Táplálkozás

A bazsalikomcserje Dél-Amerikában őshonos növény, de megtalálható a világ valamennyi részén és mindenütt sok hiedelem fűződik hozzá. Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Nagyon jól illik friss salátákhoz és paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Mártások, olaszos ételek, erjesztett ecetek kiváló ízesítője; a bazsalikom a fokhagymával együtt a klasszikus pesto-szósz alapja.

Egyik jellemző eseménye az álarcos- és állatalakoskodás, régebben adománygyűjtő szokással egészült ki. Farsangkor a jelmezes felvonulásokon és a téltemető dramatikus játékokon kívül számos termékenység- és termésvarázsló cselekményt végeztek. Ezek megjelentek a különböző köszöntők jókívánságaiban, dramatikus játékokban is, de ezt a hiedelemkört tükrözi az a szokás is, hogy ilyenkor a húslevesbe hosszú tésztát főztek – hogy nagyra, hosszúra nőjenek a növények. A gyümölcsfákat pedig megveregették, hogy azok jobban teremjenek. A farsangkor sütött rétesből jósoltak, ha jól nyúlt, akkor a család egész évi szerencséjét biztosítva látták.

Közben azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ez nem tart már sokát, pedig nem olyan egyszerű leadni a hosszú hónapok alatt felszedett téli úszógumikat. Ha a hideg napok alatt nem tudtunk ellenállni a kalóriahalmozásnak, legalább a korán érkezett tavaszi napok alatt gondoljunk előre, amikor hamarosan majd lekerülnek rólunk a nagykabátok. Íme egy könnyű és diétás vacsora: Pirított zeller dióval.

Február 14-én azonban nem kötelező piros szívet vásárolni, például egy saját készítésű vacsorával is feledhetetlenné tehetjük ezt a napot kedvesünk, barátaink számára.

Thurzó Szaniszló 1576-ban született, Thurzó Elek szepesi örökös főispán és Zrínyi Borbála fiaként. Miután külföldi tanulmányait befejezte, katonai pályára lépett. Testvére, Kristóf halála után megörökölte Szepes vármegye főispáni posztját. 1622-ben nádorrá választották.

Fodor Máté már régen jelentkezett helyzetjelentéssel, és ez nem azért van, mert szándékosan tűnt el. Az Angliában tevékenykedő szakács munkájára egyre nagyobb és nagyobb igény van, így a szezon során Hahn Rolandnak úgy néz ki, új táplálkozási tanácsadó után kell néznie.

Vésztőn, az isten háta mögött, persze ez is csak amolyan előítéletes meghatározás, szóval arrafelé, amerre a madár se jár, az Óperencián túl, az Üveghegyen innen tokhalak ezrei lubickolnak geotermikus fűtésű medencékben, hogy 5-7 éves türelmes táplálás, és tenyésztés után, napvilágra kerülhessen a mágikus feketén-szürkén fénylő golyócskák tömege, a kaviár.

Korábbi listáinkhoz hasonlóan ezúttal is vitát generálunk, érvek és ellenérvek örvényébe sodorva magunkat. Reszkessetek álindiaiak, pszeudo-mexikóiak, látszatkínainak és wannabe thai-ok. Csak az igazit keressük, mint mindenki.

A fejes káposzta a karalábé, a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli rokonságába tartozik. Érdemes fényes levelű, zárt fejű, nehéz káposztát választani a zöldségesnél. Ismerünk tavaszi fejes káposztát, zöld, vörös és fehér fejes káposztát.

 


 


 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
5
6
9
11
12
13
16
18
19
20
23
25
26
27
30

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook