe. Ha a sarki épületre tekintek, az áttetsző, fémszerkezetes, nagyablakos kompozíció szintén ezt az érzetet erősíti.

Az idei Év Étterme gálán a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradicionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért díjaztuk Pesti Istvánt, a Babel konyhafőnökét, aki a szakma szerint az egyik legszebben tálaló séf. De mit is jelent ez valójában és egy fogás esetében mennyit nyom a latban annak kinézete? Az érintett elmondja, majd a 4szoba.hu oldalon részletesen be is mutatja, hogy épít fel egy tányért.

Henry Belga Söröző – I., Bem rakpart 12.
A Henry Belga Söröző állócsillag a fővárosi vendéglátás egén. Sörválasztékuk híven tükrözi a folyton megújuló, mégis igen karakteres és széles hazai belgasör-kínálatot. A söröző masszív követőtáborral rendelkezik, ami a sörön túl a finoman innovatív, megbízható ételkínálatnak és a régi, bevált stáb által biztosított emberközeli hangulatnak tulajdonítható.

Egy lelketlen bevásárlóközpont oldalában, a parkolón keresztül közelíthető meg. (Bár lehet, hogy csak azért tűnt lelketlennek, mert az esti órákban elég kihalt volt, csak az étterem vendégei jártak arra.) Lift is van, de a mellette lévő lépcsőn is gyorsan feljutunk a második emeletre. Ahogy felbukkanunk a lépcsőfordulóban, a Feng-shui szerint lényeges elem, egy aranyhalakkal teli akvárium fogad. Ezek nem elfogyasztásra szánták, az ajtótól balra lévő akváriumban lébecoló homárokat viszont igen. Az aranyhalaknál kicsit elfogott a kétely, még egy „kínaiaskodó” étterem, a „homárium” láttán viszont felcsillant a remény.

 A spanyolok később kelnek és később is ebédelnek (fél három körül), melyet természetesen a jól megérdemelt szieszta zár. A vacsora ideje, így nem ritkán akár éjfélre is tolódhat, amely akárcsak az ebéd, valamilyen meleg, ám az ebédnél könnyebb ételt (pl. halat, levest) jelent. A spanyol konyha az európai konyhák egyik legkiválóbbja, melyet annak köszönhet, hogy hosszú időn keresztül a kontinens íz-világától különállóan fejlődött és annak, hogy a félszigetre érkeztek először olyan különlegességek, mint a paradicsom, csokoládé, a burgonya és a kukorica.

 

 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook