Táplálkozás

Hozzávalók:

Régen egy nagy edényben tették az asztal közepére, manapság már általában inkább kis fondü edényekben tálalják.

Gyakran készítem spontán összejövetelekre, különleges alapanyag nemigen szükséges hozzá, többnyire minden megtalálható a háztartásban. Eddig még bárhová vittem, mindig utolsó morzsáig elfogyott. Kínálható magában, de pl. friss kecskesajt mellett is kiváló. A tészta kb. 5 perc alatt elkészül, és remekül fagyasztható – utóbbi esetben ráadásul nem kell kiolvasztani, elég 2 perccel tovább sütni. A sütés napján, frissen a legfinomabb, de vészhelyzetben előző nap is megsüthető. A parmezántól intenzív ízű, a magoktól meg jó ropogós.

Aligha van nála szezonálisabb jellegű alapanyag: a termés függ a talaj típusától, a növényzettől, az esőtől, hogy elég meleg van-e, és persze a szerencsefaktor sem elhanyagolható gombaszedéskor. Épp ezért a friss gomba, a termesztett fajták kivételével, ritkán szerepel az éttermek étlapján, és még ritkábban lehet rá teljes étteremkoncepciót alapozni - egy-két nagy-britanniai kivétellel, ahol az éghajlat kedvez a gombáknak, ez az egész világon így van.

Milyen szempontokat vettek figyelembe fogásaikkal kapcsolatban, amikor megtudták, hogy az Év Étterme gálán Önök is főznek majd? – kérdezzük Pesti Istvántól, a Gault Millau által nemrég 2 sapkával jutalmazott Babel séfjétől. „Az ételekkel próbáltuk az étterem stílusát kicsiben megmutatni, illetve azt az irányt, amit a Babel szeretne képviselni. Szempont volt az idényszerűség és, hogy egy szakmai találkozón vehettünk részt.”

Hozzávalók (8-10 szelethez):

Hozzávalók (4 személyre):

Egyáltalán mitől fenntartható egy étel? Miért érdemes helyi termelőktől vásárolni? Bio, organikus, regionális vagy fair trade a játék neve?

Ehetjük nyersen - salátának, párolva, sütve, sonkába tekerve, húsba töltve, mártással, reggelire tojással, vagy muffinba rejtve, a merészebbek még édességet, vagy fagylaltot is készítenek belőle.

 

 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook