Érdekességek testünkről

Érdekességek testünkről

Az orvostudomány fejlődésével egyre több kutatást végeznek az emberi testtel kapcsolatban. Ennek és a megszámlálhatatlanul sok statisztikának köszönhetően hihetetlen mennyiségű érdekes tényt tártak már föl. A legtöbb az átlagos ember előtt azonban rejtve marad. Következzen néhány, olykor meglepő tény az emberi testről.

Ennek és a megszámlálhatatlanul sok statisztikának köszönhetően hihetetlen mennyiségű érdekes tényt tártak már föl. A legtöbb az átlagos ember előtt azonban rejtve marad. Következzen néhány, olykor meglepő tény az emberi testről.
Reggel minden ember magasabb egy picit, mint este. A gravitáció hatására ugyanis a nap végére egy picit összemegyünk. Ezért, ha valós testmagasságot szeretnénk megmérni, mindig reggel méredzkedjünk.
Az AB vércsoportot fedezték fel utoljára. A kaukázusi A és a mongol B vércsoportok összeolvadásaként jött létre, ezért is olyan ritka. A világ népességének csupán 5 százaléka rendelkezik AB vércsoporttal.
Annak az állításnak, miszerint a haj rendszeres vágatása erősíti a hajszálakat, semmilyen biológiai alapja nincs. A haj ugyanis elhalt szaruanyag. A hajhagyma legfeljebb „megkönnyebbülhet” a levágott haj csökkent súlya miatt.
Ha szinte sosem szomjas, az nem azt jelenti, hogy nincs szüksége folyadékra. Ha a szervezet kiszárad, úgy reagál, hogy egy időre megszünteti a szomjúságérzetet. Így tehát a csökkent vagy teljesen eltűnt szomjúság nagy vízigényt jelez.
Ha tüsszent, szíve megáll egy ezredmásodpercre. Az erős tüsszentés egyébként bordatörést is okozhat. Az emberi szív egy nap alatt százezerszer dobban, tehát ennyiszer pumpálja szét ereidben a vért.
Az emberi testben körülbelül 60 milliárd sejt található. A sejtek pedig egyenként tízezerszer annyi molekulát tartalmaznak, mint a Tejút összes csillaga.
2006-ban a Colorado Állami Egyetem kutatói megvizsgálták 1200 pápua új-guineai bennszülött bőrét. A vizsgálat során egyiken sem találtak pattanást, mitesszert vagy kiütést. Az okok a bőr szerkezetében és a klímában keresendők.
A férfiak és a nők egészen másképpen álmodnak. A nők álmaiban inkább erős színek, beszélgetések szerepelnek, és álmaik csak 70 százalékának van szexuális töltete. Ezzel szemben a férfiak inkább fekete és fehér színekben, történésekről álmodnak, s álmaik közel 90 százaléka valamilyen szexuális tartalmat vagy utalást hordoz.
Az átlagos ember bélrendszerében körülbelül 3-8 kiló bélsár van jelen állandó jelleggel, amely folyamatosan visszamérgezi a szervezetet.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook