Húsvéti sonka

Húsvéti sonka

Mire figyelj vásárláskor?

Ha van valami, ami nélkül nem múlhat el a húsvét, az a sonka, persze nem mindegy, hogy milyen.

Még rutinos háziasszonyként is előfordulhat, hogy a meghirdetett akciós ajánlatok megtévesztenek, és olyan húst szerzel be az ünnepre, aminek voltaképpen köze sincs a klasszikus füstölt sonkához. A következőkben eláruljuk, mire kell figyelned, ha minőségi árut akarsz venni.

 

Egy kis alap

 

A ma ismert parasztsonka, amely lábtő nélküli sertéscombból készül, jellemzően a lapocka és a medencecsont izomkötegeivel, a 20. század második felében vált közismertté. A húst ebben a formában legalább két-három hónapig érlelik - van, hogy akár évekig is -, ez idő alatt a füst és a só egészen a rostokig beleeszi magát az alapanyagba, ettől lesz az íze olyan, amilyen.

Természetesen az érlelés menete azért a leírtnál sokkal bonyolultabb és aprólékosabb, de a végeredmény szempontjából ez aligha érdekes.

Az már annál inkább, hogy húsvét táján megszaporodnak az olyan hagyományos parasztsonkának kikiáltott sonkák, amelyek valójában nem a több hónapos érlelésnek, hanem az ízfokozóknak és a víznek köszönhetik állagukat. Ez a csomagolás és az összetevő lista alapján hamar kiderül - persze nem minden rossz, ami árában elfogadható.

 

Ha olcsót választasz

A gyorspácolt sonka kívülről nem sokban különbözik hagyományos társától, leszámítva, hogy általában egészen sok lében úszik. Ez a hús főzés után kiszárad, szétesik, sőt, mondhatni, szétporlad, szeletelni egyáltalán nem lehet. Íze bár általában nem rossz, össze sem hasonlítható a hagyományos parasztsonka füstölt világával, hiszen az ízfokozók nem képesek ugyanazt az íz esszenciát visszaadni, amit egy több hónapig érlelt hús.

Hasonlóan érdemes résen lenni a főtt, sült húst, esetleg szeletelt sonkát és tarját illetően, mert előfordulhat, hogy ezek sem a legjobb minőséget képviselik. Érdemes tehát a szupermarketek előre csomagolt húsvéti akcióit figyelmen kívül hagyni, és hentesnél beszerezni az alapanyagot, mert az mindig frissebb és finomabb, mint a már hetek óta a polcokon tárolt hozzávaló.


Nézd meg a csomagolást!

A parasztsonka több hétig is eláll, köszönhetően a sózásnak, amely a tartósítás egyik legrégebbi formája, de a boltban kapható, vákuumba vagy hálóba csomagolt termékekkel nem árt vigyázni. A jó sonka egészséges rózsaszín színben pompázik, és a külsején semmilyen kocsonyás réteg nem képződik. Illata - amennyiben érezni - füstös, de nem keserű, sőt, kimondottan finom.


Ha úgy látod, hogy a vákuumcsomagolás sérült, ne vedd meg az árut, mert nem tudhatod, mikor nyílt ki a légmentesen záródó zacskó, így a hús szavatosságát sem lehet meghatározni. Márpedig a szalmonella biztosan nem hiányzik a családnak.

 

forrás: femina

 


 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
7
8
9
10
11
14
16
17
23
24
25
28
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook