A kopaszodás okai

A kopaszodás okai

Miről árulkodik a férfiak korai hajhullása? Lehet, vagy nem lehet kezelni? Tisztázzuk, mitől is hullik ki az emberek haja?
Hajas baba vagy fénylő fejbőr?

Miről árulkodik a férfiak korai hajhullása? Lehet, vagy nem lehet kezelni? Tisztázzuk, mitől is hullik ki az emberek haja?
Hajas baba vagy fénylő fejbőr?

A kopaszodás igen gyakori probléma, mellyel az emberek, mintegy 30 százaléka szembesül. Ki idő előtt, ki csak élete alkonyán, de lehet férfi vagy nő az illető, a kopaszodás esélye ott lebeg mindenki hajkoronája fölött. Az, hogy mitől lesz valaki harmincas évei elején kopasz, míg mások még nyugdíjasan is csodaszép hajzuhataggal rendelkeznek, sok mindentől függ. Hogy megértsük magának a kopaszodásnak az okát, fontos ismerni a haj szerkezetét és növekedési folyamatait.
Optimális esetben a fejbőrön 100-150 ezer hajszál található. Minden hajszál két fő részből áll, hajszálból és hajgyökérből. A hajgyökér alsó része a hajhagyma. A hajhagymában található a hajszemölcs, melynek sejtjei nagyon gyorsan szaporodnak, és épülnek bele a hajszálak szerkezetébe. Ez okozza a hajnövekedést. Az egészséges haj havonta nagyjából egy centimétert nő. Ez nyáron lehet gyorsabb, hiszen a magas hőmérséklet hatására a hajszemölcs vérellátása aktívabb, így anyagcseréje, szaporodása is intenzívebb.
Segítség! Hullik a hajam!
A napi hajhullás teljesen normális. Hajmosáskor akár 100-150 szálat is elveszíthetünk, ez még nem jelenti azt, hogy kopaszodnánk. A feltűnően erős hajhullással azonban, különösen ha csomókban történik, mindenképpen foglalkozni kell, hiszen sok problémára, esetleg gennyes gócra hívhatja fel a figyelmet.
Mitől kopaszodhatunk?
A kopaszodás nem civilizációs ártalom. Kopasz emberek – különösen férfiak – mindig is voltak, a probléma mindössze annyit változott, hogy ma már sok esetben kezelni lehet. A hajhullást érdemes két csoportra osztani.
Létezik átmeneti hajhullás, amely sokszor látható ok nélkül jelentkezik, majd egy kis törődésre, vagy az okok megszüntetésére elmúlik. Okozhatják gyógyszerek, orvosi kezelések, hormonváltozások, vagy akár a stressz is. Ha foglalkozunk a hajunkkal, és igyekszünk a kiváltó okokat elkerülni, hajhagymáink megerősödnek, és újra megindul a haj egészséges növekedése.
A tartós vagy végleges hajhullás azonban egészen más. A nem minden esetben visszafordítható hajvesztés okai már sokkal mélyebben keresendők, mint a gyógyszeres kezelések. Sajnos a haj elvesztése, vagy éppen megtartása génjeinkbe kódolt, akár a szem színe, vagy a láb mérete. A probléma örökölhető, így ha felmenőink között mindenki kopasz volt, nagy eséllyel számíthatunk rá magunk is.
A férfiak elsősorban a homlokuk két szélén, illetve a fejük búbján kopaszodnak. A nőknél ez jellemzően csak a fejtetőre korlátozódik, és csak ritkább esetben olyan drasztikus, mint fénylő fejű férfi társaiknál.
Azonnal kopaszon?
A kopaszodás lassú folyamat. A hajszálak eleinte csak elvékonyodnak, meggyengülnek, megritkulnak. A haj csoportosulása a fejbőrön megváltozik. A teljesen tar fejbőr csak a folyamat végén tapasztalható.
Kezelhető?
A kopaszodás kezelhető, amennyiben nem olyan területen szeretnénk eredményt elérni, ahol már évek óta minden hajhagyma elhalt. Mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, amikor krónikus hajhullásra leszünk figyelmesek, hiszen a megfelelő kezeléssel a folyamat visszafordítható, sőt sok esetben olyan területeket is képesek életre kelteni, ahol már teljesen lemondtunk a hajunkról.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook