Táplálkozás

Vannak, akik a gyors, kevés mosatlanos ételek hívei, ugyanakkor szeretnek új dolgokat kipróbálni, amik általában sokedényesek, vagyis sokat kell közben és utána mosogatni, de legtöbbször megéri. Így van ez ezzel a különleges fűszerezésű májkrémmel is, aminek semmi köze a boltban kapható pástétomhoz.

A máglyarakást gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Fantasztikus édesség a maradék felhasználására. Pár szelet szikkadt kalács ízes tejben megáztatva, néhány alma és tojáshab rétegezve, készen is van a tökéletes második fogás egy tartalmas leves után. Bár szerintem lazán veri az angolok híres kenyérpudingját, az én családom nem annyira rajong érte. Ezért egy új formával próbálkoztam, megalkottam a Máglyafészket, tálaláskor adtam hozzá egy kevés vaníliasodót. A kalács kívül ropogós, belül krémes lett, tetején a csodásan lágy tojáshabbal, ráadásként az öntet, kiváló desszert lett belőle.

A paprika eredetileg Közép- és Dél-Amerikából terjedt el, és ma már szinte mindenütt termesztik. Fajtától függően a termése kerekded vagy hegyesen hosszúkás. Mindegyik chili paprika fajtára jellemző, hogy az éretlen termés zöld színű, amely az érés során sárgává változik, éretten végül piros színű lesz.

A tésztájában nincs finomliszt, helyette átszitált graham lisztet és őrölt dió keverékét használtam, a cukrot pedig mézzel helyettesítettem.

Lehet édes és sós is. Ha édes, akkor gyakran cukormáz borítja. A sós változatot fűszerezhetjük hagymával, borssal, édesköménnyel, ánizzsal, különleges sókkal, sajttal. Az enyém édesköményes lett. A taralli a bagelhez annyiban hasonlóan készül, hogy sütés előtt forró vízben kell a tésztakarikákat megfőzni. De itt a végeredmény egy száraz karika. Borba mártogatva is fogyaszthatjuk. Hosszú ideig eltartható, ideális ajándék lehet belőle, szépen becsomagolva.

Természetesen ezt a véleményt a franciák nem osztják. Egy biztos, az ország sokszínűsége – a francia-rokon Vallónia, és a holland Flandria, a német kisebbség, és a virtuálisan létező belga - a gasztronómiáját is megpecsételi: Az elegáns francia cuisine, a német stílus és a laktató flamand házi koszt szerencsés ötvözetének nevezhetnénk a belga konyhát. Kevésbé különleges, mint a francia, de mennyiségileg megelőzi azt: míg a franciák elegánsan tudnak egy falatot egy óriás tányéron elhelyezni, a belgák ugyanezt étellel púposan megrakott tányérban teszik.

Hozzávalók (2 személyre):

A Bircher müzli (a „muezli” szó keveréket jelent) magas tápértékű, vitamindús és nyomelemekben gazdag készítmény, melyet a 19. század végén egy svájci táplálkozástudománnyal foglakozó orvos, Bircher-Benner állított össze. A müzli hamar népszerűvé vált Svájcban, Németországban és az angolszász területeken, s különböző márkaneveken került kereskedelmi forgalomba, és mindenféle variációja lehetséges. A klasszikus összetétel: zabpehely, búzacsíra, mandula, mazsola és reszelt nyers alma, amit kis cukrozott tejjel és citromlével locsolnak meg.

Hozzávalók:
A mandulás tésztamorzsához:

 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
15
16
17
18
19
23
24
25
26
27
28
31

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook