Táplálkozás

A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik. A bokros, örökzöld fahéjfának sárgásfehér virágai és sötétkék bogyói vannak. Fűszerként felhasználható a fa szárított, illatos belső kérge. A fahéj kb. 0,5 -1 % illóolajat tartalmaz, ennek legfontosabb összetevője a cinnamic aldehyde. Ezt az olajat a kisebb kéregdarabokból vonják ki. A leveléből is nyernek illóolajat. Hatása megegyezik a kéregolajjal, de kisebb töménységű

Egy gyerekbarát hely nemcsak az etetőszékről és a vicces nevű gyerekmenüről ismeretes. Ugyanolyan, ha nem még fontosabb a felszolgálás gyorsasága, a pincérek türelmessége, hogy van-e az adott helyen gyerekjátszósarok/tér, esetleg terasz vagy kert. Ezek a kicsik számára lényegesebbek, mint az étel minősége és így a szülők is ezeket helyezik előtérbe a választásnál, hiszen csak akkor tud az étel igazi gasztronómiai élmény lenni, ha a csemeték nem türelmetlenkednek anya-apa mellett. Az alábbi sorrendet tehát gyerekszempontból állítottuk fel, nem a kulináris teljesítmény az elsődleges.

Egy uborkát meghámozunk, félbevágjuk és kiskanállal kimagozzuk a közepét. Apró kockákra vágjuk.

Ugyan még nincs húsvét, de mi már sonkázunk, mert sonkázni az év bármely napján lehet, nem csak a piros betűs ünnepen. Tágabb spektrumot nézünk, Európa híres sonkáiról írunk. Cikksorozatunk első része a hazai helyzettel foglalkozik, de a későbbiekben ellátogatunk többek között egy madridi henteshez, Olaszországba és azt is megnézzük a helyszínen, Svájcban, hogyan készül a híres Bündnerfleisch.

A vadnyúl húsa és a saját készítésű, frissen őrölt pástétom fűszer teszi különlegessé. Bár bonyolultnak tűnhet, mégsem ördöngösség elkészíteni. Megkóstolni mindenképpen érdemes.

Állítólag tavasz van, legalábbis néhány étteremben már megjelent a tavaszi étlap. Olvasgatom, és egyszer csak észreveszem benne nagyanyám receptjét. Átnevezték, azt állítják róla, hogy olasz, pedig a hetvenes években évente többször ettem ilyet Erdőbényén.

A Borkonyha nevű étterem a Sas utca legelején, az egykori Stand bisztró mellett nyílt meg tavaly, az év utolsó napjaiban. Jó ízléssel, stílusosan berendezett belső tér fogadja a vendégeket – „nagyon össze van rakva” – minden részlet harmonikusan illeszkedik az egészhez, a padló burkolatától a székek huzatáig, a falon megjelenő motívumoktól, a fotóktól a terítékig. Dekoratív, ízléses, hangulatos, akár a Montmartre-on is állhatna.

 

E havi Táplálkozási Akadémiai hírlevelünk célja, természetesen a teljesség igénye nélkül, hogy egyes hematológiai betegségeket és az azzal összefüggő étrendi, életviteli tanácsokat közérthető módon bemutassuk.

Hozzávalók (8-12 szelet):


 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
4
5
7
8
10
11
12
13
14
17
18
19
20
21
22
25
26
27
28
29

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook